4 tips om beter te slapen waar je misschien nog niet eerder aan had gedacht
Vannacht wéér niet goed geslapen? Slecht slapen sucks, dat weten we allemaal. Na een nacht begin je gebroken aan de dag en dat is zogezegd geen lekkere start van de dag. Tijd om je slaappatronen eens goed onder de loep te nemen, en wie weet lukt het je om beter te slapen met deze 4 tips.
Op NSMBL hebben we al vaker tips gegeven om beter in slaap te komen. Van ademhalingsoefeningen doen tot je sokken aanhouden in bed (ja, echt). Om dit lijstje helemaal af te maken, gingen we op zoek naar nog een aantal tips om beter te slapen, want van de gevolgen van nachten lang niet slapen is voor niemand een pretje.
1. Leer je slaapritme kennen
Je hebt ochtendmensen, avondmensen en nachtmensen. Wil jij elke avond heel vroeg naar bed, maar merk je dat je echt niet in slaap komt? Dan zou het zomaar kunnen dat je eigenlijk een avondmens bent. In zo’n geval kost het veel dicipine om eerder (of juist later, als je absoluut géén avondmens bent) naar bed te gaan.
Als je hier meer over wilt leren, raden we je aan om het boek Dear Good Morning van Lienke de Jong eens te lezen. Met behulp van dit boek kan je achter jouw eigen slaapritme komen.
2. Mediteren
Het lijkt wel alsof steeds meer mensen de kracht van mediteren ontdekken. Een van de voordelen van mediteren kan zijn dat je beter en sneller in slaap komt. Verdiep je dus eens in een slaapmeditatie en kijk of dat iets voor jou is. Je kunt het altijd proberen, ook als je op dit moment nog nooit gemediteerd hebt.
Mocht je niet weten waar je moet beginnen, check deze serie over mediteren op Netflix dan eens. Of bekijk dit lijstje met meditatie-apps waar je sowieso mee aan de slag kunt.
11 mysterieuze dingen die gebeuren tijdens het slapen en wat ze betekenen
3. White noise
Het geluid van een ventilator die zachtjes aanstaat, het geluid van de wasmachine en zelf van een haardroger (!). Deze geluiden zijn een vorm van white noise, een manier om andere geluiden te verhullen en zo sneller in slaap te vallen.
We hebben altijd geleerd dat white noise helpt om baby’s en jonge kinderen sneller in slaap te laten vallen (voor veel kinderen is deze constante ruis namelijk kalmerend omdat het doet denken aan het geluid wat ze in de baarmoeder horen). Maar wie weet helpt het jou ook om sneller in slaap te vallen – white noise helpt in sommige gevallen namelijk ook gewoon bij volwassenen.
4. Ontspannende geluiden
Het luisteren naar ontspannende geluiden valt niet onder white noise, dus we geven hier graag nog losse voorbeelden van. Zo slapen sommige mensen bijvoorbeeld heerlijk bij het geluid van de zee, van regen (of een flinke onweersbui), het geluid van krekels of ASMR. Welk geluid het beste bij jou past, zal je met hulp van trial and error zelf moeten uitzoeken.
Let er bij het opzetten van deze geluiden op je telefoon of laptop er wel op dat je niet te lang naar het scherm kijkt. We weten allemaal dat je van het blauwe licht van je telefoon, laptop of andere elektronische apparaten minder lekker in slaap komt, omdat het blauwe licht ervoor zorgt datje geen slaaphormonen aanmaakt.
Een slaapexpert vertelt: dit moet je niet doen als je niet kunt slapen