Voor eens en altijd: 6x vreemde fabels over je menstruatie die totaal niet waar zijn
Je menstruatie. Wij vrouwen kennen het bloederige fenomeen maar al te goed. Toch zijn er altijd dingen die we ons blijven afvragen, want tegenwoordig horen we nog steeds veel vreemde fabels over onze menstruatie. Dus, wat is waar en wat niet als het gaat om je menstruatie?
Wij hebben het voor je uitgezocht.
Fabels over je menstruatie
Menstruatie is voor de meeste vrouwen iets heel normaals. Toch zijn er over dit maandelijks terugkerende fenomeen ook heel veel misverstanden. Je hebt ongeveer je halve leven tot de overgang te maken met menstruaties dus je kunt maar beter goed op de hoogte zijn van de juiste feiten. Wij zetten de meest vreemde fabels voor jou op een rijtje.
1. Je menstruatie stopt wanneer je in water bent
Je menstruatie vertraagt niet of stopt niet in water. Het bloed kan simpelweg niet buiten de vagina stromen, vanwege de tegendruk van het water. Als je in bad of onder de douche bent, stopt je menstruatie ook niet. Het is niet anders dan in een zwembad of in de zee. Dus als je wil zwemmen, moet je nog steeds een tampon of menstruatiecup gebruiken.
2. Je zou je menstruatie vanaf een bepaalde leeftijd moeten hebben
Er is geen ‘normale’ leeftijd om voor het eerst ongesteld te worden. De meeste meisjes beginnen ergens tussen de negen en vijftien jaar te menstrueren, vaak rond de tijd dat andere vrouwen in hun familie die van hen kregen. Maar als er geen teken is van je menstruatie tegen de tijd dat je vijftien bent, is het een goed idee om contact op te nemen met je huisarts.
3. Je kunt niet zwanger worden als je ongesteld bent
Je ovulatie en je menstruatiecyclus kunnen onvoorspelbaar zijn en de eisprong kan vóór, tijdens en na de bloedingfase plaatsvinden, vooral als je menstruatie onregelmatig is. Je kunt ook bloeden, zelfs als je niet ongesteld bent. Dat wordt spotting genoemd en als het gebeurt, kan het lijken op ongesteld zijn. Zelfs als je niet ovuleert als je seks hebt, kan sperma tot vijf dagen in je vagina leven. Dus als er in die tijd een ei vrijkomt, kan het worden bevrucht. Je kunt zwanger worden op elk moment dat je seks hebt, ongesteld of niet ongesteld.
4. Als je een menstruatie overslaat, bent je zwanger
Zwangerschap is de meest voorkomende reden voor een gemiste menstruatie, maar er zijn andere redenen. Stress, ziekte en veranderingen in gewicht of voeding kunnen allemaal je menstruatiecyclus beïnvloeden. Je menstruatie zal waarschijnlijk niet op een exacte cyclus zijn, zoals elke 28 dagen. Bovendien komt het missen van een menstruatie nog vaker voor in het eerste jaar, nadat je bent begonnen met menstrueren.
5. Een tampon kan in je vagina kwijtraken
Goed nieuws: er kan niets kwijtraken in je vagina. Je vagina eindigt bij je baarmoederhals en een tampon kan daar niet verder komen. Maar als je je niet kunt herinneren of je je tampon hebt verwijderd of niet, probeer dan te gaan liggen en met schone vingers in je vagina te reiken. De vagina is slechts ongeveer zeven centimeter lang, dus de kans is groot dat als er een tampon in zit, je deze kunt voelen.
6. Premenstrueel Syndroom (PMS) is nep
Die stemmingswisselingen en onbedwingbare trek die je voelt vlak voordat je menstruatie aanbreekt? No worries, dat is heel normaal en volkomen echt. Twintig tot vijftig procent van de vrouwen heeft vijf dagen voordat hun menstruatie begint, emotionele en fysieke symptomen van het premenstrueel syndroom. De symptomen kunnen variëren van een opgeblazen gevoel, vermoeidheid en veranderingen in je eetlust tot angst, spanning en duizeligheid.
Meer over menstruatie?
Voor eens en voor altijd: alles wat je wilt weten over menstruatie
7 mogelijke redenen waarom je menstruatie te laat of te vroeg komt