‘Ik verdien liever minder dan dat ik fulltime werk’
Misschien lijkt het jou ook wel wat, minder werken. Maar dat betekent vaak wel dat je salaris moet inleveren. Hoe pak je dat aan? De 30-jarige Robin werkt al jaren bewust minder en vertelt haar verhaal. “Het is de norm om vijf dagen te werken, maar ik voelde aan alles dat ik dat niet wilde”, zegt ze tegen NSMBL.
Elke week gaan we met iemand in gesprek over hun bijzondere geldverhaal. Deze week: de 30-jarige Robin van der Aa, die er voor kiest om minder te werken, zelfs als dat betekent dat ze minder kan verdienen.
Een fulltime baan is de norm
Na haar HBO-studie ging Robin op zoek naar een baan. Een fulltime baan, zonder daar bewust over na te denken. “Dat was normaal, een gegeven eigenlijk: na je studie ga je fulltime werken”, vertelt ze. “Maar al vrij snel kreeg ik het gevoel; is dit het nu?”
Vanaf de buitenkant was Robin’s leven geweldig. Ze had een prima baan en een druk sociaal leven. “Maar ik miste toch iets”, legt ze uit. “Ik vroeg me af of dit was hoe de rest van mijn leven eruit zou zien. Doordeweeks naar je werk, ‘s avonds moe thuiskomen en dan in het weekend leuke dingen doen.”
Toen een vriendin van haar vertelde dat ze haar baan had opgezegd en op reis ging, twijfelde Robin dan ook geen moment. Ze ging mee. Tijdens het backpacken kwam ze zichzelf heel erg tegen en heeft ze veel over haarzelf geleerd.
Niet meer fulltime werken
“Ik realiseerde me dat ik de rust, ruimte en vrijheid die ik op reis had, in mijn dagelijkse leven wilde hebben”, zegt ze. “Ik wilde niet meer fulltime werken. Er bestaat zoveel meer in het leven dan werk. En omdat ik tijdens het backpacken echt back to basic was gegaan, realiseerde ik me ook dat ik met minder spullen net zo gelukkig kon zijn. Of zelfs gelukkiger als ik er meer vrije tijd voor terug krijg, doordat ik minder geld uitgeef en dus minder kan werken.”
Terug in Nederland begon Robin haar eigen coachingsonderneming, waarmee ze afwisselend 3 of 4 dagen per week werkt. In de ogen van anderen levert ze om dit financieel te redden aardig wat in.
“Ik zeg bijvoorbeeld al jaren dat een huis kopen voor mij geen prioriteit is”, zegt ze. “Ik hoor dan in mijn omgeving dat mensen fulltime blijven werken om een hogere hypotheek te kunnen afsluiten of om meer te kunnen sparen voor dat huis. Ik werk liever minder, dan dat ik fulltime werk, zodat ik een huis kan kopen.”
Volgens haar is er een bepaald beeld van hoe we het in de maatschappij doen. “Zo ziet een succesvol leven eruit, met een fulltime baan en een koophuis. Maar waarom koop je dat eigenlijk? Is dat echt omdat je het wil, of omdat je denkt dat het zo hoort?”
Kleiner wonen
Waar Robin stellen kent die in een groot koophuis wonen, waar nog ‘lege’ kamers over zijn, is ze zelf met haar vriend juist kleiner gaan wonen. “We woonden eerst in een tweekamerappartement, tot we ons realiseerden dat we zo’n 200 euro betaalden voor die extra kamer, alleen maar om er onze spullen in kwijt te kunnen.”
Ze wonen nu in een heel fijn appartement, dat wel een stuk kleiner is. “Dat ik minder vierkante meters heb, vind ik helemaal niet erg.”, vertelt Robin. “En doordat ik minder huur hoef te betalen, heb ik ook minder inkomsten nodig om rond te komen.”
Voor Robin voelt het kleiner wonen dan ook helemaal niet als inleveren. Een stap die veel mensen voor hun gevoel moeten maken als ze minder willen werken. “Het gaat meer om je geld uitgeven aan dingen die je echt belangrijk vindt”, zegt ze. “Maar het is wel belangrijk om te kijken naar waarom je minder wil werken. Wat de reden ook is, dat gaat je helpen op moeilijke momenten waarop je misschien wel het gevoel hebt dat je iets moet inleveren.”
Stappenplan om minder te werken
Haar eerste tip voor mensen die ook wel minder zouden willen werken, is dan ook om op te schrijven hoe je leven daar mooier door wordt. “Ik ervaar bijvoorbeeld meer rust en ruimte in mijn hoofd”, zegt ze. “Toen ik fulltime werkte, was ik eigenlijk constant moe en ging mijn leven voor mijn gevoel heel erg op de automatische piloot.”
Vervolgens is het ook belangrijk om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen. “Zorg dat je niet gevangen zit in een levensstijl waar je niet gelukkig van wordt”, zegt ze.
De derde stap is om te kijken waarop je kunt besparen. “Als jij onwijs geniet van dat koffietje to go hoef je daar echt niet op te besparen”, aldus Robin. “Maar geniet je er echt van, of is het meer gemakzucht? Je kan op veel meer besparen dan je waarschijnlijk denkt.”
Bij stap vier kijk je of je wellicht meer kunt verdienen. “Veel mensen laten zich namelijk toch om deze reden tegenhouden”, zegt ze. “Je hoeft niet per se te gaan ondernemen. Je kunt ook om een salarisverhoging vragen of twee uurtjes in de week gaan freelancen.”
De laatste stap? Dat is om de verwachtingen van andere mensen en de samenleving in het algemeen los te laten. “Wees niet bang wat collega’s, je baas, je partner, je ouders of vrienden zullen zeggen”, zegt Robin. “Je bent niet lui of minder ambitieus omdat je minder wil werken. Wie heeft bedacht dat vijf dagen het magische getal is voor een succesvolle carrière? Bovendien bestaat het leven uit veel meer dan werk. Durf te kiezen voor wat jou blij maakt.”
‘Ik zegde mijn huur en baan op en pas nu op huizen, zodat ik fulltime kan ondernemen’
Wil jij ook jouw bijzondere geldverhaal delen? Mail dan naar t.ham@mediahuis.nl o.v.v. ‘Bijzonder geldverhaal’.