Bitcoin: hoe werkt het en moet je jouw geld hierin investeren?
Een aantal jaar geleden had iedereen – van je oom tot buurvrouw – het over bitcoin, maar daarna werd het stil rondom de digitale munt. Toch maakte de cryptomunt vorig jaar een comeback: waar één bitcoin in juli 2020 nog 9.138 euro waard was, is dit op het moment van schrijven maar liefst 40.845 euro. De kans is groot dat deze cijfers voor de nodige FOMO zorgen.
Zou jij ook moeten investeren in de munt?
Bitcoins uitleg
Wanneer je je wat meer gaat verdiepen in de wereld van bitcoin en andere cryptovaluta vliegen de vreemde termen als blockchain je om de oren. Het is dan niet gek dat het je allemaal een beetje begint te duizelen. Het is ook niet gek om ‘Had ik maar…’ te denken als je weer over een ‘recordkoers’ in het nieuws hoort.
Daarom proberen we in dit artikel voor eens en altijd in Jip en Janneke-taal uit te leggen hoe die bitcoin in hemelsnaam precies werkt. Én wat de voor- en nadelen van je zuurverdiende centen hierin steken zijn. We waarschuwen alvast dat investeren in bitcoin een soort achtbaanrit in het donker is: je hebt geen idee waar je heen gaat en wordt heen en weer geslingerd. Net zoals met echte achtbanen is het niet voor iedereen weggelegd.
Wat is bitcoin?
Let’s start at the beginning. Wat is bitcoin precies? Het is niet voor niets dat bitcoin een digitale munt wordt genoemd. Het is namelijk een soort digitale vorm van geld, zoals je dat ook bij de bank hebt staan.
Er is alleen één groot verschil tussen bitcoin en het geld dat we allemaal kennen. Bij bitcoin is er geen derde partij – dus bank of overheid – bij betrokken. Het is een digitaal betaalmiddel dat je rechtstreeks van persoon tot persoon uitwisselt. Wanneer je op internet research doet en de term peer-to-peer tegenkomt, bedoelen ze dus dit.
Blockchain in Jip en Janneke-taal
Oké, so far so good. Maar hoe zit het dan met blockchain? De revolutionaire technologie achter bitcoin waarover je zoveel hoort? Op Coingids wordt het Jip en Janneke-voorbeeld van een groothandel gebruikt. Net zoals elk ander bedrijf gebruikt de groothandel een grootboek: daarin is alles te vinden over de financiën van het bedrijf, zoals de inkoop en verkoop van de producten. In het grootboek van de blockchain gebeurt hetzelfde: hierin is bijvoorbeeld te zien dat Pietje 100 bitcoin aan Jantje betaalt en Nel 3.000 bitcoin aan Saar.
Wanneer de groothandel een product verkoopt, wordt er vertrouwd op een tussenpersoon, een derde partij zoals een bank, om de transactie te valideren. Maar we hebben net al geleerd dat er bij bitcoin geen tussenpersoon komt kijken. Deze tussenpersoon is namelijk vervangen door een netwerk van computers. Hierdoor kan iedereen het ‘grootboek’ inzien en downloaden. Het is dus een soort openbare database waarin elke transactie staat die ooit is gedaan. Elke nieuwe transactie is een block, die als een ketting wordt geregen aan de andere blocks. Het resultaat: een blockchain.
De koers van de bitcoin
En hoe zit het precies met de koers van de bitcoin? Op moment van schrijven is die koers dus maar liefst 40.845 euro. Dat betekent dat één bitcoin 40.845 euro waard is. Net zoals bij aandelen wordt de koers bepaald door het vraag en aanbod. Is de vraag groter dan het aanbod? Dan stijgt de koers/waarde. Is er minder vraag dan aanbod (veel mensen verkopen op dat moment hun bitcoin), dan daalt de koers/waarde.
Geen zorgen als je niet zomaar 40.845 euro hebt rondslingeren. Als je besluit te investeren in bitcoin, kun je ook een deel van een bitcoin kopen. Bijvoorbeeld een halve, kwart of zelfs eenhonderdste. Eigenlijk kun je dus zelf bepalen hoeveel geld je in bitcoin wil investeren.
Zou je erin moeten investeren?
Je snapt nu de beginselen van bitcoin. Dan resteert nog de vraag: zou je hierin moeten investeren? Helaas kunnen we daar geen antwoord op geven en moet je dat helemaal zelf beslissen. Hieronder volgen wel een aantal zaken waarmee je rekening moet houden als je in bitcoin of andere cryptovaluta (ja, er zijn er nog véél meer) investeert.
Gebakken lucht of wondermunt?
Er zijn twee kampen als het op bitcoin aankomt. Het ene kamp vindt dat de bitcoin een revolutionaire techniek is die verschillende sectoren radicaal gaat veranderen (lees: crypto is de toekomst). Het tweede kamp vindt bitcoin peperdure gebakken lucht en is ervan overtuigd dat de bubbel ooit gaat barsten en de bitcoin vervolgens niets meer waard zal zijn.
Wat de toekomst ons echt gaat brengen? Dat kan niemand voorspellen. Het is wel zo dat steeds meer investeerders, banken en bedrijven in bitcoin investeren. Ook steeds meer bedrijven, zoals Tesla, zijn van plan om betalingen in bitcoin te accepteren. Het lijkt er dus op dat de cryptomunt steeds minder gebakken lucht wordt, maar alleen de toekomst zal ons kunnen vertellen of dat waar is.
Enorme schommelingen in de koers
We zeiden het al aan het begin van dit artikel: als je ervoor kiest om in bitcoin te investeren, moet je je schrap zetten voor een achtbaanrit. Enorme schommelingen zijn bij bitcoin de normaalste zaak van de wereld. Het is dus normaal als de munt met tientallen procenten stijgt of daalt in één dag.
Dat betekent niet alleen dat je in één dag veel geld kan verdienen (wanneer je jouw bitcoin op dat moment verkoopt), maar ook veel geld kan verliezen. Daar moet je wel tegen kunnen. Wanneer je slapeloze nachten hebt en obsessief gaat checken hoeveel de bitcoin nu waard is, kun je je afvragen of dit het echt waard is.
Beleggen in iets anders?
Je hoeft niet per se te investeren in cryptomunten om je geld voor je aan het werk te zetten. Als de enorme schommelingen (en de bijbehorende onrust) niets voor jou zijn, kun je er bijvoorbeeld ook voor kiezen om te investeren in ETF’s of indexfondsen. Dit kun je zien als een soort mandjes met soms wel duizenden aandelen, waardoor je in één klap je geld goed gespreid hebt.
Spreiding is bij beleggen belangrijk: wanneer het niet goed met bepaalde aandelen gaat, is de kans groot dat andere aandelen dit opvangen. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om het grootste gedeelte van het geld dat je wil beleggen in ETF’s te steken en een klein gedeelte te investeren in bitcoin.
Overweeg je te beleggen (in bitcoin) naar aanleiding van dit artikel? Laat dit dan het begin van je research zijn. Hoewel we alleen maar kunnen applaudisseren om het feit dat je manieren zoekt om je geld aan het werk te zetten, moet je hier altijd goed over nadenken. Bij beleggen kun je namelijk ook je inleg verliezen – en die kans is groot als je je niet goed inleest.
Duurzaam investeren: laat je geld voor jou én de planeet werken