Deze 10 feiten wist je nog niet over de vrouwelijke cyclus
Wij vrouwen leven allemaal met een cyclus tussen de 21 en 35 dagen, maar wat weet je nou eigenlijk over deze cyclus? Op school heb je misschien de basics geleerd, maar wij introduceren je aan 10 feiten die jij waarschijnlijk nog niet wist.
Zelfs wij wisten ze niet alle 10, oeps.
Vrouwelijke cyclus
Wat veel vrouwen weten over hun eigen cyclus is dat ze maandelijks ongesteld worden. Ook is de ovulatie bij veel vrouwen wel bekend, maar daar houdt de kennis soms ook snel weer op. Als je er goed over nadenkt weten we soms dus maar weinig over ons eigen lijf. Bizar eigenlijk, vind je niet?
Maar daar kan verandering in komen. Er is tegenwoordig namelijk super veel kennis over het vrouwelijk lichaam beschikbaar, gewoon op het internet. Maar om je een flinke zoektocht te besparen zetten wij 10 feiten voor je op een rij die je vast nog niet wist over de vrouwelijke cyclus, maar die wel algemene kennis zouden moeten zijn!
Feitje 1: Je menstruatie speelt niet de hoofdrol in je cyclus
Veel vrouwen denken dat de menstruatie hun hele cyclus is, maar dat klopt niet. Je cyclus bestaat uit 4 verschillende fases, waarvan je menstruatie er één is. De menstruatie wordt ook vaak gezien als dag één van je cyclus, maar ook dit klopt niet. Dat dit zo wordt gezien komt doordat vroeger alleen mannen dokter mochten worden en de menstruatie het makkelijkste fysieke symptoom was om te volgen.
Het is eigenlijk de ovulatie die de ster van de show is.
Hypnotherapie blijkt de sleutel tot het verminderen van jouw vage klachten
Feitje 2: Je lichaam produceert natuurlijke pijnstillers tijdens je menstruatie
Wist je dat… je lichaam natuurlijke pijnstillers aanmaakt tijdens je menstruatie. Je lichaam maakt tijdens je menstruatie PGE1, PGE2 en PGE3 aan. Dit zijn stofjes die ervoor zorgen dat je baarmoederspieren samentrekken, wat kan voelen als kramp. Alleen het stofje PGE2 zorgt hiervoor, want PGE1 en PGE3 zijn namelijk natuurlijke pijnstillers die ervoor zorgen dat je minder last hebt van deze kramp.
Nu zijn er natuurlijk ontzettend veel vrouwen die nog steeds elke maand dood gaan van de pijn, maar ook voor die vrouwen hebben we goed nieuws. Vooral met je dieet kan je namelijk het aanmaken van PGE1 en PGE3 stimuleren. Vooral Omega-3 speelt hierin een grote rol. Denk dan aan het eten van zalm, sardientjes, lijnzaad en pompoenpitten. We claimen niet dat de pijn dan weg gaat, maar je kunt het altijd proberen.
Feitje 3: Het slikken van de pil reguleert je hormonen niet, maar schakelt ze uit
Hoewel veel vrouwen gewoon nog elke maand ongesteld worden tijdens hun stopweek van de pil, is dit niet een echte menstruatie. Het is een ontwenningsverschijnsel van de pil. Om een echte menstruatie te laten plaatsvinden, moet je ovuleren, maar de pil voorkomt de eisprong.
En wist je dat de pil die je in de stopweek slikt gemaakt is omdat fabrikanten vroeger dachten dat vrouwen de anticonceptiepil niet zouden willen gebruiken als ze helemaal niet zouden bloeden. Bizar!
Feitje 4: Je lichaam wil dat je de hele maand door plezier hebt
In het boek ‘In the Flo’ legt Alisa Vitti uit dat we geconditioneerd zijn om ons menstruatiebloed als iets vies en negatiefs te zien. Er hangt dan ook nog steeds een taboe rond menstruatieseks. En hoewel de hormonen in je lichaam er zeker voor kunnen zorgen dat jij je niet bepaald opgewonden voelt tijdens je menstruatie, denkt je lichaam daar anders over.
Vlak voordat je gaat bloeden, neemt je baarmoeder toe in volume en kietelt hierdoor je G-spot tijdens je menstruatie. Hierdoor kan het heel goed dat je je voor of tijdens je menstruatie ook geil voelen. Nu moet je doen waar jij je fijn bij voelt: wel of geen seks tijdens je menstruatie. Maar volg je eigen gevoel, niet de taboes!
Graspollen zijn terug: 7 tips om deze periode door te komen als je last hebt van hooikoorts
Feitje 5: Je immuunsysteem verandert in de verschillende fases van je cyclus
Is het je ooit opgevallen dat de kans groter is dat je vlak voor je menstruatie last krijgt van een griepje? Uit een onderzoek van Trends in Ecology & Evolution uit 2018 is gebleken dat je immuunsysteem tijdens de eerste helft van je cyclus zeer alert is. Waarom precies? Je immuunsysteem houdt je in deze periode topfit om hopelijk zwanger te worden!
