Heb je het altijd koud? Dit is waarschijnlijk waarom en wat het te maken heeft met je gezondheid
Ben jij zo iemand die het werkelijk altijd koud heeft? Het kan zijn dat het – naast dat het gewoon koud is – een andere reden heeft dat je altijd zit te bibberen. Maar waarom is dat en wat heeft het te maken met je gezondheid? Gelukkig valt er aan de meeste van deze redenen gewoon wat te doen. Je moet gewoon even alert zijn op waarom je het nou écht zo koud hebt.
Als jij vier lagen kleding aan hebt en je bent nog steeds aan het rillen, dan moet er toch iets anders aan de hand zijn.
1. Je hebt te weinig geslapen
Een tekort aan slaap kan zorgen voor een storing in het deel van je hersenen dat je temperatuur regelt, waardoor je het de dag er na vaker koud hebt. Maar ook je metabolisme is trager als je minder hebt geslapen, waardoor je lichaam je minder goed op temperatuur kan houden.
2. Je hebt niet genoeg water gedronken
Water helpt om je lichaamstemperatuur te reguleren. Heb je te weinig water gedronken, dan zorg je er voor dat dit natuurlijke proces wordt verstoord. Waarom? Als je genoeg vocht in je lichaam hebt, wordt warmte beter vast gehouden waardoor je het minder snel koud zult hebben. Door per dag minimaal acht glazen water te drinken houd je je vochtgehalte in balans. En dit is helemaal niet moeilijk om te doen.
3. Je krijgt niet voldoende vitamine B12 binnen
Je lichaam heeft vitamine B12 nodig om rode bloedcellen aan te maken, die zuurstof verspreiden. Een te lage hoeveelheid rode bloedcellen zorgt er daarom voor dat je het altijd koud hebt. Dit kun je heel simpel verhelpen door meer mager vlees, vis en zuivel in je dieet te verwerken. Doe je dit maar heb je het nog steeds vaak koud, dan is het handig om even bij de dokter te checken of je lichaam de vitamine wel goed in je bloed opneemt.
4. Je bent een vrouw, dus heb je het altijd koud
Helaas, je kunt hier niets aan veranderen. Waarom? In tegenstelling tot mannen hebben vrouwen vaker koude handen en voeten. Ons lichaam is namelijk zo geprogrammeerd dat altijd voldoende bloed naar de vitale organen stroomt, zoals de hersenen en het hart. Het resultaat hier van is dat andere lichaamsdelen vaak wat kouder aanvoelen. Zie het als een positief iets.
5. Je hebt relatief weinig spiermassa
Niet om nu direct je health journey te ontmoedigen, maar als je het continue koud hebt dan kan dit een teken zijn van te weinig spieren. Spieren zorgen er namelijk voor dat je op temperatuur blijft én geven je metabolisme een boost. In feite zijn spieren gewoon een heel fijn dekentje die er voor zorgen dat je het nooit meer koud hebt.
6. Je eet niet voldoende ijzer
Ijzer is een hele belangrijke stof die er voor zorgt dat je rode bloedcellen voldoende zuurstof door je lichaam vervoeren, waardoor warmte en voedingsstoffen worden verspreid. Te weinig ijzer zorgt er voor dat je rode bloedcellen hun werk niet goed kunnen doen, waardoor je het koud krijgt. Hiervoor kun je supplementen slikken, maar je kunt ook wat vaker rood vlees, spinazie of zeevruchten eten.
7. Je schildklier is niet helemaal in orde
Als je het vaak koud hebt, dan kan dit een teken zijn dat je schildklier te weinig hormonen aanmaakt. De juiste hoeveelheid van dit stofje houdt je metabolisme op pijl, maar te weinig zorgt er voor dat je te weinig warmte produceert. Ben je daarnaast ook moe, heb je last van uitdunnend haar en een droge huid? Dan is het tijd om even een bezoekje aan de dokter te brengen.
8. Je BMI is (te) laag
Je kunt er misschien helemaal niets aan doen, maar ondergewicht zorgt er voor dat je het vaker koud hebt om twee redenen. Een te laag BMI zorgt er niet alleen voor dat je het koud hebt omdat je te weinig lichaamsvet hebt om je warm te houden, maar hangt ook samen met een te langzaam metabolisme. Kies er daarom voor om wat vaker voeding te eten die veel proteïne, vet en complexe koolhydraten bevat.