Metro
Metro Money 31 okt 2022
Leestijd: 6 minuten

De Spaarrekening van Leontien: ‘We hebben een speciale buffer van 10.000 euro voor onvoorziene uitgaven’

Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: de 34-jarige Leontien, die op de kleintjes let en zelfs een speciale geldplanner heeft om haar financiën bij te houden.

  • Beroep: fulltime huisvrouw
  • Netto inkomen: salaris van haar partner, 3400 euro
  • Woonsituatie: getrouwd, koopwoning, drie kinderen tussen de 7 en 10 jaar

De Spaarrekening van Leontien

Hoeveel staat er op je spaarrekening?

„Op onze ‘reguliere’ spaarrekening staat 6000 euro, bedoeld voor grotere wensen. Zo waren onze eetkamerstoelen onlangs aan vervanging toe, dus gingen we met het hele gezin naar een woonwinkel en zochten we nieuwe uit. Omdat onze bank na vijftien jaar ook aan vervanging toe was en daar tegen een mooi exemplaar aanliepen, kochten we die er meteen bij. De schade: 3000 euro, maar we hadden ervoor gespaard, dus het deed geen pijn.

Verder hebben we ook nog een bufferrekening. Ons minimale bedrag voor die rekening is 10.000 euro en dat staat er nu ook op. Hebben we een onvoorziene grote uitgave – onze auto gaat bijvoorbeeld stuk – dan kunnen we van dat bedrag een nieuwe kopen. Ik vind het trouwens een ander verhaal als je van tevoren al weet dat je auto binnenkort aan vervanging toe is – dan spaar ik er naartoe.

Die bufferrekening heb ik trouwens weggehaald uit mijn online rekeningenoverzicht én op slot gegooid. Dat maakt het makkelijker om er vanaf te blijven, maar het is ook veiliger. Stel dat ons bankpasje gestolen wordt, dan kunnen anderen er niet zomaar mee aan de haal. Een geruststellende gedachte.”

Hoeveel spaar je normaal gesproken per maand?

„In totaal 300 euro: 50 euro gaat daarvan naar de rekeningen van onze kinderen, 250 euro gaat naar onze spaarrekening. Al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er momenteel nogal wat teruggeboekt wordt vanaf die rekening. We komen gelukkig niet in de min uit, maar door de stijgende kosten is sparen niet echt mogelijk. Mijn boodschappenbudget is 150 euro per week, maar ik merk steeds vaker dat het puzzelen is daar niet bovenuit te komen. Tanken, ook zoiets, kost echt een vermogen. En dan had ik onlangs ook nog het vrijgezellenfeest en de bruiloft van mijn zus, dus dat helpt niet mee qua sparen.”

Kun je goed met geld omgaan?

„Ja, helemaal sinds ik me er vorig jaar meer in ben gaan verdiepen. Daarvoor was ik nooit zo bezig met onze financiën – mijn man hield het bij en ik vond het wel best. Tot ik op Instagram een account ging volgen met allerlei financiële en bespaartips. Ik heb zelfs een speciale geldplanner aangeschaft, waarin je bijhoudt wat je inkomsten en uitgaven zijn, wat je spaardoelen zijn en welke dingen je kunt budgetteren. Ook heb ik een app op mijn telefoon geïnstalleerd die mijn uitgaven inzichtelijk maakt. Het heeft me al met al bewuster gemaakt. Ik was en ben geen grote spender, maar als je niet weet wat erin komt en eruit gaat, glipt het geld ongelooflijk snel door je vingers.”

Waar schrok je van?

„Onze vasten lasten zijn behoorlijk hoog, zo’n 2200 euro. Dat vind ik echt een groot bedrag. Toch hebben we er ook bewust voor gekozen, want in dat bedrag zit bijvoorbeeld ook een levensverzekering. We hebben maar één inkomen en mocht mijn man iets overkomen, dan zijn er in elk geval geen financiële zorgen. Verder zit wel alles in die 2200 euro hoor, van hypotheek tot aan telefoonabonnement. Maar het voelt alsnog zuur dat je zoveel geld overmaakt naar dat soort zaken.”

