Wil je weten – Dit zijn de grootste feiten en fabels over acne
Als je last hebt van acne weet je maar al te goed hoe frustrerend dit is. Je hebt veel verhalen gehoord over de oorzaak van puistjes, maar wat is nou echt waar en wat is niet waar? En welke tips moet je écht niet uitproberen als je van acne af wil komen? Wij hebben een lijstje gemaakt met feiten én fabels over acne.
Voor eens en altijd: zó zit het.
Feiten en fabels over acne
Welke producten werken echt tegen acne? Waarom krijg ik acne? Kan ik het voorkomen of behandelen? Het internet lijkt al snel alle antwoorden op je vragen klaar te hebben staan, maar niet alles is waar. Wat klopt er dan wel van al dat advies? Wij hebben een lijstje gemaakt met feiten én fabels over acne.
1. Acne is een teken van slechte hygiëne: fabel
Dit is één van de grootste fabels over acne. Door te vaak je huid te reinigen verliest het natuurlijke oliën. Resultaat? Je huid droogt uit en gaat meer olie produceren waardoor je puistjes alleen maar erger worden. Twee keer per dag je huid reinigen met een niet-uitdrogend product is prima.
2. Door het eten van chocolade krijg je acne: fabel
Dit is gelukkig een fabel en daar zijn we heel blij mee, want chocolade is life. Toch zijn de meningen van wetenschappers vaak verdeeld wanneer het aankomt op de invloed van chocolade op acne, maar uit verschillende onderzoeken blijkt dat chocolade toch niet per se puistjes veroorzaken.
3. Van tandpasta smeren verdwijnen je puistjes: fabel
Veel geloven nog steeds dat tandpasta een wondermiddel is voor je puistje, maar dat is niet waar. In tandpasta zit zeep en dat wekt juist puistjes op. Het prikken dat je voelt, komt dus ook door de zeep en is niet goed voor je huid.
4. Door stress kun je puistjes krijgen: feit
Stress is een grote boosdoener voor je huid en kan zeker acne veroorzaken. Stress haalt je hormonen uit balans en dat kan zorgen voor onzuiverheden, maar ook slapeloosheid en een hoge bloeddruk.
5. Je haarproducten hebben invloed op je puistjes: feit
De ingrediënten van bepaalde haarproducten kunnen de poriën van je huid verstoppen. Probeer in plaats daarvan op zoek te gaan naar producten op waterbasis, of zorg ervoor dat je de producten heel goed uitwast met lauw water.
6. Acne is genetisch bepaald: feit
Jup, dit is ook een feit. Genen spelen een belangrijke rol in het ontstaan van puistjes. Het is heel vervelend, maar als jouw ouders last hebben (gehad) van acne, is de kans groot dat jij hier ook last van krijgt.
Lees ook: Last van acne? Dit zijn de do’s en don’ts om van puistjes af te komen