Waarom het belangrijk is dat je aankomende verkiezingen gaat stemmen
Woensdag 17 maart is het zover, dan vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. En dat is het moment waarop je je stem kan laten horen, want elke stem is er één. En hoewel het misschien voelt alsof je niet helemaal onderdeel bent van het systeem, is het wel belangrijk dat je gaat stemmen tijdens de verkiezingen. Wij leggen je precies uit waarom.
Dit is hét moment om de samenstelling van de regering te kunnen beïnvloeden.
Tweede Kamerverkiezingen 2021: stemmen
Iedere vier jaar vinden er in Nederland Tweede Kamerverkiezingen plaats. Op dit moment wordt er een nieuwe regering verkozen. Omdat Nederland een meerpartijenstelsel heeft en niet twee partijen zoals bijvoorbeeld in de Verenigde Staten, kan het soms best lastig zijn om een keuze te maken. Het kabinet wordt uiteindelijk gecreëerd uit verschillende partijen.
In the mood for politics? Deze series over politiek zijn het bingewatchen waard
Iedereen die 18 jaar of ouder en Nederlands staatsburger is, mag op 17 maart 2021 een stem uitbrengen. En het is belangrijk dat je dat doet, want alleen op die manier heb je invloed op de regering. Je kunt stemmen door persoonlijk naar het stemlokaal te gaan of door een ander persoon te machtigen, bijvoorbeeld als je een kwetsbare gezondheid hebt. Dit keer zal het door de coronamaatregelen wel iets anders gaan.
Op wie moet je stemmen?
Door de verschillende partijen, kan het best lastig zijn om een kandidaat te kiezen. Je stemt tijdens de verkiezingen namelijk op één van de kandidaten die gelinkt zijn aan een politieke partij. In de Tweede Kamer is ruimte voor 150 politici, die allen bij een politieke partij horen. Zij vertegenwoordigen het volk. De partij met de meeste stemmen krijgt ook de meeste zetels in de Tweede Kamer. Dit jaar doen er 37 politieke partijen mee aan de verkiezingen.
Door te stemmen kan je het aantal zetels van de partij waarop je stemt beïnvloeden. Het gaat uiteindelijk om het aantal stemmen: hoe meer stemmen, hoe meer zetels de partij kan krijgen in de Tweede Kamer. Het is niet zo dat alleen de grootste partijen invloed hebben op het beleid, de andere partijen vormen de oppositie en hebben ook veel invloed op het beleid. Stem dus altijd op de partij waar jij in gelooft.
Waarom moet je stemmen?
Sommige mensen denken dat het geen zin heeft om te stemmen, omdat je slechts één stem bent in miljoenen andere stemmen. Als je denkt dat je geen verschil kunt maken, denk er dan nog eens over na. Jouw stem bepaalt natuurlijk niet direct wie er premier wordt of welke politieke partij het grootste wordt, maar zorgt er wel voor dat een partij meer macht of zeggenschap krijgt.
Zoals we eerder zeiden kan dat zowel in de regering als in de oppositie zijn. Jouw stem heeft wel degelijk invloed en je kunt écht het verschil maken. Daarnaast is het een voorrecht om te mogen stemmen en deel te nemen aan de democratie en is het nu misschien wel belangrijker dan ooit om je stem te laten horen.
De invloed van je stem
Vooral de opkomst onder jongeren ligt vaak laag tijdens de verkiezingen. Veel jongeren denken dat hun stem niet telt. Maar juist jongeren moeten hun stem in Nederland laten horen omdat ze tot de kleinste groep kiezers behoren. Organisatie Politieke Jongeren doet een oproep aan alle jongeren om te gaan stemmen bij de aankomende verkiezingen. Maak gebruik van je recht om te stemmen. Weet je nog niet wat je moet stemmen? Misschien kan de Stemwijzer je verder helpen in het maken van een keuze.
https://www.instagram.com/p/CK8nizLFcZH/?utm_source=ig_embed