Redactie
Redactie Huidverzorging 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wat?! Botox verstoort je hersencapaciteit, blijkt uit nieuw onderzoek

Door Botox-injecties ga je er niet alleen minder natuurlijk uitzien, het spul in je voorhoofd verandert ook je hersenactiviteit. Dat blijkt na hersenscans in een nieuw onderzoek van de Universiteit van Californië, gepubliceerd in wetenschapstijdschrift New Scientist.

Steeds meer vrouwen, maar ook meisjes en mannen, gebruiken in deze tijd van verwrongen schoonheidsidealen Botox, fillers en andere middelen om er ‘beter’ uit te zien. Gebruikers gaan vaak steeds een stapje verder, waardoor emoties en een natuurlijke uitdrukking van het gezicht verdwijnen. Van borstimplantaten weten we dankzij documentaires als Moordtieten inmiddels dat ze kunnen lekken en ongezond zijn. Botox heeft dus invloed op je hersenen.

Botox in voorhoofd verandert hersencapaciteit

Het onderzoek is uitgevoerd door de Universiteit van Californië, in samenwerking met Mitchell Brin van het farmaceutische bedrijf AbbVie. Ook was er een wetenschapper van de Universiteit van Zuid-Australië betrokken bij het onderzoek. De onderzoekers scanden de hersenen van tien vrouwen tussen de 33 en 40 jaar oud, voordat ze Botox-injecties in hun voorhoofd kregen om rimpels glad te strijken. Twee tot drie weken later ondergingen dezelfde vrouwen opnieuw een hersenscan, met inmiddels dus botulinetoxine in hun voorhoofd. De studie omvatte geen mannen.

Door de injecties raakten de spieren verlamd, wat het gebruikelijke effect is, waardoor de deelnemers niet meer met hun hele gezicht konden fronsen of glimlachen. Maar niet alleen de eigen emoties werden minder zichtbaar, er trad ook een omgekeerd effect op.

Verstoorde activiteit in hersenen na injectie

Tijdens de hersenscans keken de vrouwen afwisselend naar boze, blije en gelukkige gezichten. Na de Botox-injecties in het voorhoofd hadden de deelnemers een verstoorde activiteit in het hersengebied amygdala als ze naar boze en blije gezichten keken, en in de gyrus fusiformis als ze naar gelukkige gezichten keken.

“Als we uitdrukkingen zien, bootsen we ze normaal gesproken onbewust na om ze te helpen herkennen”, zegt Fernando Marmolejo-Ramos van de Universiteit van Zuid-Australië. “Terwijl onze gezichtsspieren de frons of glimlach van de ander kopiëren, al is het in geringe mate, sturen ze signalen naar hersengebieden zoals de amygdala en gyrus fusiformis, die de emoties interpreteren.”

Doordat Botox de spierbewegingen beperkt, kan het de communicatie tussen het gezicht en de betreffende gebieden in je hersenen verstoren. “Dat betekent dat je de emoties van iemand anders misschien niet zo intens of levendig kunt ervaren als je zou willen”, vervolgt Marmolejo-Ramos. AbbVie, het farmaceutische bedrijf dat Botox maakt en vrijwillig meewerkte aan het onderzoek, reageerde na de resultaten niet op een verzoek om commentaar.

Aanvulling op eerder onderzoek

De nieuwe bevinding is een aanvulling op eerdere onderzoeken, die aantonen dat Botox-injecties het moeilijker kunnen maken om emoties te herkennen en te verwerken. Uit één onderzoek bleek dat vrouwen die injecties in het voorhoofd kregen iets slechter werden in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen op foto’s. Een ander onderzoek toonde aan dat het langer duurde om emotionele zinnen te lezen.

Er is niet alleen slecht nieuws rond botox en je hersenactiviteit. Kleine onderzoeken hebben volgens New Scientist ook aangetoond dat injecties met Botox in het voorhoofd de symptomen van depressie kunnen verlichten. “Als je niet kunt fronsen, kan je gezicht niet dezelfde negatieve signalen naar je hersenen sturen”, is volgens Marmolejo-Ramos een mogelijke verklaring. Toch zijn er vooral redenen om te stoppen met het spul.

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.