8 tips tegen vervelende kwaaltjes tijdens en na het vliegen
1. Je voelt je slaperig
Je hebt je net in je stoel genesteld voor een lange filmmarathon en ineens beginnen je ogen dicht te vallen. Hoewel een dutje misschien heel erg welkom is, kun je hier helemaal niets tegen doen. Deze slaperigheid wordt namelijk veroorzaakt door de lagere luchtdruk, waardoor het zuurstofniveau in je bloed enorm daalt. Het gevolg hiervan is acute vermoeidheid, waar geen koffie je voor kan behoeden.
2. Je krijgt opgezwollen enkels
Als je gedurende langere tijd stil zit, dan verzamelt er al snel bloed in je benen en in je enkels (dat is ook de reden dat je je schoenen zo moeilijk uit krijgt in een vliegtuig). In het ergste geval kan dit bloedpropjes veroorzaken, maar over het algemeen resulteert dit alleen in gezwollen enkels. Je voorkomt dit door je kuitspieren af en toe aan te spannen en regelmatig een rondje te lopen.
3. Je hebt hoofdpijn
Hoofdpijn in het vliegtuig? Dat komt waarschijnlijk niet door die huilende baby achter je, maar door dehydratatie. De luchtdruk in de cabine droogt je huid namelijk langzaam uit, wat uiteindelijk resulteert in een droge mond, duizeligheid en hoofdpijn. Gelukkig is dit probleem gemakkelijk op te lossen: door regelmatig water te drinken blijf je de symptomen van uitdroging voor.
4. Je proeft minder
Heb je je wel eens afgevraagd waarom het eten dat in vliegtuigen geserveerd wordt altijd hetzelfde smaakt? Dit komt omdat smaak als eerste verdwijnt als je je op grote hoogten begeeft. Ons vermogen om zout en zoet waar te nemen neemt met wel 30% af. Het is om die reden verleidelijk om in een vliegtuig te veel te eten. Neem daarom je eigen (goed gekruide) snacks mee zodat je in ieder geval iets gezonds binnenkrijgt.
5. Je wordt verkouden
Het lijkt wel alsof het krijgen van een verkoudheid onlosmakelijk met vliegen verbonden is. Wat blijkt? In een vliegtuig heb je 20% meer kans om een verkoudheid op te lopen dan aan de grond. Dit komt omdat mensen elkaar in de lucht veel makkelijker aansteken. Daarnaast bevatten de uitklaptafeltjes enorm veel bacteriën. Neem daarom altijd desinfecterende doekjes mee en was je handen regelmatig.
6. Je hebt een opgeblazen gevoel
Je kunt minder naar de WC omdat je ingebouwd zit, en er is weinig zo vervelend als urenlang stil zitten met een opgeblazen gevoel. Helaas kun je er niet veel aan doen, omdat dit wederom wordt veroorzaakt door de luchtdruk. Het helpt wel om koolzuurhoudende dranken zoveel mogelijk te vermijden. En het dragen van comfortabele kleding doet ook wonderen. Als je er vaak last van hebt, kun je het beste een stoel aan het gangpad boeken, dan kun je makkelijker en vaker opstaan om even naar het toilet te gaan om te ‘ontluchten’.
7. Je oren zitten dicht
Dit vervelende gevoel ontstaat doordat de luchtdruk in de cabine tijdens het opstijgen en het landen sneller verandert dan de lucht in je oren. Hierdoor heb je even het gevoel dat je oren dicht zitten, maar gelukkig blijft dit niet lang. Behalve kauwgom te kauwen kun je ook proberen om te gapen of langzaam adem te halen terwijl je je neus dicht houdt.
8. Je hebt een jetlag
De één heeft hier meer last van dan de ander, maar over het algemeen is je jetlag het ergst als je van west naar oost vliegt. Zet zodra je in het vliegtuig zit je klokjes vast op de nieuwe tijdszone, zodat je kunt wennen aan het idee. Een goede tip is om de eerste twee dagen op locatie (en twee dagen na thuiskomt) voor het slapen gaan een 0,5 mg melatoninepilletje te slikken, zodat je lichaam weet dat je wil gaan slapen en de juiste hormonen aanmaakt. Probeer dit op locatie zo snel mogelijk weer af te bouwen en gebruik het dan alleen als je echt niet in slaap komt! Voor kortere trips wordt aangeraden om je lichaam niet aan de nieuwe tijdszonde te laten wennen.