De spaarrekening van Milou: ‘Onze vakantie naar Amerika kost 12.000 euro’
Hoeveel geld staat er op je spaarrekening? Dat vragen we iedere week aan een andere Nederlander. Want hoewel we steeds meer praten over geld, hebben we het nooit over hoeveel we precies verdienen en sparen. Deze week: Milou (31), die het geld op haar spaarrekening bewaart voor grote uitgaven, zoals een reis naar Amerika.
Beroep: Pedagogisch medewerker op een kinderopvang & micro-influencer
Netto-inkomen: 1850 euro
Woonsituatie: samenwonend en moeder van een dochter (3)
De Spaarrekening van Milou
Vertel, hoeveel staat er op je spaarrekening?
„Mijn vriend en ik hebben een gezamenlijke spaarrekening waar 43.000 euro op staat. Vijf jaar geleden hadden we ook al een fors bedrag erop staan, van zo’n 50.000 euro, maar dat is allemaal opgegaan aan de inrichting van ons nieuwbouwhuis. Zo hebben we een slaapkamer ingeleverd om een gigantische badkamer te bouwen van vijftien vierkante meter – er staat zelfs een bubbelbad in, dus het voelt als onze eigen spa. Inmiddels hebben we alweer een aardig spaarsaldo opgebouwd. Het volgende project is de zolder: daar willen we nog twee extra slaapkamers maken.”
Heb je ook nog een eigen spaarrekening?
„Ja, want naast mijn salaris verdien ik ook aan mijn eigen website en Instagram-account, waar ik blog over interieur en lifestyle. Op jaarbasis maak ik een winst van 14.500 euro en momenteel staat er zo’n 17.000 euro op mijn ‘privé’ spaarrekening.”
Hoeveel spaar je maandelijks?
„Wat er overblijft na aftrek van onze vaste lasten en leuke dingen – soms gaan we bijvoorbeeld vaker uit eten. Maar gemiddeld boeken mijn vriend en ik in totaal 1500 euro per maand over naar onze spaarrekening.”
Haal je dan ook vaak geld van je spaarrekening?
„Niet van de gezamenlijke, behalve als het om grote uitgaven gaat. Zo reizen we binnenkort een maand langs de westkust van Amerika. Een dure vakantie, die we op 12.000 euro hebben begroot – alleen de tickets en huurauto kosten samen al 5000 euro. Van mijn eigen spaarrekening haal ik weleens geld, voor weekendjes weg of etentjes.”
Vind je van jezelf dat je goed met geld kunt omgaan?
„Ja en nee, want ik spaar best veel, maar ben ook vrijgevig. Ga ik met mijn vriendinnen lunchen, dan betaal ik – komt ook omdat sommige vriendinnen het minder hebben. Misschien is dat iets van vroeger, want we hadden het thuis niet breed. Mijn moeder klopte geregeld aan bij de Voedselbank en voor vakanties was al helemaal geen budget. Niet dat ik ook maar iets tekort kwam, hoor, maar ik ben best trots met wat ik nu zelf bereikt heb qua spaargeld. Misschien dat ik dat daarom graag wil delen met anderen. Verder gaat er veel geld naar de kleding van mijn dochter, een vrij uit de hand gelopen hobby.”
Waarom?
„In Schagen zit mijn lievelingswinkel voor kinderkleding, ze hebben prachtige merken. Posten ze een nieuw setje op Instagram, dan wil ik het meteen hebben – een setje kost al gauw 200 euro. Ik koop het altijd in de sale hoor, maar nog besteed ik gemiddeld zo’n 150 euro per maand aan kinderkleding. Het is mooi spul en de kwaliteit is goed, dus waarom niet? Bovendien koop en verkoop ik ook veel via Vinted. Overigens krijgt mijn dochter steeds meer een eigen willetje als het om kleding gaat – ha, maar ik probeer haar zoveel mogelijk uit setjes te laten kiezen die ik heb klaargelegd.”
Wat zou je nog aan je financiële situatie willen veranderen?
„Ik wil meer gaan beleggen, heb daar zelfs een online cursus voor gevolgd. Sinds kort heb ik aandelen in onder meer Walt Disney – een bedrijf waarmee je redelijk safe zit en waarbij ook wel sprake is van rendement. Een echte klapper heb ik nog niet gemaakt, ik zit nog in de beginfase. Maar ik vind het zonde om mijn spaargeld op de bank te laten staan – dan gebeurt er ook niks mee. Overigens zijn mijn aandelen in drie maanden tijd 75 euro meer waard geworden. Dat is toch mooi meegenomen, en het mooiste: ik heb er niks voor hoeven doen.”
Wat is je beste financiële tip?
„Ik vind het leuk om te koken en om boodschappenlijstjes te maken, dus ik maak elke zondag een weekmenu voor ik naar de supermarkt ga. Je krijgt daardoor veel minder impulsaankopen – en dat scheelt echt in de kosten.”