‘Ik spaarde 100.000 euro en ben nu al twee jaar op wereldreis’
100.000 euro sparen… Voor veel mensen lijkt het een magisch en onbereikbaar bedrag. Annick Overkamp bewijst dat het toch echt mogelijk is. Zij had wel een duidelijk doel voor ogen: ze is namelijk nu al twee jaar op wereldreis. “Ik lig nu in een hangmatje op het strand”, zegt ze als we haar in Colombia opbellen.
Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 34-jarige Annick Overkamp, die 100.000 euro spaarde en voor onbepaalde tijd op reis is.
100.000 euro sparen
In 2018 namen Annick en haar vriend Gieljan een sabbatical van 150 dagen. “We hadden voor onszelf een budget van 100 euro per dag bedacht, dus 15.000 euro per persoon in totaal”, zegt Annick. Tijdens deze reis maakten we de helft van ons budget op. Toen het einde naderde dachten we: dit is toch niet onze laatste lange reis? We wilden niet naar huis.”
Oorspronkelijk was het stel van plan een huis te kopen als ze terugkwamen van hun sabbatical, maar in plaats daarvan besloten ze anderhalf jaar lang juist extra hard te sparen om eind 2019 op reis te gaan. Dat was dan ook de periode dat het Annick uiteindelijk lukte om een ton bij elkaar te sparen. De basis was natuurlijk al eerder gelegd.
“Ik ben altijd al een spaarder geweest en wilde ooit in mijn leven een keer 100.000 euro gespaard hebben”, zegt ze. “Het maakte me niet uit wanneer dat zou zijn.” Maar in die anderhalf jaar kwam Annick erachter dat een reis in het vooruitzicht het veel makkelijker maakt om te sparen.
“Je komt niet in de verleiding om spullen te kopen”, legt ze uit. “Je kan het toch niet meenemen in je backpack.” In plaats van meer dingen aan te schaffen, verkochten Annick en haar vriend juist alle spullen die ze niet mee konden nemen.
Bespaartips van Annick
Al tijdens haar studententijd hield Annick in haar agenda bij wat ze elke week verdiende en wat ze uitgaf. “Later is dat omgeslagen in een Excel-sheet”, zegt ze. “Voor de reis hadden we ook een duidelijk plan gemaakt: dit komt erin en dit gaat eruit. Alles wat we konden sparen, werd naar de spaarrekening overgemaakt.”
Het was niet zo dat Annick en haar vriend helemaal niet meer naar etentjes buiten de deur gingen. “Maar we dachten wel bewust na over elke uitgave”, zegt ze. “We vroegen dan bijvoorbeeld of ze bij ons wilden komen eten. Soms is het net zo gezellig om thuis te eten en ik houd enorm van koken.”
1.000 euro besparen door zelf lunch mee te nemen
“Het scheelt bij mij ook dat ik niet rook, of geen koffie drink”, vervolgt ze haar verhaal. “Dan word je ook niet verleid om dat buiten de deur te halen. Zelf nam ik bijvoorbeeld altijd mijn eten mee, terwijl collega’s een broodje kochten tijdens de lunch.” Als een broodje 4 euro kost, is dat 20 euro per week en 1.000 euro per jaar. “Daar kan je toch weer een leuke vakantie van boeken”, lacht Annick.
Ook bespaarde het stel veel geld op boodschappen. “Met de app Too Good To Go hebben we veel geld bespaard”, zegt ze. “En ik kocht veel producten bij de Lidl met een 25 of 50 cent sticker.” Wil je toch echt iets kopen? Dan raadt Annick aan om altijd een kortingscode te zoeken of te wachten op een aanbieding. “Mijn verzorgingsproducten kocht ik nooit als ze geen ‘1 + 1 gratis’ aanbieding waren.”
Als jij een ton wil sparen, geeft Annick als tip om ook te kijken hoe je meer inkomsten kunt krijgen. Voor de wereldreis had ze een goedbetaalde baan als letselschade jurist, maar door mee te doen aan marktonderzoeken verdiende ze een leuk zakcentje extra.
“Daar ben ik eigenlijk in mijn studententijd mee begonnen”, legt ze uit. “Dan zochten ze voor onderzoeken op de universiteit proefpersonen. Voor een onderzoek van twintig minuten kreeg je dan vijf euro. Er zijn ook bureaus die onderzoek doen naar dingen als films, eten en producten. Dan krijg je 40 euro voor een onderzoek van een uurtje.”
Sparen is een sport
Voor Annick voelde het sparen voor de reis een beetje als een sport. “Je stelt echt een doel voor jezelf en als je dat haalt is het net alsof je met hardlopen een persoonlijk record hebt gelopen of zo”, zegt ze. “Maar het feit dat ik spaarde voor een reis, maakte het makkelijker om dingen te laten. Ik kreeg er iets heel moois voor terug.”
Inmiddels zijn Annick en Gieljan al twee jaar op reis, met af en toe een onderbreking in Nederland vanwege corona. Door hun spaargeld konden ze al onbezorgd naar Sri Lanka, Vietnam, Italië, Portugal, Madeira, Polen, Mexico, Jordanië, Cyprus, Athene en de Dominicaanse Republiek. Momenteel zijn ze in Colombia en is er nog geen einddatum van hun reis in zicht.
Benieuwd naar hun reisverhalen, inspiratie of praktische tips voor jouw volgende reis?? Het stel blogt op Reislekker.nl over hun bestemmingen.
Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar [email protected] o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal‘.