Tijdens de tweede helft van je cyclus, wanneer hormoonconcentraties afnemen, neemt je immuunsysteem een stapje terug. Dit gebeurt zodat je lichaam een bevruchte eicel niet als een vreemde indringer zal zien en het gaat aanvallen. Als hormonen goed in balans zijn zal je hier amper wat van merken, maar als je hormonen uit balans zijn, is de kans groter dat je je uitgeput voelt of last krijgt van een griepje.
Feitje 6: Als je ovuleert maakt je lichaam 20 keer meer baarmoederhalsslijm aan
De kans is groot dat als je naar de wc gaat, je wel eens afscheiding in je onderbroek ziet zitten. Hoewel wij dit vroeger ontzettend vies vonden en dachten dat dit raar was, is het eigenlijk iets super natuurlijks.
Want al het vocht, slijm en de afscheiding die je tijdens je cyclus in je onderbroek vindt, is eigenlijk een teken dat je lichaam precies weet wat het doet. Als je ovuleert zorgt deze afscheiding er namelijk voor dat spermacellen bij het eitje in jouw lichaam kunnen komen. Hoe slim is ons lichaam!?! Schaam je dus vooral niet voor je lichaam en alle processen die hierbij horen!
Houd jij jouw sportschema nooit vol? Met deze trucjes vind je weer motivatie
Feitje 7: Je lichaam is niet elke dag hetzelfde en je dieet zou dat ook niet moeten zijn
Nu je weet dat je lichaam zich in verschillende fases bevind door je cyclus, vertellen wij je waar dit invloed op heeft. Niet alleen op je humeur, maar ook op je eetlust. Als oestrogeen hoog is (in de eerste helft van je cyclus), is je eetlust meestal lager. Maar als oestrogeen daalt en progesteron stijgt, krijg je een stuk meer honger. Precies zoals de natuur het bedoeld heeft!
In de tweede helft van je cyclus versnelt namelijk je stofwisseling, waardoor je eetlust toeneemt. Zo kan je lichaam wel naar 90-500 extra calorieën per dag snakken. Waarom? Je lichaam maakt zich klaar voor een mogelijke zwangerschap en heeft daarom meer behoefte aan eten en snacks.
Feitje 8: PMS-symptomen kunnen door je cyclus bij te houden tot 30-50% verminderen
Je lichaam communiceert altijd met je, maar wij stoppen niet vaak om ernaar te luisteren. Het bijhouden (tracken) van je cyclus is een mooie manier om toch door je gehele cyclus naar je lichaam te luisteren. Dit betekent het bijhouden van je bijvoorbeeld slaap, libido, symptomen, cyclus fase en stress.
En uit een onderzoek van the Journal of Women’s Health is zelfs gebleken dat vrouwen die hun cyclus bijhielden een vermindering van PMS-symptomen ervoeren van 30-50%! Zeker de moeite waard om te proberen dus en het begrijpen van je lichaam en haar verschillende behoeftes is altijd mooi meegenomen. En ook bij dit geldt: dit is geen kant-en-klare oplossing, bij sommigen blijven de klachten helaas nog steeds aan.
Feitje 9: Je kan niet elke dag van je cyclus zwanger worden
Dacht jij net als ons dat je elke dag van je cyclus zwanger kon worden? Daar klopt dus helemaal niks van! Het eitje wat jouw lichaam afgeeft tijdens je ovulatie blijft slechts 24 uur na de eisprong aanwezig in je lichaam. Nu moet je niet direct denken dat je maar 24 uur vruchtbaar bent, want er komt nog iets anders bij kijken.
Sperma kan namelijk tot 5 dagen in leven blijven in je baarmoeder. Dit betekent dat je rekening moet houden met de vijf dagen voordat je eisprong plaatsvindt en de 24 uur nadat je daadwerkelijk ovuleert.
Ervaar jij paniek bij het idee zwanger te raken? Zo ga je ermee om
Feitje 10: Tijdens je ovulatie ruik je lekkerder en sexyer
Je lichaam weet precies wanneer ze ervoor moet zorgen dat je potentiële partners aantrekt om zich voort te planten. Zo heeft een studie aangetoond dat mannen de geur van een ovulerende vrouw aantrekkelijker kunnen vinden zonder dat ze zelf weten waarom.
Er is een onderzoek gedaan in een stripclub, waar vrouwen bijna dubbel zoveel fooi kregen tijdens hun ovulatie dan in andere fases van hun cyclus. En niet alleen op romantisch vlak kan je geur tijdens ovulatie voor meer aantrekking zorgen. De feromonen van je lichaam kunnen tijdens ovulatie namelijk ook sociale interacties en aantrekkingen tussen mensen van hetzelfde geslacht beïnvloeden. Hoe cool!
Welk feitje vind jij het meest mind-blowing?