Wait, whut? Is bruiswater slecht voor je tanden? We leggen het je uit
Dat die zoete frisdrank, (broodnodige) koffie en heerlijke cocktails een aanslag zijn op je gebit wisten we natuurlijk allemaal al. Dacht jij lekker bezig te zijn door te minderen en een onschuldige Spa Rood te nemen? Het gerucht gaat dat we bruiswater aan het no-go lijstje toe moeten voegen.
Feit of fabel.. hoe zit het nou echt?
Facts
Mocht je graag met een shinend wit gebit de zomer in gaan, dan kun je producten die heel zoet of zuur zijn beter vermijden. Of bruisend water nou óók slecht is voor je tanden, daar valt nog over te twisten, maar is uit te leggen door middel van een kleine scheikunde-les. Bij alles wat je eet of drinkt daalt de pH-waarde in je mond naar een zuurdere waarde. De pH-waarde geeft aan hoe zuur iets is en wordt gemeten op een schaal van 0 tot 14. 0 is hierbij heel zuur en 14 heel basisch. Een waarde van ongeveer 7 is neutraal. Zolang hetgeen je eet of drinkt geen suikerbom is, neutraliseert je speeksel dit vervolgens. Hoe zuurder de waarde van hetgeen in je mond is, hoe langer het duurt voordat je speeksel het kan neutraliseren. Hoe langer dit neutraliseren duurt, hoe meer schade er veroorzaakt kan worden, waaronder bijvoorbeeld tanderosie. Tanderosie houdt in dat het tandglazuur oplost. Als dit écht heel extreem wordt dan kan het glazuur zelfs verdwijnen en dat willen we dus precies voorkomen.
Lekker bubbelen
Door koolzuur – wat voor die lekkere bubbels in het water zorgt – wordt de zuurtegraad van het water aangetast. Dit klinkt heel dramatisch en teleurstellend, maar maak je nog niet te veel zorgen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het koolzuur in bruiswater te zwak is om je gebit écht in gevaar te brengen. Behalve wanneer het bruiswater met een smaakje is, is het percentage nog altijd een stuk minder hoog dan van bijvoorbeeld een colaatje.
En of wij het nu elke dag bij een watertje zouden laten.. dat zéker niet.
Een tandarts gaat viral op TikTok nadat ze vertelt dat je voor het ontbijt je tanden moet poetsen