Bultjes op je armen: hoe ontstaat het en hoe behandel je ze het beste?
Aangezien we over ons hele lichaam poriën hebben, is het erg logisch dat deze af en toe ontsteken of verstopt raken en een uitbraak van puistjes of bultjes kunnen veroorzaken. Is het niet op de rug, dan is het wel in het gezicht. Ook op je armen kunnen bultjes ontstaan, alleen kan dit verschillende oorzaken hebben – en dus ook verschillende behandelingen.
We leggen je alles uit over het hebben van bultjes op de armen en hoe je dit het beste kunt behandelen.
Bultjes op de armen: hoe ontstaat het?
Over het algemeen begint acne bij poriën die verstopt raken met talg, waardoor een uitbraak van puistjes kan ontstaan. Dit ontstaat vaak op het gezicht of de rug, maar ook op de armen. Het kan ook zo zijn dat je last hebt van bultjes op de armen, die kunnen jeuken of irriteren. Dit kan verschillende oorzaken en betekenissen hebben: zo kan het bijvoorbeeld folliculitis zijn, of iets anders.
Hoe dan ook: het is erg fijn om te weten waar die bultjes op de armen precies vandaan komen en hoe je ze aanpakt. Een goede eerste stap is om te weten hoe het ontstaat.
1. Keratosis Pilaris
Dat er een uitbraak van bultjes op je armen ontstaat kan verschillende betekenissen hebben. Zo kan het zijn dat je Keratosis Pilaris, aka KP, hebt. Dit is een onschuldige huidaandoening die vaak voorkomt op de bovenarmen bij mensen met een droge huid. Bij Keratosis Pilaris zijn als het ware de haarzakjes verstopt door teveel keratineproductie. Hierdoor ontstaan kleine bultjes die niet jeuken of pijn doen.
Keratosis Pilaris komt voornamelijk voor tijdens de pubertijd, maar het kan zeker voorkomen dat het op latere leeftijd terugkomt. De huidaandoening wordt vaak erger tijdens de winter, omdat de luchtvochtigheid dan erger is. Je kunt Keratosis Pilaris het beste behandelen door fijne oliën te gebruiken en de huid soepel en gehydrateerd te houden. Ook helpt dagelijks of wekelijks exfoliëren erg goed. Shop hier de fijnste exfolianten en scrubs voor het lichaam:
2. Folliculitis
De huidaandoening folliculitis ontstaat door haarzakjes die ontstoken raken. Dit kan verschillende oorzaken hebben: het kan ontstaan door het scheren, maar ook door het dragen van te strakke kleding of het overgebruiken van oliën. Hierdoor verstoppen de talgkliertjes en/of haarzakjes waardoor er vervelende bultjes op de armen kunnen ontstaan.
Normaliter gaat folliculitis vanzelf weg, maar het kan best voorkomen dat het regelmatig terugkomt of een lange tijd aanhoudt. Een behandeling is dus niet echt van toepassing, maar om de bultjes op de armen te voorkomen of te behandelen kun je minderen met bepaalde oliën en lossere kleding dragen. Indien het niet minder wordt, wordt aangeraden een dermatoloog te bezoeken.
3. Netelroos
Netelroos komt vaak voor, mede door stress of een allergische reactie. Een vervelend kenmerk aan deze huidaandoening is dat de bultjes vaak ontzettend erg jeuken. Een duidelijke oorzaak van Netelroos, ook wel Urticaria genoemd, is er niet altijd. Soms kan Netelroos zelfs gepaard zijn met Angio-oedeem: een huidaandoening waar de onderliggende weefsels van de huid op gaan zwellen.
Netelroos verdwijnt over het algemeen binnen een paar dagen, dus een vaste behandeling is negen van de tien keer niet nodig. Om de jeuk te verminderen kan het wel helpen om het medicijn antihistaminica te slikken. Raadpleeg een huisarts of dermatoloog indien je langer en vaker last krijgt van Netelroos.
4. Routine
Je routine speelt een grote rol als het gaat om je huid. Een verandering in levensstijl of voeding kan al zorgen voor wat verandering. Ook het gebruik van bepaalde huidproducten kan niet altijd even goed zijn voor je huid, waardoor er bultjes op de armen kunnen ontstaan.
De grootste oorzaken van bultjes op de armen zijn hygiëne, hormonale veranderingen, je skincare routine of het dragen van te strakke kleding. Daarbij is het belangrijk te onthouden dat de huid van je gezicht totaal anders is dan de huid op je lichaam, en dus ook een andere behandeling nodig heeft.