Ben je makkelijk met geld?

„Soms zou ik er makkelijker mee willen zijn. Ik ben toch altijd degene die op de kleintjes let. Neem de bruiloft van mijn zus: waar vrienden opperen om 100 euro bij te dragen aan een gezamenlijk cadeau, vind ik 75 euro ook een prima bedrag. Ik doe het ook naar de kinderen toe. Laatst was het horloge van mijn zoon stuk, dus zei ik dat hij kon sparen voor een nieuwe. En mijn andere zoon wilde graag een elektrische step, maar dat vond ik onzin – ook omdat zo’n ding gevaarlijk is en je niet verzekerd bent tegen ongevallen. Dat komt soms wel voor zure gezichten te staan, ook omdat het bij vriendjes weer anders gaat. Natuurlijk leg ik dan uit dat het ene gezin meer geld verdient dan het andere gezin. Daarbij wil ik mijn kinderen meegeven dat je ook van kleine dingen kunt genieten: een wandeling in de natuur, een spelletje op de bank, dat soort dingen.”

Maak je je weleens zorgen over geld?

„Niet per se over onze persoonlijke toekomst. We hebben het absoluut niet slecht en doen het echt niet verkeerd qua het bijhouden van onze financiën. Het is natuurlijk makkelijk kijken naar mensen die meer hebben, maar er is ook een hele grote groep die het minder heeft – ik klapper met mijn oren als ik sommige maandbedragen voor de energiekosten hoor. Wel zou ik meer willen sparen, dat vind ik dus echt een uitdaging nu alles duurder wordt – en dan moet ik de winterkleding voor de kinderen nog kopen.”

Is er iets waar je meer geld aangeeft dan je zou willen?

„Nee. Shoppen voor mezelf doe ik bijna nooit, alleen als ik echt iets nieuws nodig heb. Ik ga wel naar de kapper, maar niet elke zes weken. En als ik buiten de deur eet met mijn man, gaan we ergens wandelen en lunchen – ontzettend leuk, maar het zijn geen grote uitspattingen. Misschien klink ik als een ouderwetse huismoeder, maar het voelt ook gek om het salaris van mijn man uit te geven – al zou hij me nu tegenspreken, hij ziet het als ons geld. Ik heb het trouwens ook vanuit huis meegekregen hoor: ga bewust om met geld en koop niet wat je niet nodig hebt. Ik verbaas me soms over andere mensen die aan deze rubriek meedoen, en hoe makkelijk zij meer uitgeven dan er binnenkomt – helemaal hun verantwoording natuurlijk, maar ik doe het anders. Ha, wat dat betreft ben ik maar saai.”

Wat zou je willen veranderen aan je financiële situatie?

„Eigenlijk niets. Ik ben ontzettend blij dat ik thuis kan zijn voor de kinderen zodra ze uit school komen – ik realiseer me dat niet iedereen die luxe heeft. Dat we daardoor bewuster met geld moeten omgaan, zie ik niet als inleveren.”

Wat is je beste financiële tip?

„Loop iedere drie jaar je hypotheek en verzekeringen na. Ben je nog goed verzekerd, kan het misschien goedkoper? Wie weet zit je nu in een andere schaal voor de hypotheek omdat je meer hebt afgelost – en hoef je dus minder rente te betalen.

Maar ook: maak je financiën inzichtelijk en schrijf op wat je uitgeeft. Het is zo’n eyeopener om te zien waar je geld naartoe gaat. Bovendien kun je dan ook gerichter bezuinigen of sparen. Hoe ouderwets het ook klinkt, het is wat mij betreft de gouden tip – en het voorkomt een hoop impulsaankopen.”

De Spaarrekening van Yara (25): ‘Soms spaar en beleg ik 1/3 van mijn inkomen’

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.