4 tekenen dat je té afhankelijk bent van je partner – en hoe je onafhankelijker wordt
Voor elk individu is het belangrijk in een relatie jezelf niet te verliezen. Zo wil je niet te veel veranderen voor een ander, is het belangrijk een eigen leven te leiden en is het ook nog eens prettig als je niet afhankelijk bent van je partner. Heb jij het gevoel dat dat laatste bij jou niet het geval is? Deze 4 signalen zullen je dan bekend voorkomen en zó doe je er wat aan.
Of je nou jong of oud bent of pas kort of al lang bij je partner, het kan iedereen overkomen dat je op een zeker moment in je relatie het gevoel hebt té afhankelijk te zijn van de ander. Help?!
Te afhankelijk van je partner
Het gevoel hebben dat je afhankelijk bent van je partner kan iedereen op een zeker moment overkomen. Sterker nog, de meeste mannen en vrouwen ervaren dit op enig moment in hun leven. Maar hoe herken je dit en wat kun je eraan doen om je positie te verbeteren?
1. Je zegt altijd je eigen plannen af (of maakt ze niet eens)
Een van de signalen die je zal herkennen als je erg afhankelijk bent van je partner, is dat je weinig eigen plannen maakt. Je sociale contacten laat je al een tijd links liggen, vriendschappen verwateren en eigenlijk alles wat je doet staat in het teken van je partner.
Hoe los je dit op? Door doelbewust te werken aan het leiden van een eigen leven kun je wat meer losraken van je partner. Het is belangrijk dat jij je eigen dingen doet zonder hem of haar. Het geeft je het gevoel van vrijheid maar ook van zelfstandigheid. Iets wat 100% samengaat met het gevoel onafhankelijk te zijn.
2. Je bent op een andere manier afhankelijk en kan hierdoor niet op eigen benen staan (ook al zou je wel willen)
Financieel bijvoorbeeld. En dat is een positie waar je idealiter zo snel mogelijk weer uitkomt. Het is logisch dat je dit niet in één dag kan realiseren, maar het is haalbaar dit doel binnen een relatief korte periode te realiseren. Als je financieel afhankelijk bent van je partner, heb je vaak ook nog eens het gevoel dat je moet overcompenseren. Overcompenseren is in een relatie vaak ongezond omdat je dan alles doet om je partner te pleasen.
Hoe los je dit op? Stel doelen voor jezelf. Als je weet op welke manier je afhankelijk bent van je partner, financieel bijvoorbeeld, kun je daadkrachtig aan de slag met concrete doelen. Stel spaardoelen op, neem een (nieuwe) bijbaan en bespreek vooral samen met je partner hoe jullie dit ervoor zorgen dat jij het gevoel van onafhankelijkheid (terug) krijgt.
3. Je bent angstig of voelt je alleen zonder je partner
Zodra je partner de deur uit loopt – of zelfs al bij het idee ervan – voel je je alleen. De angst om alleen te zijn is zo overweldigend dat je er zelfs paniekerig van kan worden. Dat leidt weer tot allerlei andere gevoelens zoals onzekerheid. Een toxic situatie voor zowel jou als je partner.
Hoe los je dit op? Angst en het gevoel van eenzaamheid zijn gevoelens die je niet zomaar kunt afbreken. Soms is zelfs het inschakelen van een psycholoog noodzakelijk. Een psycholoog kan je helpen om lekkerder in je vel te zitten en vastgeroeste patronen te herkennen. Zo kun je concreet aan de slag met je mentale gezondheid. Is een psycholoog in jouw geval niet nodig? Oefen dan steeds vaker met alleen zijn. Bouw het elke week op met een extra afspraak buiten de deur. Hoe vaker dit ‘goed gaat’ doordat je echt voelt dat alleen zijn helemaal niet erg is, hoe onafhankelijker en vrijer jij je voelt.
4. Je voelt je heel snel schuldig
Elk moment wat jij pakt voor jezelf, voel je je schuldig richting je partner. Geen goed teken. Dit zal je namelijk enorm beperken in eigenlijk alles wat je doet. Het kan er zelfs toe leiden dat je je ‘opgesloten’ voelt.
Hoe los je dit op? Het geldt eigenlijk voor alles binnen een relatie, maar communicatie is key. Praat over deze gevoelens met je partner. Je partner zal ongetwijfeld kunnen bevestigen dat die schuldgevoelens nergens voor nodig zijn. Dat betekent niet dat het probleem vandaag nog is opgelost, maar wel dat jullie je bewust zijn van deze gevoelens bij jou. En bewustzijn creëert altijd meer begrip.