Veel last van stress? Zo verlaag je je cortisol – ofwel het stresshormoon
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2Fdarius-bashar-xMNel_otvWs-unsplash-e1715430842548.jpg)
Steeds meer mensen lijken last te hebben van stress in hun leven, je krijgt anno 2024 wel héél veel prikkels. Dit voelen we vaak niet alleen mentaal, maar ook lichamelijk. En dat is niet zo gek, want door stress komt er een heleboel cortisol vrij in je lijf en niet zonder gevolgen.
Daarom vertellen wij je vandaag hoe jij ervoor kan zorgen dat het cortisol in je lichaam écht verlaagt.
Wat is cortisol precies?
Cortisol is een hormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op angst- en stressprikkels in je leven. Dit is op zichzelfstaand geen probleem, want het is een volkomen natuurlijk proces. Het zorgt ervoor dat je lichaam snel kan handelen in stressvolle situaties. Zo geeft het je bijvoorbeeld een boost energie om te kunnen vechten of vluchten.
Eigenlijk is deze reactie dus iets wat ons al eeuwen veilig houdt, maar toch hebben mensen meer dan ooit last van deze natuurlijke reactie. Hoe kan dat? Dat komt doordat we voor stress en angst die we tegenwoordig vaak voelen niet hoeven te vechten of vluchten. Dit zorgt er weer voor dat de aangemaakte cortisol niet gebruikt wordt, wat kan resulteren in hoge cortisolwaarde.
Symptomen te hoog cortisol
Een te hoge cortisolwaarde kan zorgen voor verschillende vervelende symptomen.
- Slechter kunnen slapen
- Je ontzettend vermoeid voelen
- Meer vet bij je buik en nek vasthouden
- Hoofdpijn, rugklachten en maag- en darmklachten
- Lager libido
- Zwakker immuunsysteem
- Depressieve en angstige klachten
- Je kan meer behoefte aan suiker hebben
Kan jij je nou vinden in verschillende symptomen die hierboven staan? Dan is de kans groot dat je cortisolwaarde te hoog zijn. Gelukkig zijn er veel verschillende dingen die je kan doen om deze waardes te verlagen en wij vertellen je hoe!
Deze aanpassingen in je dagelijks leven zorgen ervoor dat je maandelijks veel geld bespaart
Stresshormonen verlagen
Het verlagen van cortisol in je lichaam gaat hand in hand met het reguleren van je zenuwstelsel. Wanneer je zenuwstelsel in de rest and digest stand komt te staan weet je lichaam namelijk dat het tijd is om te ontspannen en er geen gevaar meer is. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? Er zijn veel verschillende oefeningen die je kunt doen en wij zetten er 5 voor je op een rij, die je elke dag in 5 minuten kunt doen.
- Masseren tussen je wenkbrauwen: druk je wijsvinger zachtjes op het punt tussen je wenkbrauwen en draai hier voor 30-60 seconden rondjes.
- Je polsen masseren: leg je drie middelste vingers op je pols neer en masseer vervolgens tussen twee pezen het punt waarop je laagste vinger ligt. Masseer dit punt ook in een rondje voor 30-60 seconden. Herhaal dit bij beide armen.
- Je oren masseren: ook je oren zijn goede punten om te masseren. Dan hebben we het over het punt bovenin je oren. Deze ga je niet zoals bij de andere oefeningen masseren. Hier is het de bedoeling dat je knijpt en weer loslaat. Herhaal dit voor 30-60 seconden en doe beide oren voor het gemak tegelijkertijd.
- Oorlellen: Nu is het tijd voor je oorlellen. Deze ga je niet masseren, maar rustig iets naar beneden en dan naar de zijkant trekken. Deze stretch hou je vast voor 30-60 seconden.
- Knuffel massage: Als laatste oefening ga je jezelf knuffelen door je handen kruislings over je armen te laten glijden. Dit is het fijnst als je blote armen hebt, aangezien je dan echt het huid op huid contact maakt.
Het kan zijn dat je begint te gapen, een waterige mond en/of ogen krijgt, je maag begint te knorren of je moet boeren. Dit zijn tekenen dat je lichaam tot rust komt, maar voel je vooral niet slecht als dit niet direct bij jou gebeurt. Deze oefeningen zullen namelijk niet in één keer je cortisol verlagen. Het is iets wat je moet blijven doen om resultaten te gaan zien. Maar uit eigen ervaring kunnen wij vertellen dat als je dit volhoudt je echt een verschil zult gaan merken!
Joost Klein gediskwalificeerd en andere landen boos: wat is er gebeurd?