Veel koffie en late night snacks: deze eetgewoonten veroorzaken slaapproblemen
Gordijnen dicht, oogmasker op, oordopjes in en nóg niet in slaap kunnen komen. Herkenbaar? Je bent niet de enige. Uit onderzoek van maaltijdbox Green Chef blijkt namelijk dat 1 op de 5 (!) Nederlanders vaak een slechte nachtrust heeft. En hoewel het kan helpen om te letten op wat je eet en drinkt om je nachtrust te verbeteren, houden de meeste Nederlanders hier geen rekening mee…
Letten op wat je eet en drinkt voor het slapen kan zorgen voor een betere nachtrust
Green Chef deed onderzoek naar de slaap- en eetgewoonten van Nederlanders, en hieruit blijkt dat een groot deel van de Nederlanders problemen heeft met slapen. Zo zegt 1 op de 5 Nederlanders slecht te slapen, en ook geeft 1 op de 5 aan vaak moeite te hebben om überhaupt in slaap te komen. Voor volwassenen wordt vaak aangeraden om 7 tot 9 uur per nacht te slapen, maar bijna de helft (47%) van de Nederlanders geeft aan slechts 7 uur of minder per nacht te slapen.
Vooral vrouwen slapen slecht
Vooral vrouwen blijken vaker last te hebben van slaapproblemen dan mannen. Zo zegt 24% van de vrouwen slecht te slapen en 26% vaak moeite te hebben met in slaap vallen, tegenover 17% en 18% van de mannen. Ook zegt 12% van de vrouwen weleens een slaappil of melatonine te gebruiken, tegenover 6% van de mannen.
Wat je eet en drinkt gedurende de dag en vlak voor je gaat slapen kan invloed hebben op de kwaliteit van je slaap. Toch houdt maar 16% van de Nederlanders rekening met hun voeding om goed te kunnen slapen.
Snacken en koffie
Bijna 30% van de Nederlanders snackt nog één tot twee uur voor het slapengaan. Vrouwen eten vaak een zoete snack, en bij mannen ligt de voorkeur bij zout. Bovendien drinkt 1 op de 3 Nederlanders ook nog een kop koffie na het avondeten. Mannen blijken dit aanzienlijk vaker te doen dan vrouwen.
Diëtist aan het woord
Daniet Shachar, diëtist bij Green Chef zegt hierover: “Je voedingspatroon heeft veel invloed op hoe snel je ’s avonds in slaap komt, en ook op de kwaliteit van je slaap. Het is dan ook een gemiste kans dat relatief veel Nederlanders hier geen rekening mee houden en ’s avonds laat nog snacken of koffie drinken. Wij raden aan om ten minste 2 a 3 uur voor je gaat slapen geen snacks met veel suiker of vet te eten, omdat dit zorgt voor pieken in je energie. Daarnaast, gaat er na het eetmoment nog veel bloed naar je maag-darmstelsel om dit te verteren, waardoor je niet goed tot rust kan komen. Het meeste eten zit 2 tot 3 uur in je maag, eten met een hoog vetgehalte nog iets langer. Een ei in de salade, een kaasplankje als aperitief of een kikkererwtenstoof zijn bronnen van vitamine B6. Vitamine B6 speelt een rol bij de productie van slaaphormonen, zoals melatonine.”
Voor het verbeteren van je nachtrust is het belangrijk om te letten op wat je eet gedurende de dag, maar vooral tijdens het avondeten. “Voor een goede nachtrust raad ik altijd aan om de avondmaaltijd niet te zwaar te maken. Bereid een avondmaal voor wat niet te hoog in vet zit. Een maaltijd die veel vet bevat, duurt langer om verteerd te worden in de maag. Gerechten uit het Mediterrane dieet, met veel groenten, volkorenproducten of mager vlees als kip zijn dus beter geschikt. Daarnaast is het verstandig om gedurende de dag vaste eetmomenten in te bouwen, zodat je bloedsuikerspiegel op peil blijft en je ‘s avonds niet met ongelofelijke trek aan tafel zit. Daarnaast geven de grote schommelingen, grote pieken gevolgd door energie ‘dips’, vermoeidheidsklachten”, zegt Daniet Shachar van Green Chef.
Inspiratie nodig?
De volgende recepten van Green Chef bevatten veel van deze slaapbevorderende ingrediënten: Zalmfilet met tahindressing en gebrande amandelen, Kipfilet met Mediterrane kruiden en tomatenbulgur en Kikkererwtenstoof met harissa met couscous en gekaramelliseerde uieen.