Beryl van Drongelen deelt: ‘deze kaasjes leg ik het allerliefst op de borrelplank’
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F03%2FGradient-Banner-NSMBL-47.png)
Iedere maand krijg ik de kans om mijn liefde voor het goede leven te delen, en deze keer wil ik het hebben over iets waar ik absoluut niet zonder kan: kaas. Of je nou een kaaskenner bent of niet, deze kaasjes kun je altijd inzetten!
En ja, ik zeg áltijd, want ik heb er nogal wat geproefd om te kunnen zeggen dat dit mijn favorieten zijn.
De favoriete kaasjes voor op de borrelplank
Het leven is te kort voor saaie kazen, dus ik heb een selectie gemaakt van mijn favoriete kaasjes bij de kaasboer. Het liefst haal ik mijn kazen bij de Zuivelhoeve, waar ik altijd een fantastische selectie tref. Deze lijst is speciaal voor jou, als je iemand bent die geen idee van kaas heeft, maar wel lekkere kaasjes op tafel wilt zetten waar iedereen van gaat smullen.
La Tur
Dit is de zachte, romige knuffel van de kaaswereld. La Tur is superzacht en lijkt bijna op een romige wolk die je in je mond kunt stoppen. Het heeft een zachte, melkachtige smaak die je smaakpapillen voorzichtig wakker maakt. Je hoeft je geen zorgen te maken, hij is niet te sterk, gewoon lekker mild en zal je niet meteen overdonderen.
Saint Marcelin
Saint Marcelin is de kaas die je doet denken aan een zonnig Frans terrasje. Hij is lekker romig, met een klein beetje pit, maar niet te veel. Gewoon lekker genieten.
Vacherin Mont D’or
En dan… de koning van de kazen: Mont d’Or. Deze kaas is zo romig, je kunt hem bijna met een lepel eten. Hij is zacht, vol van smaak en heeft dat luxe-gevoel dat je eigenlijk elke dag zou willen ervaren. Zelfs mensen die normaal niet van kaas houden, willen een hapje van deze. Het is de perfecte manier om je kaasplank in stijl af te sluiten.
Langres
Hallo avontuur! Langres is een kaas die je niet snel zult vergeten. Het heeft een beetje zoutigheid die het een robuuste smaak geeft, en een romige textuur die je meteen doet denken: “Wauw, dit is intens, maar op een goede manier!” Het is een kaas die je smaakpapillen wakker schudt na de subtielere kazen en je lekker laat nagenieten van die lekkere, krachtige smaak. Niet voor de zwakke kaas-liefhebbers, maar wel voor de avontuurlijke types.
Epoisses
Oké, we gaan hier nóg iets avontuurlijker worden. Epoisses heeft een geur die sterk is, maar de smaak is veel zachter en lichtpittig. Het heeft een rijke, romige smaak met een licht zoutig tintje, die je misschien wel even doet nadenken: “Waarom ruikt hij zo, maar smaakt hij zo goed?” De geur mag dan wel uitdagend zijn, de smaak is pure liefde.
Korenbloem
Korenbloem is een heerlijke, Deense kaas met een romige textuur en een milde, lichtzoete smaak. Het heeft een fijne, delicate smaak die doet denken aan vers boter, met een subtiele nootachtige ondertoon.
Bonus Tip: Voeg wat leuks toe
Vergeet niet dat een kaasplank niet compleet is zonder wat extra’s. Denk aan druiven, noten, vijgenjam. Wat voor fruit je ook kiest, het maakt je plank niet alleen mooier, maar zorgt ook voor wat frisse tegenhanger voor al die romige kazen. Voeg eventueel ook wat crackers toe.
Dus, daar heb je het. Mijn favoriete kaasjes voor een heerlijk avondje, waarmee je sowieso indruk maakt. En zelfs als je kaas altijd wel een beetje spannend vond, geloof me: deze kazen nemen je mee op een culinaire reis waar je geen spijt van zult krijgen. Want kaas is altijd een goed idee, toch?
Beryl’s hotspots voor 2025: dé restaurants die je niet mag missen in Amsterdam