Alles wat je wil weten over een atypische depressie en 5 signalen om op te letten
Aangezien we allemaal uniek zijn, is het eigenlijk volkomen logisch dat het omgaan met iets persoonlijks als depressie er voor iedereen anders uitziet. Maar toch hebben we vaak de neiging om te kijken naar de ‘klassieke symptomen’ en over atypische depressiesymptomen heen te kijken. Het is dus ook belangrijk dat we begrijpen dat zelfs als je niet alle hokjes van een ‘normale’ depressie past, het toch een mogelijkheid kan zijn.
Wij vertellen je alles wat je over een atypische depressie wil weten.
Waarom het belangrijk is dat je begrijpt wat een atypische depressie is
Het is heel menselijk om onze ervaringen, dingen die ons overkomen en hoe we de wereld zien op een zwart-witte manier te onderscheiden. Het is namelijk makkelijker voor onze hersenen om te zeggen: depressie lijkt op X en mijn symptomen passen wel (of niet) in deze specifieke norm. Maar de realiteit is dat, elk individueel persoon anders in elkaar zit – zowel fysiek als mentaal en emotioneel – door zijn/haar unieke levenservaringen en zelfs op genetisch niveau.
Wat we dus vooral willen zeggen is dat het belangrijk is om out of the box te denken als we het hebben over de symptomen van iemands geestelijke gezondheid. En natuurlijk zijn de klassieke tekenen van depressie er niets voor niet, deze komen nu eenmaal de meest voor. Maar ook belangrijk om rekening te houden met wat in de geneeskunde ook wel de ‘zebra in the room‘ wordt genoemd, of in andere woorden, de presentatie van atypische symptomen van depressie.
Hieronder gaan we dieper in wat het verschil is tussen een ‘typische’ depressie en een ‘atypische’ depressie.
Wat is een depressie?
Als we iemand die niet in het medische vak werkt vragen wat nou eigenlijk de symptomen zijn van een depressie is het antwoord wat we tegenkomen vaak: verdriet of huilen. Maar het is veel meer dan dat. Depressie kan ons namelijk niet alleen mentaal, maar ook fysiek beïnvloeden.
Hieronder vind je een lijst met de meest bekende symptomen van een “typische” depressie:
- Prikkelbaarheid, ongeduld, vijandigheid en woede-uitbarstingen, zelfs bij kleine dingen
- Onvoorspelbaar gedrag.
- Gevoelens van hopeloosheid of verdriet
- Verlies van motivatie of interesse
- Gebrek aan energie en vertraagde spraak, bewegingen of gedachten
- Rugpijn, hoofdpijn en andere lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
- Verminderd denken, concentratie, geheugen en besluitvorming
Aanhoudende schuldgevoelens en angst - Slapeloosheid of verslapen
- Aanzienlijke veranderingen in eetlust resulterend in gewichtsverlies of gewichtstoename
- Terugkerende gedachten aan de dood, of zelfmoordgedachten of -pogingen
Wat is een atypische depressie?
Volgens de Cleveland Clinic “komt een atypische depressie minstens twee keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen. Ook heeft een atypische depressie de neiging om op jongere leeftijd te beginnen (tiener en begin twintig) en langer aan te houden (wat vaak resulteert in een chronische aandoening) dan een typische depressie. Symptomen van atypische depressie kunnen van persoon tot persoon verschillen.”
Ondanks de naam komt een atypische depressie vaker voor dan je misschien denkt. Zo merkt de Cleveland Clinic ook op dat wereldwijd 121 miljoen mensen aan een depressie lijden, terwijl 18 tot 36% van die 121 miljoen atypische symptomen vertoont in plaats van standaardtekenen van depressie.
En nog opvallender is dat: er ook is ontdekt dat er een verhoogd risico op suïcide en angststoornissen aanwezig is bij atypische depressies, wat het nog belangrijker maakt dat deze ‘andere’ vorm van depressie breder wordt herkend en begrepen.
Belangrijke tekenen en symptomen van atypische depressie zijn:
- Depressie die tijdelijk verdwijnt als reactie op goed nieuws of positieve gebeurtenissen
- Verhoogde eetlust of gewichtstoename
- Te veel slaap, maar overdag toch slaperig voelen
- Zwaar, beladen gevoel in je armen of benen dat een uur of langer aanhoudt
- Gevoeligheid voor afwijzing of kritiek, wat invloed heeft op je relaties, sociale leven of baan
Wat moet je doen als jij je zorgen maak?
Als je depressief bent, kan het moeilijk zijn om in te zien dat je überhaupt depressief bent, en is het een nog grotere uitdaging om de energie te vinden om een therapeut te bellen of zelfs om er met iemand over te praten. Heb je dus het gevoel dat je past in ook maar een van de symptomen dan is therapie, een gezond dieet en lichaamsbeweging altijd een goede eerste stap.
Neem contact op met een therapeut
Het beste wat je kunt doen is, op zoek gaan naar een therapeut – ja, zelfs als je geen ‘erge’ symptomen hebt. Het vinden van de perfecte therapeut kan een echte challenge zijn, maar dit betekent niet dat je op moet geven als het geen match is met je eerste therapeut. Je kan het zoeken naar een therapeut zien als online daten, zie je eerste kennismakingsgesprek bijvoorbeeld als een eerste date.
Luister dus naar je onderbuik gevoel zodat je er zeker van bent dat je therapeut de perfecte match voor jou is.
Vergeet niet: het leven zit vol hoogte- en dieptepunten
Iedereen heeft wel eens dieptepunt in zijn of haar leven, overweeg het dus ook om je familie, vrienden of partner te vertellen waar je mee zit. Als iemand depressief is, kan het gebrek aan motivatie en gedrevenheid hem of haar ervan weerhouden om de eenvoudigste taken uit te voeren, en dit is helemaal normaal. Maar geef nooit, nooit op.