Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet
Als we het hebben over de pil kunnen we eindeloos doorkletsen over de voor- en nadelen hiervan. Zo kunnen we lekker genieten van een vaste tijd waarop we ongesteld worden, maar genieten we iets minder van de stemmingswisselingen die we zo nu en dan hebben.
Naast deze voor- en nadelen zijn er nog zeventien bijwerkingen van de pil die je misschien niet kende. Disclaimer: niet iedereen heeft last van deze bijwerkingen en/of klachten.
1. Je hebt last van misselijkheid
Veel vrouwen hebben last van misselijkheid tijdens het slikken van de pil. Je lichaam moet zich aanpassen aan de nieuwe hoeveelheid oestrogeen en progesteron dat binnenkomt. Normaal zou dit ongeveer drie maanden moeten aanhouden, maar het kan ook langer duren. Je kunt dit misselijke gevoel wat verminderen door je pilletje ‘s avonds voor het slapen te nemen.
2. Je krijgt een onrustige huid
Helaas kan ook het tegenovergestelde van een goede huid gebeuren: wanneer je enthousiast begint aan de pil om die acne te verminderen, gebeurt dat niet. Het komt weinig voor, maar als dit gebeurt probeert de anticonceptiepil aan te geven dat je een andere pil moet gebruiken of er beter helemaal mee kunt stoppen. Je kunt hiervoor het beste naar de huisarts gaan.
3. Je hebt meer eetlust door de pil
Vooral als je een pilletje slikt die alleen progesteron bevat, kun je meer eetlust krijgen. Je kunt daarom beter overstappen op een pil die progesteron én oestrogeen bevat.
4. Minder pijn tijdens de seks
Volgens een onderzoek van Elsevier wordt de vagina soepeler wanneer je aan de anticonceptiepil bent. Je hebt daarom minder pijn wanneer je seks hebt.
5. Je libido is als sneeuw voor de zon verdwenen
Je hebt het vast al eens gehoord: wanneer je begint aan de pil verdwijnt je libido sneller dan je denkt. Dit kan deels komen door de andere vervelende bijwerkingen van de anticonceptiepil. Gelukkig zijn er wel veel vrouwen die aangeven na negen maanden hun libido alweer terug te hebben. Dit kwam ook uit een onderzoek van Elsevier.
6. Minder bloedverlies tijdens ongesteldheid
Wanneer je al een tijdje de pil slikt, zul je erachter komen dat je minder bloed verliest in de week dat je ongesteld bent. Dit overkomt niet iedereen, maar meerdere vrouwen hebben aangegeven dat ze minder bloeden. Dit komt door de hormonen die de voering van de baarmoeder dunner maken. Alleen maar fijn, toch?
7. Spotting
Tijdens het slikken van de anticonceptiepil kan het voorkomen dat je lichtelijk ongesteld wordt terwijl je niet in de stopweek zit. Dit noemen ze ook wel spotting. Dit is allesbehalve erg, maar het is wel vervelend. Spotting kan voorkomen wanneer je lichaam moet wennen aan de hormonen (dus tijdens de eerste maanden) of wanneer je te lang doorslikt met de pil.
8. Gevoelige borsten
Niemand wil gevoelige borsten hebben, laten we dat vooropstellen. Het is namelijk ontzettend vervelend en we willen het het liefst voorkomen. Tijdens het slikken van de pil kan dat alleen niet altijd, het kan zelfs achttien maanden duren voordat dit weggetrokken is. Dat is helaas een nadeel aan orale anticonceptie…
9. Een opgeblazen gevoel
Een andere vervelende bijwerking van de pil is dat je sneller water vasthoudt, en je dus ook sneller opgeblazen voelt. Dat is natuurlijk allesbehalve fijn. Vrouwen die last hebben van de darmen of maag kunnen hier sneller last van hebben. Heb je hier nu heel erg last van? Dan kan het helpen de dokter te bezoeken en te kijken naar een andere pil.
10. Je voelt je ontzettend slecht
Het is al een tijdje bekend dat de pil je zó slecht laat voelen, dat je er een depressie of angststoornis aan overhoudt. Niet zo fijn. Dit komt, overduidelijk, door de hormonen die in de pil zitten en je lichaam die hieraan moet wennen.
11. Je voelt je beter door de pil
Ondanks het bovenstaande punt zijn er ook genoeg vrouwen die zich (gelukkig) wel erg goed voelen door de pil. Ze zeggen zelfs dat de pil hun stemmingen hebben verbeterd. Zo verschilt het dus per persoon.
12. De pil verhoogt de kans op bloedpropjes
Vooral pillen met oestrogeen kunnen de kans verhogen op bloedpropjes in zowel de longen als de benen. Door het oestrogeen kan je bloed zich sneller vormen tot propjes. Voordat je begint met de pil, is het daarom belangrijk te onderzoeken of je misschien mensen in je familie hebt die hier last van hebben.
13. Het verandert je smaak in mannen
Het is echt zo: de pil kan je smaak in mannen veranderen. Vrouwen die de pil niet slikken stappen sneller af op een sexy man (wat hoogstwaarschijnlijk komt door het hoge libido) en vrouwen die de pil slikken sneller op een intelligente en zorgzame man.
14. Je hebt last van hoofdpijn en/of migraine door de pil
Uit een onderzoek bleek dat ongeveer 10% van de vrouwen die de pil slikken last hebben van hoofdpijn tijdens het slikken van de pil – vooral de eerste maanden.
15. De pil verkleint de kans op het krijgen van bepaalde soorten kanker
Het slikken van een pil kan ervoor zorgen dat de kans op bijvoorbeeld eierstokkanker verkleind wordt. Uit een onderzoek in 2011 bleek dat het aantal gevallen van endometrium- en eierstokkanker met 30 tot 50 procent daalde bij vrouwen zonder voorgeschiedenis van hiv of HPV die de pil slikten. Helaas vergroot het wel de kans op borstkanker.
16. Je vagina kan uitdrogen door het gebruik van de anticonceptiepil
Een bijwerking die veel vrouwen hebben tijdens het slikken van de anticonceptiepil is dat het de vagina uitdroogt. Omdat de pillen oestrogeen bevatten, maakt het lichaam dat zelf niet meer aan. Het oestrogeen zorgt er juist voor dat de vagina niet uitdroogt, maar omdat het er niet volledig is kan het voorkomen dat je vagina juist wel uitdroogt. Wanneer je last hebt van een uitgedroogde vagina, kun je beter overstappen op een pil met minder oestrogeen.
17. Je kunt last krijgen van bruine vlekken in het gezicht
Wanneer je last hebt van (kleine) bruine vlekken in het gezicht, kan het zijn dat dit een pil-gerelateerde bijwerking is. Deze bruine vlekken worden ook wel melasma genoemd. Je hoeft je echter geen zorgen te maken, dit gebeurd eigenlijk alleen als dit ook in je familie zit. Overstappen of stoppen met de anticonceptiepil kan dit voorkomen of stoppen.