Temperaturen als voorbehoedsmiddel? Dit is alles wat je wil weten over de hormoonvrije anticonceptie van Daysy
Hormonen hebben we allemaal in ons lichaam en dat merken we al vaak genoeg. Wanneer daar nog externe hormonen van de anticonceptie bil bijkomen, wil ons humeur nog weleens gaan schommelen. Dit is één van de redenen waarom veel vrouwen overwegen te stoppen met de pil. Maar wat dan? Daysy is een hormoonvrije anticonceptie methode en wij vertellen je er alles over.
Je lichaamstemperatuur is key in dit concept.
Deze 17 bijwerkingen van de anticonceptiepil kende je nog niet
Cyclustracker Daysy is een hormoonvrije manier van anticonceptie
Velen van ons vinden anticonceptie maar een gedoe. De stemmingswisselingen die bij de pil komen kijken, gerommel met een (eventueel hormoonvrij) spiraal of andere middelen van anticonceptie. Het is een logische gedachte dat je liever niets in je lijf hebt. Niets mis met het goede oude condoom, maar als je een vaste (bed)partner hebt, kan het zijn dat je liever niet steeds met condooms in de weer gaat.
Maar ja, wat dan wel als je (nog) geen kinderwens hebt? De cycylustracker Daysy kan een uitkomst zijn. Deze manier van anticonceptie wordt steeds populairder en wij vertellen je de voor- en nadelen.
Je temperatuur meten als voorbehoedsmiddel
Met de Daysy cyclystracker meet je iedere ochtend in 90 seconden nauwkeurig jouw lichaamstemperatuur. Aan de hand van deze temperatuur geeft Daysy jouw cyclus weer. Daysy berekent direct met het interne algoritme jouw kleur van de dag. Rood of geel is een vruchtbare dag, groen is een onvruchtbare dag. Jouw status wordt weergegeven door de kleur op de Daysy na de meting. Je kan de thermometer ook aansluiten op de Daysy App op jouw telefoon om een overzicht van jouw cyclus te krijgen.
Gebruik extra anticonceptie op de vruchtbare dagen
Op de vruchtbare dagen is het dus belangrijk om wel een condoom te gebruiken, mocht je geen kinderwens hebben, maar wel toe zijn aan wat sexy time. Denk er wel goed over na dat het met nieuwe bedpartners altijd verstandig is om een condoom te gebruiken, om de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen te minimaliseren.
De keerzijde van de Daysy
Hoewel deze manier veel voordelen kent, zijn er ook een aantal mogelijke nadelen. Het meten van je temperatuur is geen manier om nooit meer andere anticonceptie te gebruiken. Als je liever niet zwanger wil raken, dan wil je op de vruchtbare dagen dus een condoom gebruiken of toch die ene vrijpartij overslaan. Weet dat je 3 tot 5 dagen vóór je geplande eisprong al zwanger kunt raken. Jaarlijks meldt 7% van de van gebruikers van soortgelijke methodes (Ladycomp en Natural Cyvcles) een ongewenste zwangerschap, bij Daysy zijn deze gegevens niet bekend, maar wel iets om in het achterhoofd te houden.
En ja, het was al een beetje te verwachten, maar aan deze manier van voorbehouden hangt een prijskaartje. Een Daysy thermometer begint vanaf €299 euro. Best een duur grapje, dus.
Wil je meer weten of de Daysy aanschaffen? Neem dan een kijkje op de officiële site.