Anne’s favoriete recept van de week: pita’s met vegetarische gyros
Om rekening te houden met het milieu, vind ik het belangrijk om ook dagen geen vis of vlees of te eten. Gelukkig zijn er steeds meer vegetarische opties en zelfs vleesvervangers die bijna identiek zijn aan het origineel. Ben jij nog op zoek naar een vegetarisch, simpel én gezond recept? Probeer dan eens deze heerlijke pita’s met vega gyros en Griekse tzatziki.
Probeer ook eens een van deze vegetarische recepten: pasta arrabiata, truffelorzo met paddenstoelen of pompoenrisotto.
Pita’s met vegetarische gyros en tzatziki
Wat heb je nodig?
Duur: 15 minuten
Personen: 2
- 1 rode ui
- 1 teen knoflook
- 2 puntpaprika’s
- Ijsbergsla
- 2 pakken (= 350 gram) Vivera Gyros
- 4 tot 6 volkoren pita broodjes
- 1 bakje tzatziki van de versafdeling, of lees hieronder hoe je zelf eenvoudig tzatziki maakt
- Srirachasaus of sambal
Voor de tzatziki
- 2 tenen knoflook
- 1 komkommer
- Verse dille
- Verse munt
- 250 – 500 ml Griekse of eventueel magere yoghurt
- 1 eetlepel witte wijnazijn
- 2 eetlepels (extra vierge) olijfolie
- Zout
- Peper
Hoe maak je dit overheerlijke recept?
- Verwarm de oven voor op 240 graden en bak de pita’s af volgens de verpakking.
- Snijd de ui in halve ringen en hak de knoflook fijn.
- Doe een scheut olijfolie in de pan en voeg hier de ui en even later ook de knoflook aan toe.
- Snijd de paprika in dunne reepjes en voeg toe aan de pan.
- Laat dit een paar minuutjes bakken en voeg dan ook de vegetarische gyros toe. Bak dit zo’n 5 minuten mee.
- Maak ondertussen de tzatziki.
- Halveer de komkommer en verwijder de zaadlijsten met een lepel. Rasp vervolgens de komkommer fijn.
- Meng het komkommermengsel met wat zout en laat het mengsel uitlekken in een zeef. Met een lepel kan je wat extra vocht uit de komkommer duwen.
- Hak ondertussen de knoflook, dille en munt heel fijn. Meng de yoghurt, komkommer, kruiden, witte wijnazien en olijfolie samen. Voeg naar smaak nog wat peper en eventueel zout toe.
- Haal de pita’s uit de oven en snijd ze open. Doe wat van de tzatziki, sriracha en ijsbersla in de pita. Vul de rest van de pita vervolgens op met de gyros. Doe nog wat extra saus op de bovenkant en eet smakelijk!
Anne’s favoriete recept van de week: pappardelle met chorizo