5x heerlijke recepten met de seizoensgroenten van januari
Het nieuwe jaar is begonnen en dat betekent dat we ook nieuwe recepten uit willen proberen. Januari heeft, zoals iedere maand, haar eigen seizoensgroenten. Daarom hebben wij de lekkerste recepten met de seizoensgroenten van januari voor je op een rijtje gezet.
Begin het eerste weekend van 2020 goed met één van deze heerlijke recepten of haal er inspiratie uit om je eigen gerecht in elkaar te zetten.
Seizoensgroenten januari
Januari valt onder de wintermaanden en dat betekent dat we veel wintergroenten gebruiken. In de wintermaanden worden vooral koolsoorten en verschillende wortels gegeten, zoals rode of witte kool, maar ook bieten en koolraap. Op het eerste gezicht weet je misschien niet hoe je deze groenten moet bereiden, maar gelukkig bestaan er veel recepten die goed in de smaak zullen vallen.
1. Knolselderijsoep
Knolselderij is een vorm van selderij die net boven de grond een grote knol vormt. Ondanks dat de knolselderij nog een opkomende groentesoort is, wordt hij aan steeds meer gerechten toegevoegd. Ook in deze lekkere soep is het dé smaakmaker, want knolselderij heeft een redelijk zoete en aanwezige smaak. En wie lust er nou geen kopje warme soep tijdens de koude dagen van januari?
Voor dit recept heb je nodig:
– 600 g knolselderij
– 1 grote ui
– ½ spitskool
– 1 teen knoflook
– 3 stengels bleekselderij
– 100 g bakbacon (pakje)
– 3 el traditionele olijfolie
– 1 liter kippenbouillon van tablet
– 1 el verse tijmblaadjes
2. Bieten met balsamico uit de oven
Bieten zijn (net als pompoen, pastinaak en wortel) een zoete groente en heel makkelijk te bereiden. Het leuke aan dit recept is dat je er allerlei verschillende groentes aan toe kan voegen, maar je kan het ook aanvullen met rijst of quinoa. Het is weinig werk en je hebt direct een gezonde maaltijd op tafel staan. Wat wil je nog meer?
Voor dit recept heb je nodig:
– 6 rode bieten
– 2 rode uien
– 2 teentjes knoflook
– Sap en rasp van een halve sinaasappel
– 2 el balsamicoazijn
– Takje tijm
– Peper en zout
– Olijfolie
3. Gevulde pompoen met mozzarella
Pompoen is een heerlijke groente die we zeker niet overslaan in de maand januari. In dit recept gebruiken we ieder deel van de pompoen, want weggooien is zonde. De pompoen is familie van de meloen (ja, echt waar) dus het zusje van jouw favoriete zomerfruit kan je in januari al op tafel zetten. YAY.
Voor dit recept heb je nodig:
– 1 Pompoen
– Olijfolie
– Peper (naar smaak)
– 250 gr Pomodori tomaten – uit blik of verse
– 2 tenen Knoflook
– 250 gr Mozzarella
– 20 gr Pijnboompitten
– Zout (naar smaak)
4. Roerbak spruitjes
Wie dacht dat spruitjes, het kleine zusje van de kool, niet te vreten waren heeft het helemaal mis en dit recept gaat bewijzen waarom. Misschien vond je ze vroeger als kind niet lekker, maar dit recept is echt het proberen waard. Vergeet platgekookte spruitjes en zeg hallo tegen deze heerlijke roerbakpruitjes. Een gegarandeerd succes.
Voor dit recept heb je nodig:
– 800 g spruitjes
– 2 uien
– 2 tenen knoflook
– 1 el kerriepoeder
– 125 g magere spekreepjes
– 10 zongedroogde tomaatjes
– olijfolie
– zout
– peper
5. Witlof met appel en brie
We sluiten af met de laatste seizoensgroente van januari en dat is de witlof. De combinatie brie, honing en walnoten kende je waarschijnlijk al, maar de witlof uit dit recept maakt het helemaal af. Dit recept is echt super lekker en heel erg simpel om te maken, dus haal die ingrediënten maar in huis.
Voor dit recept heb je nodig:
– 2 stronken witlof
– 8 plakken brie
– 1/2 appel
– 2 tl tijm
– zout en verse zwarte peper
– olijfolie
– handje walnoten
– beetje honing