Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Partner 14 nov 2024
Leestijd: 5 minuten

NSMBL x LinkedIn: alles wat jij wil weten over ‘groene banen’ lees je hier

Deze week (van 11 tot en met 17 november) is het Nationale Klimaatweek en om daar wat extra aandacht aan te besteden slaan wij de handen ineen met LinkedIn. Dit om je te laten weten dat de trein pakken in plaats van het vliegtuig of minder vlees eten niet de enige manieren zijn om het klimaat een handje te helpen. Wat dacht je van een baan die zich richt op duurzaamheid?

Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat Gen Z zich zorgen maakt om klimaatverandering. Die bezorgdheid willen ze via hun carrière omzetten in actie: meer dan de helft van de Nederlandse Gen Z-professionals zou om in de komende vijf jaar een groene functie willen vervullen. Maar hoe doe je dat? En hoe vind je zo’n groene baan?

Een groene baan, wat is dat precies?

Denk jij bij een groene baan ook aan iets dat enkel groene vingers of groene energie vergt? Je bent niet de enige, meer dan een derde (34%) van de Gen Z’ers is zich niet bewust van de verschillende soorten groene banen die er bestaan.

Groene banen zijn banen die afhankelijk zijn van de kennis en het gebruik van groene vaardigheden. Dit gaat veel verder dan het leggen van zonnepanelen of werken in een vegan restaurant. Een Sustainability Officer is bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het implementeren en handhaven van de duurzaamheidsstrategie van een bedrijf – van modemerk tot festival: dit kan van alles zijn.

Voor Gen Z lijkt het scoren van een groene baan een behoorlijke uitdaging. Het gebrek aan werkervaring is voor meer dan de helft van deze groep een struikelblok, gevolgd door een gebrek aan kennis over welke duurzame functies er zijn en beperkte training voor groene vaardigheden. Wat ook meespeelt: ruim 60% van de Gen Z’ers geeft aan weinig tot geen groene skills te hebben.

Het is dus duidelijk dat er een flinke behoefte is aan begeleiding en toegang tot leertrajecten voor deze jonge professionals die duurzamer willen werken. Daar is waar LinkedIn om de hoek komt kijken; zij verlagen de drempel met LinkedIn Learning. Dit is een schat aan gratis cursussen waarmee jij je kunt verdiepen in onderwerpen en vakgebieden die jouw interesse hebben. Cursussen over groene banen zijn bijvoorbeeldGreen Jobs for Sustainable Careers‘ of How to Get a Job in Climate‘.

Eco-anxiety als drijfveer

Eco-anxiety is niet zomaar een hypewoord voor Gen Z; het is een mentale last die velen van hen dagelijks voelen door zorgen over de toekomst van onze planeet. Meer dan de helft (61%) van de jongeren zegt zich dit jaar nóg meer zorgen te maken over klimaatverandering dan het jaar ervoor, en bij 43% beïnvloedt dat hun mentale gezondheid. Het gaat verder dan angst: het bepaalt zelfs hun carrièrekeuzes. Zo laat 84% zich bij een baanaanbod beïnvloeden door het duurzaamheidsbeleid van een bedrijf, en gelooft 59% dat ze meer voldoening zouden vinden in een groene baan. Eco-anxiety kan voor sommigen dus een drijfveer zijn voor een groene baan.

Hoe bemachtig ik zelf een groene baan?

Hoewel Gen Z super gemotiveerd is om in een groene baan te stappen, voelen velen zich verloren over waar te beginnen. De obstakels stapelen zich op: 52% ziet hun gebrek aan ervaring als grootste barrière. Daarnaast mist 30% de juiste trainingen om groene skills te ontwikkelen. Het resultaat? Een generatie die wel wil bijdragen aan duurzaamheid, maar nog zoekend is naar de tools om dat ook echt te doen.

Om hierbij te helpen, stelden de carrière-experts van LinkedIn een praktische lijst tips samen.

Tips om een groene baan te vinden

Dompel je onder en begin met leren: wat zijn je passies en wat motiveert je? Wat is de rol die je zou willen spelen in de groene transitie? Zoek naar opleidings- en bijscholingsprogramma’s en versterk je duurzaamheids- of technische vaardigheden. LinkedIn Learning biedt veel gratis cursussen om je te helpen, zoals  Green Jobs for Sustainable Careers en How to Get a Job in Climate. Dit vergroot je kansen op een succesvolle overstap naar groene banen aanzienlijk.

Network baby! Als je door wilt breken in een voor jou nog onbekende branche, neem dan de tijd om te investeren in het opbouwen en uitbreiden van je professionele netwerk. Praat met vrienden en collega’s om te zien of ze je in contact kunnen brengen met iemand in de groene sector, woon evenementen bij waar je met mensen uit de sector kunt praten om meer te weten te komen over groene carrièrepaden en volg relevante experts op LinkedIn, bijvoorbeeld uit de Top Voices Duurzaamheid

Weet waar je moet zoeken: Een groene baan kan elke functie zijn die bijdraagt aan het behoud of herstel van het milieu en onze planeet. Denk aan duurzaamheidsmanager, energieanalist, of een milieu-veiligheidsfunctionaris. LinkedIn biedt een checklist voor het zoeken naar groene banen met eenvoudig advies, zoals hoe je de zoekfilter voor vacatures van LinkedIn kunt gebruiken om gemakkelijk naar functies te zoeken op basis van de inzet van een organisatie voor waarden zoals milieuduurzaamheid, en hoe je alerts voor groene banen kunt inschakelen. 

Wil je bijdragen aan een groenere toekomst, maar weet je niet waar je moet beginnen? LinkedIn heeft dus volop opties om je op weg te helpen. Van handige cursussen tot netwerkmogelijkheden: met de juiste skills en contacten ligt een groene carrière dichterbij dan je denkt.




Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.