Het leed dat achteraf betalen heet: zo kick je af van Klarna
Je salaris al uitgeven, voordat het gestort is: het is door de komst van achteraf betalen makkelijker dan ooit. Natuurlijk brengt achteraf betalen voordelen met zich mee, maar het kan je ook achter de feiten aan laten lopen. En wanneer je meer uitgeeft dan je je eigenlijk kan permitteren, dan wordt het een probleem.
Staan er bij jou nog honderden euro’s open? Take notes.
Achteraf betalen met Klarna
Je hebt in de zomer flink lopen spenden, maar een nieuwe herfstgarderobe is (in jouw ogen) echt nodig. Met de optie om achteraf te betalen is dat makkelijk opgelost. Tegenwoordig kun je overal eenvoudig betalen met Klarna of Riverty – en daarbij heb je in sommige gevallen zelfs de mogelijkheid om het bedrag in termijnen af te lossen.
We moeten toegeven: achteraf betalen is in sommige gevallen heel prettig. Bestel je een item in meerdere maten, dan voorkom je die hele financiële rompslomp van retourneren en een maand wachten op het retourbedrag. Maar gebruik je Klarna of Riverty om geld uit te geven wat je (nog) niet hebt? Dan wordt het tijd om af te kicken.
1. Zie het als een schuld
Je wil het misschien niet horen, maar een openstaande betaling is een schuld. Beschouw het daarom ook als een schuld, om jezelf te dwingen om af te betalen. Eerder zochten we al uit of je een BKR-registratie kan krijgen van Klarna, dat is niet het geval. Toch is het een serieuze schuld die oploopt wanneer je de terugbetaling uitstelt. Al die aanmaningen zijn zonde van je geld, daar had je namelijk ook andere dingen van kunnen kopen.
2. Maak een overzicht
Pak pen en papier of maak een Excelbestand om je financiën in kaart te brengen. Geld hier, geld daar: met al die openstaande betalingen wordt het onoverzichtelijk hoeveel geld jij precies hebt én hoeveel je uit kan geven. Je hoeft echt geen koopverbod voor jezelf in te stellen, je moet simpelweg in kaart brengen hoeveel je uit ‘mag’ geven aan online aankopen.
Breng in kaart hoeveel je kwijt bent aan vaste lasten, boodschappen en abonnementen. Vervolgens bereken je hoeveel je opzij kan zetten om te sparen en uit kan geven aan leuke dingen (zoals shoppen).
3. Geef jezelf een shopbudget
Zoals we al aangaven, een overzicht maken is key. Je stelt vast hoeveel je uit mag geven aan leuke dingen, dus het wordt tijd om je hier aan te houden. Bras je al je centen er in de eerste dagen van de maand doorheen? Stel dan een weekbudget op. Voorbeeld: je mag maandelijks voor 300 euro shoppen, dan kun je gemiddeld 70 euro per week uitgeven.
4. Focus op afbetalen
Leuk en aardig, zo’n weekbudget, maar focus je eerst op het afbetalen van je schulden. Dat is misschien even doorbijten, het gaat er uiteindelijk voor zorgen dat je minder geldzorgen hebt en dat je precies weet wat je wel kunt kopen.
5. Stel regels op voor jezelf
Heb je een serieuze verslaving aan achteraf betalen, dan raden we je aan om de app van je telefoon te knikkeren. Denk je het nog enigszins in de hand te hebben, stel dan duidelijke regels voor jezelf op. Gebruik Klarna dan alleen wanneer je meerdere maten besteld of je meerdere jurken moet passen voor een speciale gelegenheid. Al denken we – sorry Klarna – dat de app hier niet per se voor gemaakt is. De verleiding om dingen te kopen met geld dat je ‘nog niet hebt’, is te groot.
Bonus tip: verkoop eerst kleding voordat je nieuwe items koopt
Als je heel graag nieuwe items wil kopen, kijk dan eerst wat je niet meer draagt en verkoop dat dan. Je kunt met dat geld dan kopen wat je wil, zonder dat je daarvoor aan je salaris hoeft te zitten.
‘Doom spending’ is de reden dat Gen Z’ers in de toekomst een lege spaarrekening hebben