Uitgaan in je eentje: mensen met ervaring delen hun ultieme tips voor een geweldige nacht
Uitgaan in je eentje is een kunst die niet iedereen onder de knie heeft. Maar als je eenmaal de magie en vrijheid hebt ontdekt, dan gaat er een wereld voor je open. Ben jij nieuwsgierig, maar vind je het ook erg spannend? Wij vroegen ervaringsdeskundigen naar tips om de kans op een geslaagde avond in je eentje te vergroten.
Uitgaan is onze perceptie vastgeroest als een groepsactiviteit. Samen met een vrienden of vriendinnen naar een club, feest of festival: het is voor velen ieder weekend vaste prik. Maar wat als je vrienden niet dezelfde dansdrift hebben als jij? Of als je merkt dat jullie tijdens het uitgaan niet op een lijn zitten? Dan is het tijd voor een feestje op eigen voorwaarden.
De voordelen van alleen uitgaan
Veel jongeren schrijven uitgaan in hun uppie meteen af. De angst om alleen in een hoekje te staan, vastgeklampt aan een wodka-fanta, is te groot. Maar is 2024 niet een prachtig jaar om juist over die drempel heen te stappen en jezelf een beetje uit te dagen? Je krijgt er veel voor terug.
Aan solo-uitgaan zitten veel voordelen: jij bepaalt het verloop van de avond, je hoeft niet mee naar eeuwig durende rookpauzes en je hoeft ook geen dure rondjes te halen. Maar mensen die vaak allen uitgaan, ervaren het vrije gevoel als grootste geluk.
Hoe maak je er een geslaagd feestje van in je eentje?
Dat je met gezonde zenuwen in de Uber stapt, is niet gek. De eerste keer alleen uitgaan is voor iedereen spannend. Want: wat als het niet lukt en je vroegtijdig afdruipt? Als je deze tips van de pro’s in achting neemt, kan het niet misgaan.
Kies de juiste plek en het juiste feest
Een goede voorbereiding is het halve werk. Cliché, maar waar. Niet iedere plek en ieder feest is even geschikt om in je eentje te bezoeken. Als je op zoek bent naar contact met andere mensen, dan wil je voor een intieme setting gaan. Op een feest met meerdere stages of een groot open lucht festival is de kans namelijk kleiner dat je dezelfde gezellige mensen van de wc nog eens tegenkomt op de dansvloer.
Daarnaast werkt het goed als een publiek opgaat in de muziek en affiniteit heeft met het genre of de dj. Zo hebben jij en je potentiële vrienden voor de nacht al één ding gemeen. Kies bijvoorbeeld voor een all nighter van je favoriete dj in een kleine club. Zo heb je in Amsterdam clubs als LOFI of Radion.
Maak praatjes
De belangrijkste tip: kruip uit je veilige schulp. Je staat tussen een menigte mensen, die er allemaal een leuke en gezellige avond van willen maken. Als de gelegenheid zich voordoet, maak dan een praatje. Bij de bar, in de rij voor de wc of in de rookruimte: wedden dat er een gezellig gesprek volgt?
Keer terug naar dezelfde plek op de dansvloer
Als je ergens alleen bent, is de verleiding groot om op avontuur te gaan en de hele avond rond te lopen. Ontdek zeker even alle hoeken van de locatie, maar keer daarna steeds terug naar dezelfde plek op de dansvloer. Zo bouw je een connectie op de dansers om je heen.
Om jezelf een veilig gevoel te geven, kan je ook even aan je dansvloerburen laten weten dat je alleen op pad bent. Dan houden die waarschijnlijk een klein oogje in het zeil.
Weggaan kan altijd nog
Vind je het echt heel spannend? Onthoud dan dat weggaan altijd een optie is. Als het je niet bevalt, dan zit je zo weer op de fiets naar huis. Om die drempel laag te houden, begin je het liefst met een feestje dicht bij huis en met een vriendelijk geprijsd ticket. Zo voorkom je dat je langer blijft dan je wil, omdat je het zonde vindt van de reistijd of het geld.
Koppie erbij
Sad but true: in je eentje ben je gewoon iets kwetsbaarder. Zorg daarom dat je uitgaat om de juiste reden. Voor de muziek en de sfeer en niet om jezelf te verdoven. Houd je koppie erbij.
Veel clubs hebben tegenwoordig ook een safety awareness crew, die rondloopt om de sfeer en veiligheid op de dansvloer te garanderen. Hier kun je bij het uitzoeken van de locatie ook rekening mee houden. Als feestganger in je eentje is dit extra fijn.