Catfishing: een psychiater legt uit waarom mensen dit toch zo vaak doen
Velen van ons hebben tv-programma’s over catfishing gezien of dit zelfs daadwerkelijk meegemaakt. Wat houdt dit in? Als je door iemand gecatfished wordt, dan betekent dit dat die persoon zich anders heeft gepresenteerd dan dat hij er daadwerkelijk uit zag. Dit kan bijvoorbeeld iets ‘onschuldigs’ zijn zoals liegen over de lengte of het gewicht. Maar dit kan ook heftiger zijn wanneer iemand andermans foto’s gebruikt om jou op date te lokken.
Catfishing is op zijn minst gezegd onplezierig
Catfishing houdt dus eigenlijk in dat iemand een nep online persona gebruikt om de ander in een bepaalde ‘val’ te lokken. Soms is het dus een leugentje om bestwil door er bijvoorbeeld een aantal kilo’s af te liegen, maar dit gaat dus van kwaad tot erger. Het laatste waar je natuurlijk op zit te wachten is dat je tegenover een oude man zit, terwijl je dacht dat je met een mega hottie op date zou gaan.
Judith Joseph is een gecertificeerde psychiater en tevens ook wellness-expert. Volgens haar doen mensen aan catfishing om een aantal redenen. ”There’s not one reason why people catfish, but one thing all catfish have in common is a willingness to deceive. Catfishing has its roots in dishonesty, and people are dishonest for many reasons. At the most innocent end of the spectrum people are dishonest because they are afraid, anxious of being rejected, or because they are insecure.”
Onzekerheid speelt een grote rol
Iemand die bijvoorbeeld heel onzeker is over zijn uiterlijk kan een profiel aanmaken met foto’s van iemand anders. Zo kan hij zich meer zelfverzekerd achter een ander personage verschuilen. Als iemand verlegen of angstig is van zichzelf dan kan het die persoon helpen door een bepaalde persona te creëren met andermans foto’s. Hij kan zich dan meer gedurfd of extravert uiten zonder zelf hier de eventuele schade van te ondervinden.
”At the most insidious end of the spectrum, there are people with antisocial personality disorder. These individuals are commonly labeled as sociopathic, and they tend to lie and con others for money and or pleasure.”
Wat zijn de red flags?
Helaas is catfishing een risico dat gewoon gepaard gaat met online daten – je weet niet of iemand echt is wie hij zegt dat hij is, totdat je hem persoonlijk ziet. Gelukkig zijn er red flags waar je op kunt letten om jezelf te beschermen. Volgens Dr. Joseph zijn dit enkele veelvoorkomende signalen die erop kunnen wijzen dat je met een catfisher praat:
– Ze zijn inconsistent en er zitten tegenstrijdigheden in hun verhalen.
– Ze hebben de neiging om professionele of model achtige foto’s te plaatsen.
– Ze hebben extreme redenen waarom ze niet (eerst) telefonisch kunnen praten.
– Ze willen niet dat je met hun vrienden of familie praat.
– Ze vragen om geld of gunsten waar je je ongemakkelijk bij voelt.
In dit tijdperk van online dating zijn deze red flags iets om op te letten. Dankzij apps als Bumble en Badoo (die de mogelijkheid bieden tot foto verificatie), kan dit een extra beveiliging tegen catfishing zijn. Catfishing overkomt de beste, dus wees je bewust van de risico’s die dating apps met zich meebrengen.
Haarkleur niet zoals verwacht? 5 fouten die je maakt bij het verven van je haar