Daten en seks-afspraken via Feeld steeds populairder: hoe werkt deze app?
Dat we allemaal een beetje datingapp-moe zijn, is niets nieuws. In een tijd waar apps als Tinder, Happn en Bumble gebruikers verliezen, is er één app die floreert: Feeld. Een favoriet van de jonge stedeling, die bekendstaat als app voor seks, maar eigenlijk veel meer is. Laten we hier samen eens in duiken.
Het aantal gebruikers van Feeld is de afgelopen jaren gestaag gestegen. De app heeft aanzienlijke groei doorgemaakt, vooral door de toenemende belangstelling voor non-monogamie en alternatieve relatievormen. Onze interesse hebben ze, maar hoe werkt dit? Is het echt alleen voor seks? En voor wie is de app bedoeld?
Wat is Feeld?
Datingapp Feeld werd in 2014 gelanceerd in het Verenigd Koninkrijk door Ana Kirova en Dimo Trifonov, een stel dat zelf begon te experimenteren met een open relatie. Tijdens hun zoektocht viel het hen op dat er nauwelijks apps bestonden voor koppels die een derde persoon wilden daten. Dus wat doe je dan? Trifonov besloot zelf een app te ontwikkelen: 3nder (yep, uitgesproken als Thrinder). Maar na wat gedoe met Tinder over eigendomsrechten, werd de naam aangepast naar Feeld.
Feeld is van origine dus een app die je helpt bij het zoeken van een derde persoon, maar anno 2024 is het veel meer dan dat. ‘Of je nu nieuwsgierig bent naar alternatieve relaties of seksuele verlangens wil verkennen, Feeld brengt je in contact met gelijkgestemden’, zo beschijft Feeld zichzelf. Je kunt je inschrijven met een partner of als single, en kiezen uit twintig verschillende categorieën van geslacht en seksualiteit.
Op Feeld draait het om open kaart spelen over je verlangens. Voordat je op date gaat, weet je al precies waar de ander naar op zoek is en of jullie seksuele voorkeuren op één lijn zitten. Wel zo fijn. Je kunt bijvoorbeeld aangeven dat je zin hebt in een ‘friends with benefits’-dynamiek, ‘ethische non-monogamie’, telefoonseks of bdsm.
De opkomst van Feeld
In 2022 beschreef The New Yorker de app al als ‘A Hookup App For The Emotionally Mature’. En dat is precies waarom zoveel jong volwassenen fan zijn van de app: er wordt op een respectvolle manier omgegaan met seksdates. Iets waar veel behoefte aan is, juist nu vrouwen steeds bewuster met seksualiteit omgaan.
Naast seksualiteit, wordt er ook geëxperimenteerd met non-monogamie. Steeds meer stellen proberen een open relatie of discussiëren over open monogamie – iets waar Feeld de vruchten van plukt. Vijfendertig procent van de gebruikers maakt deel uit van een stel.
Volgens de cijfers van het bedrijf is de typische Feeld-gebruiker tussen de 25 en 30 jaar oud en woonachtig in een grote stad. Enter: de havermelkelite. Feeld moedigt transparantie en ethiek in relaties aan, vooral als het gaat om non-monogamie en polyamorie. Dit resoneert met de zogenoemde havermelkelite, die vaak openstaat voor alternatieve relatievormen en het belang van communicatie en consent benadrukt.
Daarnaast is het type mens op Feeld ook vaak een hippe, intellectuele stedeling. Deze groep waardeert niet alleen oppervlakkige aantrekkingskracht, maar zoekt ook naar connecties op emotioneel en mentaal niveau.
Hoe ga je te werk op Feeld?
Goed, als dit je als muziek in de oren klinkt, is het hoog tijd om eens een account aan te maken. Hoe ga je te werk op deze app? Wij spraken verschillende anonieme jongvolwassenen die ervaring hebben op Feeld. “Goed om te weten is dat bijna niemand z’n hele naam gebruikt, vaak is het een letter of een afkorting” wordt er gezegd. Ook je hobby’s (tenzij seksueel georiënteerd) mag je thuislaten. “In je bio zet je geen hobby’s, maar juist seksuele voorkeuren in korte termen. Denk aan termen als submissive, vanilla en voyeur. Je mag echt al je voorkeuren aangeven, dus dat is heel recht voor z’n raap. Mensen hebben hele lijsten met dingen die ze wel én niet fijn vinden.”
Datzelfde geldt voor de profielfoto’s. “Door expliciet te zijn in je foto’s geef je ook meer informatie weg. Je mag officieel geen naaktfoto’s op je profiel zetten, maar veel mensen doen dat wel”, vertelt een oud-Feeld-gebruiker ons.
Afspreken via Feeld
Hoe ziet een date via Feeld eruit? Doe je nog een drankje vooraf of sla je die formaliteit over? Ervaren Feeld-gebruikers vertellen ons dat het drankje vooraf juist belangrijk is: “Je spreekt pas meteen thuis af als je iemand al een paar keer hebt gezien en zeker weet dat het geen psychopaat is. Bij iedere eerste ontmoeting is het juist slim om tijdens een date bij een kroeg af te spreken en, als het allemaal bevalt, naar huis te gaan.” Makes sense.
Good to know: er zijn ook veel mensen die op Feeld zitten om alleen te chatten. Mocht je het dus spannend vinden, is dit een manier om jouw avontuur voorzichtig te starten. Maar wees voorbereid op veel dickpics – aldus de gebruikers van Feeld.
Als je klaar bent om de conventies van traditionele dating achter je te laten en een wereld van openhartigheid en avontuur te betreden, dan is Feeld jouw ticket naar een spannende nieuwe werkelijkheid.