Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Geld 25 jul 2024
Leestijd: 3 minuten

De pensioenkloof bestaat echt: zo bereid jij je als jonge vrouw voor op later

Mannen en vrouwen.. iedereen die stelt dat er nu volledige gelijkheid heerst heeft het mis – helaas. Na onderzoek in 2021 bleek dat vrouwen 40 procent minder pensioen opbouwen dan mannen. Het pensioen is ook geen sexy onderwerp om over na te denken als jonge vrouw. En toch is het voor ons des te belangrijker om de zaken goed te regelen.

“Ach, dat zijn zorgen voor later,” denken we vaak als het gaan om pensioen opbouwen. Maar wie nu niet handelt, heeft inderdaad zorgen later. Dus laten we het maar eens goed over dat pensioen gaan hebben.

De pensioenkloof bestaat in 2024 nog steeds

Naast dat er een loonkloof is, is er dus ook een verschil in pensioen. Nederland heeft een van de hoogste pensioenen binnen de EU, maar ook bijna de grootste pensioenkloof tussen vrouwen en mannen. Het blijkt namelijk dat de werkende vrouwen in Nederland zo’n €400 per maand minder minder (aanvullend) pension opbouwen dan mannen. Onder mannen en vrouw die hun pensioen uitgekeerd krijgen, is er nu een kloof van 40 procent.

Veel vrouwen uit de gepensioneerde generatie hebben minder gewerkt of zijn gestopt met werken toen ze kinderen kregen, wat een van de redenen is dat zij minder pensioen opbouwden. Dit maakt ook meteen dat je niet tijdens je middelbare leeftijd, maar ook daarna een afhankelijke positie behoudt. Doordat de generatie waarin conservatieve man-vrouwverdelingen de norm waren steeds ouder wordt, en steeds meer vrouwen met pensioen gaan die langer hebben gewerkt, wordt dit gat steeds een beetje kleiner.

Hopen dat de kloof zich vanzelf dicht is geen optie. In het huidige tempo is de kloof over 20 jaar nog steeds niet gedicht.

Wat kan je doen als jonge vrouw voor een goed pensioen?

Oké, tijd voor actie dus. Er zijn een paar dingen die je kan doen om inzicht te krijgen in jouw pensioen en om het opgebouwde bedrag in de toekomst te verhogen.

1. Inzicht krijgen in je pensioen

Van de meeste pensioenfondsen krijg je jaarlijks een brief met je opgebouwde pensioenbedrag. Toch kan zo’n brief er vaak wat wollig en onoverzichtelijk uitzien. Daarnaast heb je misschien verschillende ‘potjes’ opgebouwd bij verschillende banen.

Op de site www.Mijnpensioenoverzicht.nl zie in één klap welk bedrag je hebt opgebouwd en wat je verwachte pensioenbedrag is. Je logt in met je DigiD en ziet daarna een duidelijk overzicht. Ook kan je hierdoor meteen inschatten of je op de goede weg bent of dat het nodig is om wat extra geld weg te zetten voor later.

2. Begin met het opbouwen van pensioen

Niet alle werkgevers bieden een pensioenregeling aan. Als jij bij een bedrijf werkt waar dit niet gebeurt, verdiep je dan in de mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen. Als jij freelancer bent, geldt hetzelfde: dan ben jij zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Tot slot is dit natuurlijk ook mogelijk als jouw werkgever een (te) kleine pensioenregeling aanbiedt.

Het is misschien niet de leukste kostenpost in de maand, maar wel een hele dankbare. Bij verschillende verzekeringsmaatschappijen en beleggingsfondsen een aanvullend potje opbouwen. Kies een partij die past bij jouw wensen en laat je vooral adviseren. Geld sparen kan ook, maar is vaak minder voordelig. Het rendement is laag en bij een vermogen van meer dan € 57.000 per persoon betaal je vermogensbelasting.

3. Kosten verlagen

Wat veel mensen doen, is het alvast voor hun latere zelf makkelijk maken door de kosten te verlagen. Bijvoorbeeld door een (eventuele) hypotheek sneller af te betalen. Zo zijn de kosten in de toekomst lager, waardoor je meer kan doen met het pensioen dat je krijgt.

Voel je nu nog niet de noodzaak om je pensioen te regelen omdat het ‘zo ver weg is’? Los dan bijvoorbeeld je studieschuld sneller af, zodat je daarna met datzelfde bedrag kan investeren voor je pensioen.

4. Verdiep je in beleggen

Door op tijd te beginnen met beleggen, kan je door langdurig rendement een extra spaarpotje (voor later bijvoorbeeld) opbouwen. Heb je geen idee hoe dit werkt? Er zijn veel simpele apps die je op een laagdrempelige manier laten kennismaken met beleggen. Ook hebben we hier een lijst podcasts die jou als leek uitleggen hoe jij jouw centen voor je laat werken.

Zoveel moet je sparen voor een gelukkig pensioen

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.