4 financiële lessen die we allemaal moeten horen
Geld: je houdt ervan of je haat het (of een combi van beiden), maar je hebt het altijd nodig. Daarom is het goed om erover te praten; iets wat we momenteel nog te weinig doen. De kans bestaat daardoor dat je deze financiële lessen nog niet kent, terwijl ze je een hoop geldstress kunnen schelen.
Knoop de volgende lessen dus goed in je oren.
Financiële lessen
Het zijn misschien simpele adviezen, maar stuk voor stuk wel enorm belangrijk en essentieel. Zijn sparen en andere geldzaken dan toch niet zo ingewikkeld als we vaak denken?
Save first, spend later
Er is wel één vuistregel die we daarbij aanhouden: save first, spend later. Dit houdt in dat je een flinke financiële buffer hebt voor regenachtige dagen, zodat je nooit in de stress zit of je je rekeningen kunt betalen.
Maar ook op maandelijkse basis houden we dit principe aan, waardoor je altijd blijft sparen. Hoe ziet dit er dan uit? Zodra je je salaris gestort hebt gekregen, maak je een vast bedrag over naar je spaarrekening (automatisch of met de hand). Kun je daarna zonder zorgen geld uitgeven aan de leuke dingen!
Don’t keep up with the Joneses
Deze financiële les kennen we eigenlijk wel, maar toch is het goed om onszelf af en toe een spiegel voor te houden. Geven we geld uit aan spullen omdat we daar zélf blij van worden, of omdat we indruk willen maken op anderen?
Zeker in dit digitale tijdperk met social media is het zo makkelijk onszelf met anderen te vergelijken. Je kunt dan de druk voelen om ‘net zo’n leuk leven te leiden’.
Vergeet niet dat je op social media vaak alleen de momenten ziet waarop mensen iets uitgeven, niet de momenten waarop ze onder een kleedje op de bank zitten.
Kijk of je genoeg pensioen opbouwt
Nee, niet meteen verder scrollen. We weten dat je pensioen nog ver weg is, wellicht ingewikkeld klinkt en dat je er misschien nog liever niet aan denkt, maar dat is één van de grootste fouten die je in je leven kunt maken. There, we said it.
Nu al nadenken over je pensioen is niet alleen belangrijk voor ondernemers, die natuurlijk helemaal zelf hun pensioen moeten regelen. Tegenwoordig zijn er steeds meer werkgevers die hun werknemers hier ook vrij in laten.
En zelfs als je denkt dat je werkgever het gewoon goed geregeld heeft, hoef je er niet warmpjes bij te zitten op je oude dag. Je werkgever zet namelijk lang niet altijd 100 procent van wat je later nodig hebt opzij. Dit houdt in dat je een pensioengat hebt. Klinkt ernstig? Is het ook.
Daarbij geldt: hoe eerder je begint met pensioenbeleggen, hoe groter je vermogen in theorie kan worden.
Duik in de wereld van beleggen
Nu we het toch over beleggen hebben… We zeggen niet dat beleggen voor iedereen is weggelegd. Wat we wel zeggen: zoek uit of het iets voor jou is. Er bestaan namelijk veel vooroordelen over beleggen, waardoor je dit kan denken terwijl het helemaal niet zo is.
Beleggen zou namelijk ingewikkeld zijn, enorm risicovol en alleen voor rijke mensen zijn weggelegd. Allemaal niet per se waar en dat is dan ook de financiële les. Je komt hier pas achter als je er meer in gaat verdiepen.
📚 Het boek Blondjes Beleggen Beter van Janneke Willemse is een fijne toegankelijke leestip.
Feit blijft dat we momenteel geen spaarrente meer hebben, de inflatie superhoog is en je geld daarom steeds minder waard wordt. Beleggen is een redelijk makkelijke manier om je geld voor je aan het werk te zetten. Het zou zonde zijn als je er door vooroordelen niet mee aan de slag gaat.