Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Nagels 13 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Allergie door gellak: vrouwen slaan alarm over gevolgen van acrylaten

Deze maand ging er een TikTok viraal waarin werd gesproken over de gevaarlijke allergie die je kan ontwikkelen als je gellak draagt op acrylnagels. De gevolgen? Je zou nooit meer een kunstheup kunnen nemen of je gaatjes later kunnen vullen. Het gaat hier over een acrylaten allergie. Hoe gevaarlijk is dat?

Zonder erbij na te denken, laten velen van ons maandelijks hun nagels doen – of zitten we aan de keukentafel onze nagels te versieren met gellak. Nu blijken die mooie nagels ineens verschrikkelijke gevolgen te kunnen hebben in de toekomst. Is dit het moment dat we moeten stoppen met kunstnagels of valt het allemaal wel mee?

Allergie door gellak

Voor velen kwam het nieuws als donderslag bij heldere hemel: je kan dus een allergie ontwikkelen door gellak of acrylnagels. Ze noemen dit ook wel een kunstnagelallergie, maar het is eigenlijk een acrylaten allergie. Als je een acrylaten allergie hebt, dan ben je allergisch voor – je raadt het al – acrylaten. Stoffen als HEMA en Di-HEMA zijn acrylaten die het vaakst in gellak gebruikt worden.

Een contact allergie voor acrylaten

De allergie voor gellak en kunstnagels met acrylaten valt onder de categorie ‘contactallergie’. Dit omdat je de allergie ontwikkelt als de huid in direct contact komt met de acrylmassa. Deze contactallergie wordt meestal veroorzaakt door specifieke ingrediënten die aanwezig zijn in nagelproducten en niet door het nagelproduct zelf.

Je ontwikkelt een allergie op verschillende manieren. In grote lijnen gebeurt het volgende: de kleine acrylaatdeeltjes dringen gemakkelijk je huid binnen als ze niet goed zijn uitgehard. Je immuunsysteem kan deze deeltjes dan ten onrechte als vijanden beschouwen en erop reageren. Hierdoor ontwikkel je een allergie.

Hoe merk je dat je een allergische reactie hebt?

De symptomen van een allergie door gellak en acrylaten kunnen verschillend zijn. Veel voorkomende symptomen zijn: pijn, roodheid, zwelling en eczeem van de huid rondom de nagels en vingertoppen. En in het ergste geval misvorming en loslating van de nagels.

In sommige gevallen gaat de reactie verder dan de handen. Er kan eczeem op afstand optreden, zoals op de handrug en onderarmen, en eczeem in het gezicht, voornamelijk rondom de ogen waar de huid dunner is, en in de hals.

Als je denkt dat je last hebt van een acrylaten allergie, dan kan je een allergieonderzoek laten uitvoeren. Dit gebeurt met de welbekende ‘plaktest’. Hierbij worden verschillende soorten acrylaten op je rug aangebracht, om er zo achter te komen waar jij allergisch voor bent.

De gevaarlijke gevolgen van allergie door gellak

Nu je weet wat de allergie inhoudt, vraag jij je waarschijnlijk af waar al die paniek vandaan komt? Jeuk en rode vingers zijn vervelend, maar niet het einde van de wereld. Het gevaar zit ‘m in de allergie zelf. Gellak en kunstnagels zijn namelijk niet de enige dingen waarin acrylaten worden gebruikt.

In de medische wereld wordt ook dankbaar gebruik gemaakt van acrylaten. Acrylaten worden bijvoorbeeld gebruikt bij het zetten van vullingen of een kunstgebit. Of nog ingrijpender: bij het zetten van protheses, pacemakers, insulinepompsystemen en gehoorapparaten. Als jij een (heftige) allergie voor acrylaten hebt, dan kunnen deze medische ingrepen voor problemen zorgen. Dat wil je natuurlijk niet.

Kan je een allergie voorkomen?

Zo’n allergie kan dus op verschillende manieren ontstaan, maar voornamelijk door contact met de huid en het te kort uitharden van de gel. In alle gevallen wil je voorkomen dat zachte acrylaten in de huid (en dus in de bloedbaan) terechtkomen.

De volgende dingen wil je voorkomen om de kans op acrylaten allergie te verkleinen:

  • Beschadigde nagels en nagelriemen
  • De verkeerde lamp en een te korte uithardtijd
  • Producten van slechte kwaliteit

Gebruik dus regelmatig nagelriemolie en handcrème om de huid gevoed te houden. Kies voor een professionele nagestyliste die verstand van zaken heeft – en als je het zelf doet: gebruik goede spullen en zorg dat de lamp en de lak van hetzelfde merk zijn, zo wordt de gel het beste hard.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.