Sophie Hendriks
Sophie Hendriks Food 12 dec 2023
Leestijd: 5 minuten

De allerlekkerste recepten voor kaasfondue

Kaasfondue is een heus cultgerecht. Al jarenlang maken we het op dezelfde manier: klassieke kazen, bijgerechten en wijnen. Dit najaar vinden we het tijd om deze routine eens wat aan te passen. Dit zijn de allerlekkerste kaasfondue-tips.

Kaas uit Zwitserland onthult zijn geheimen om dit typische wintergerecht een originele twist te geven.

Gesmolten kaas in een pannetje

Als we een gerecht moeten kiezen dat we – in de winter – elke dag zouden willen eten, zou kaasfondue heel hoog bovenaan het lijstje staan. Want, ondanks dat velen het misschien op altijd dezelfde, traditionele manier maken, zijn er enorm veel varianten mogelijk van de gesmolten kaas in een pannetje.

Recept 1: Mix en match met kaas

Je fondue is zo goed als de kwaliteit van de kaas die je ervoor uitkiest. Voor fondue kennen we allemaal de klassieke fondue Moitié-Moitié op basis van Le Gruyère AOP en Vacherin Fribourgeois AOP – twee kazen die je ook afzonderlijk tot fondue kan smelten. Maar in Zwitserland vinden we veel regionale verschillen die ons inspiratie bieden voor een nét iets andere fondue. Zo maken ze in het midden van het land fondue van Emmentaler, Gruyère en Sbrinz, voegen ze in Le Valais tomaat toe aan het gesmolten goedje en brengen ze het in het oosten op smaak met een flinke scheut cider. Inspiratie genoeg dus.

Ingrediënten

  • 30 gr boter
  • 1 teentje knoflook, gepeld en in twee gesneden
  • 1 ui, fijngehakt
  • 3 tomaten, gepeld en in blokjes gesneden
  • 2,5 dl witte wijn
  • 500 gr Raclette du Valais AOP, geraspt
  • 300 gr Emmentaler AOP, geraspt
  • 4 afgestreken theelepels maïzena
  • 1 klein glaasje kirsch
  • Versgemalen zwarte peper
  • Geraspte nootmuskaat
  • Marjolein of oregano

Bereidingswijze

  1. Smelt de boter in de fonduepan en voeg de knoflook, ui en tomatenblokjes toe. Laat even fruiten en giet dan de witte wijn erbij.
  2. Voeg de kaas toe en breng het geheel op een zacht vuurtje aan de kook terwijl je voortdurend roert.
  3. Los de maïzena op in de kirsch en giet bij de fondue.
  4. Breng opnieuw aan de kook terwijl je blijft roeren.
  5. Breng op smaak met peper en nootmuskaat en voeg eventueel ook een snufje marjolein of oregano toe.

Recept 2: Ga wild met charcuterie

Geen fondue is zijn naam waardig zonder lekkere charcuterie. Gekookte of rauwe ham, zoals Jambon du Valais is een perfecte match voor gesmolten kaas, net als gedroogd vlees uit het Zwitsere Graubünden. Of geef je fondue een Italiaans tintje door coppa, bresaola of pancetta te serveren. Wie geen vlees eet, kiest voor gegrilde groenten of pakt uit met vis zoals gerookte haring, paling of forel.

Ingrediënten

Voor de crumble van Grisonvlees:

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 2 sjalotjes, fijngehakt
  • 200 g Grisonvlees, fijngehakt

Voor de fondue:

  • 1 teentje knoflook
  • 5 dl Fendantwijn of andere droge witte wijn
  • 200 g Appenzeller
  • 200 g Le Gruyère
  • 200 g Vacherin Fribourgeois
  • 200 g Emmentaler
  • 4 el maiszetmeel/maïzena
  • zout, peper

Bereidingswijze

Crumble van Grisonvlees:

  1. Fruit in een bakpan met antiaanbaklaag de knoflook, de sjalot en het Grisonvlees.
  2. Wrijf de fonduepan in met de knoflook.
  3. Giet de wijn in de fonduepan.
  4. Breng aan de kook.
  5. Voeg als de wijn tegen het kookpunt ligt de maiszetmeel/maïzena, de Appenzeller, Le Gruyère, Emmentaler, en Vacherin Fribourgeois beetje bij beetje al roerend toe.
  6. Voeg zout en peper toe.

Bestrooi de fondue met de crumble van Grisonvlees.

Recept 3: Kies voor originele bijgerechten

Zin in een extra exclusieve fondue? Voeg wat truffel toe aan je fondue voor een intense smaak. Zoek je meer frisheid in contrast met de rijke kazen? Kies dan voor gefermenteerde groenten. Ook originele kruiden zoals paprika, saffraan of pepers met citrusaroma’s zullen je fondue een verrassend effect geven. Denk ook eens aan seizoensgroenten zoals zoete pompoen of scherpe daslook. Brood is het laatste essentiële onderdeel van een goede fondue. Kies voor een stevig zuurdesembrood, een zurig roggebrood of een pittig maanzaadbrood.

Ingrediënten

  • 200 g Le Gruyère d’Alpage, geraspt
  • 200 g Le Gruyère Réserve, geraspt
  • 1 el + 1 el maïszetmeel (maïzena)
  • 400 g Vacherin Fribourgeois, geraspt
  • 1 teentje knoflook, in 2
  • 1,5 tot 2,5 dl droge witte wijn
  • 1 mespunt nootmuskaat zout, peper
  • 600 g oud brood, in blokjes gesneden
  • 1 handje bloemen en aromatische planten uit de Zwitserse bergweiden

Bereidingswijze

  1. Meng in een kom de beide Le Gruyère kazen met 1 el maïszetmeel.
  2. Meng in een andere kom de Vacherin Fribourgeois met het resterende zetmeel.
  3. Meng vervolgens de twee kazen. Zet opzij.
  4. Wrijf de fonduepan in met het teentje knoflook.
  5. Verwarm de witte wijn en zet het vuur lager voordat het kookpunt is bereikt.
  6. Voeg op middelhoog vuur de kaas handje voor handje toe onder voortdurend roeren met een houten lepel tot de kaas is gesmolten en het mengsel homogeen is.
  7. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

 

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.