Covert narcisme komt veel voor in relaties: hoe herken je het in je partner?
Heb jij regelmatig het gevoel dat je partner je (onbewust) manipuleert? Dan kan het zijn dat je met een narcist te maken hebt. Ja, óók als hij of zij zich liever op de achtergrond bevindt. Het is namelijk een misvatting dat narcisten altijd mensen zijn die zelfverzekerd en arrogant overkomen. Wij vertellen je alles over covert narcisme en hoe je het eventueel kunt herkennen in je partner.
Narcisme
The Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders is het handboek dat psychologen in Amerika en in veel andere delen van de wereld gebruiken om mentale stoornissen te detecteren bij mensen. Volgens dit handboek duiden de volgende kenmerken op een narcistische persoonlijkheidsstoornis bij een persoon:
1. Hoog eigendunk
2. Veel bezig met fantasieën over onbeperkt succes, macht, schoonheid of ideale liefde
3. Is van mening dat hij of zij speciaal of uniek is en alleen kan worden begrepen door mensen met een hoge status
4. Vereist veel bewondering
5. Vindt dat hij/zij overal recht op heeft
6. Is interpersoonlijk uitbuitend
7. Mist empathie
8. Is vaak jaloers op anderen en gelooft dat mensen jaloers op hen zijn
9. Is arrogant of hooghartig
Covert narcisme
In principe verschilt een covert narcist qua denkwijze niet veel van de “gewone” narcist. Het laatste punt is hetgeen dat voornamelijk het verschil uitmaakt tussen een “gewone” openlijke narcist en een covert narcist. Covert narcisten, oftewel verborgen narcisten, uiten zich vooral passief. Ze gedragen zich niet arrogant of hooghartig, maar passief-agressief.
Net als een openlijke narcist, voelt een covert narcist zich vaak minderwaardig. Maar omdat hij of zij passief is in het uiten van veeleisendheid, krijgen zij niet altijd de waardering vanuit de omgeving waarvan zij wél vinden dat ze die verdienen.
Om zijn of haar positieve schijnzelfbeeld toch in stand te houden, gaat de covert narcist op een andere manier te werk. Zo is deze narcist goed in een slachtofferrol aannemen: hij huilt snel of faket een bepaalde situatie zodat je medelijden met hem krijgt of zodat jij je slecht voelt als je niet doet wat hij wilt.
Daarnaast is het voor de covert narcist belangrijk dat andere mensen hem of haar niet als een slecht persoon zien, daarom gaan zij bijvoorbeeld met kritiek op een passief-agressieve manier om. Ze zullen eerder wrok koesteren of stille wraak willen nemen.
Covert narcisme herkennen in je partner
Helaas zijn er nog altijd veel mensen die zich in een toxic relatie bevinden. Eerder schreven wij al over de tekenen dat je in een toxic relatie zit en over ‘negging’, een vorm van manipulatie verkapt onder het mom van flirten.
Omdat de covert narcist zich niet arrogant gedraagt en niet als een slecht persoon gezien wilt worden, kan het een stuk lastiger zijn om hem te herkennen. Vermoed jij dat je partner lijdt aan covert narcisme? Wij hebben wat tekenen die op deze stoornis kunnen duiden (in een relatie) op een rijtje gezet.
1. Ze gaan slecht om met stress en halen daarom snel woedend of agressief uit.
2. Ze spelen constant het slachtoffer.
3. Ze vertonen vaak passief-agressief gedrag, zoals rollende ogen, hardop zuchten of nep gapen om je te ontzetten.
4. Ze hebben het vaak nodig dat je hen geruststelt en het ego streelt.
5. Ze hebben geen of weinig empathie.
6. Ze liegen of doen aan gaslighting om je te manipuleren.
7. Ze zijn overgevoelig en snel beledigd.