Deze cinnamon rolls van Vjèze Fur wil je op tafel zetten met Pasen
Pasen is hét moment voor een uitgebreide brunch. Qua drank is het simpel: mimosa’s. Maar wat zet je verder op tafel? Freddy Tratlehner, a.k.a. Vjèze Fur, komt met het perfecte recept. Zo maak je vegan cinnamon rolls met een feestelijk glazuurtje.
We kennen Freddy natuurlijk van De Jeugd van Tegenwoordig, maar daarnaast staat hij ook graag in de keuken. Hij lanceerde al meerdere kookboeken – en nu creëerde hij samen met Blue Band het ideale Paasrecept.
Vegan cinnamon rolls van Vjèze Fur
Dit heb je nodig voor acht porties:
Deeg:
480 ml Amandelmelk op kamertemperatuur, 115 gr Gesmolten Blue Band Roombeter (langzaam smelten, niet laten borrelen!) 50 gr Biologische suiker, 1 zakje droge gist, 1 tl zout.
Vulling:
170 gr Blue Band Roombeter, 165 gr bruine suiker, 2 el gemalen kaneel.
Glazuur:
160 gr poedersuiker, 2 el amandelmelk.
Zo maak je ze:
- Neem een ronde bakvorm van 30 cm of iets groter.
- Klop in een grote kom de amandelmelk, gesmolten Roombeter en suiker door elkaar. Het mengsel moet net warm zijn, met een temperatuur tussen 37 en 43 °C. Als het warmer is, laat het dan iets afkoelen.
- Strooi de gist gelijkmatig over het warme mengsel en laat het 1 minuut staan.
- Voeg de bloem (verdeeld) en 1 theelepel zout (en optioneel een kwart theelepeltje kardemom) toe aan het melkmengsel en meng met een houten lepel tot het beslag glad is. Zorg dat je niet te hard kneed, overdrijf het niet.
- Bedek de kom met een handdoek of plastic folie en laat het op een warme plek 1 uur rijzen.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Als het goed is, is het deeg na 1 uur verdubbeld qua hoogte.
- Verwijder de handdoek en voeg nog eens 95 gram bloem en hel zout toe. Bestrooi je aanrecht met bloem en verspreid hel deeg hierop.
- Kneed het deeg licht, voeg indien nodig extra bloem toe, totdat het deeg niet meer kleeft en dus niet meer aan het oppervlak blijft plakken.
- Rol het deeg uit tot een groot rechthoek, ongeveer 1 centimeter dik van ongeveer 30 bij 40 cm.
- Smeer het in met de Roombeter.
- Bestrooi het met bruine suiker en kaneel.
- Rol het deeg op en knijp de naad dicht. Plaats de naad naar beneden. Snijd de uitsteeksels aan beide uiteinden even netjes af.
- Snijd het opgerolde deeg in plakken van 2 à 3 cm.
- Plaats de rolletjes in de taartvorm, één in het midden en 6 à 7 rondom de zijkanten. Bedek met een doek en laat dit op een warme plek 30 minuten rijzen, het gaat nu weer groter worden.
- Voor het glazuur: klop in een middelgrote kom poedersuiker, amandelmelk en de 50 gram plantaardige cream cheese tot een glad mengsel. Meng met de kleurstof om het extra Paasig te maken.
- Verwijder het doek. Bak de kaneelbroodjes in een voorverwarmde oven op 180 °C 25-30 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Verdeel het glazuur erover mel een spuitzak. Als je glazuur te dik is kun je het verdunnen met de plantaardige melk.
Liever niet in de keuken staan, maar buiten de deur brunchen? Wij zetten de leukste Paasbrunches hier op een rij.