Daalder* Amsterdam: het eclectische sterrenrestaurant van chef Dennis Huwaë, dat allesbehalve stijf is
Omdat we zo van eten én gezelligheid houden, struinen we Nederland af voor de mooiste horeca-parels. En over parels gesproken: een van de beste restaurants van Amsterdam is Daalder, dat bekroond is met een Michelinster. Chef Dennis Huwaë en zijn team ontwikkelen met liefde en passie de meest originele en verfijnde gerechten. om hun gasten keer op keer met te verwonderen.
Dennis Huwaë is niet zomaar een chef, hij is patron-cuisinier. Dat zijn geliefde zaak, Daalder*, een ster te pakken heeft is niet gek. Hij daagt zijn team uit de lat bijzonder hoog te leggen, om als het ware culinaire topsport te bedrijven – en dat proef je.
Daalder* Amsterdam:
Wij gingen langs bij Daalder* voor een diner om niet snel te vergeten.
De plek: een eclectische ambiance in Het Sieraad
In Amsterdam Oud-West, aan de Postjesweg, vind je Het Sieraad. In dit oude schoolgebouw worden toffe feesten gegeven. Als je een stukje verder dan de hoofdingang loopt, vind je de ingang Daalder aan het water. Zo statig als het pand van buiten is, eclectisch is het vanbinnen.
Wanneer de ruimte inloopt valt het vele kleurgebruik meteen op. Rood, groen, blauw, oranje en paars wisselen elkaar af in het interieur. Als je bij een sterrenzaak denkt aan harde witte tafellakens en een hautain interieur, dan heb je het mis – Daalder bewijst dat het ook anders kan.
Een belangrijk onderdeel van de ruimte is de intieme, open keuken. Wanneer je een blik die kant op werpt, zie je hoe de chefs met oog voor detail de meest verfijnde gerechten creëren. In ieder opzicht is Daalder een feest voor het oog.
Het eten: innovatief, verrassend en origineel
Daalder biedt verschillende experiences waar je uit kan kiezen. Van een 4-gangen lunch tot een 8-gang diner en alles daar tussenin. Wij gingen voor het Dennis’ Favourites menu, waarin je de favorieten van chef Dennis Huwaë proeft.
Om je alvast op de warmen voor de gerechten die eraan komen, start het diner met verschillende bites. Zo kregen wij onder andere een zalm nigiri voorgeschoteld. En niet zomaar een nigiri, maar eentje met merinque van rijstwater. Een een verdere greep uit de bites: een bao met kaviaar en truffel, gedroogde tajima wagyu en een rockefeller oester.
Tussen de bites en de eerste gang dronken we een bijzondere bouillon, met een mooie schuimrand erop. De zachte smaakt was de perfecte voorganger voor het eerst gerecht, namelijk langoustine. En met een langoustine zit je bij mij altijd goed, maar dit was toch wel de beste die ik in jaren heb gegeten.
De tweede gang? Nog een schot in de roos, namelijk coquilles met jasmijn, kalamansi en bloemkool. De smaken en texturen vullen elkaar zo goed aan, dat je je bord tot de laatste kruimel leeg eet. Nog een laatste tussengerecht volgt, de ravioli met wakame en ricotta. Een onverwachts briljante combinatie.
We horen je denken, wat is het hoofd? De hoofdrol werd gespeeld door een perfect gegaard stukje lamsvlees, vergezeld door smaken van kokos, kumquat en kardemom.
https://www.instagram.com/p/CoIA05vyDio/
Het nagerecht draagt de naam ‘Het Bos’ en zodra het bord op tafel aankomt snap je waarom. De drie belangrijkste ingrediënten (chocolade, passievrucht en eekhoorntjesbrood) zijn als een schattig kabouterbos op het bord gezet. Bijna zonde om op te eten, maar ook te lekker om te laten staan. Tot slot sluit je het diner af met een ‘Daalder Stroopwafel’, die bestaat uit twee kletskoppen en stroopwafel-ijs in het midden. Hadden we hier maar een heel blik van thuisliggen.
Het drinken: iedere gang een nieuwe wijn
Bij een diner als dit hoort natuurlijk een wine pairing, maar ook als je geen wijn drinkt is er genoeg. Wij startten de avond met een glas rose champagne, die je ook prima door kunt drinken. In een feestelijke stemming? Dan heeft Daalder een cocktailbar die je voorziet van de meest verfijnde drankjes, tijdens of na je diner.