11 dingen die je bij een hond doet waaraan hij een hekel heeft
Een hond is het beste wat een mens kan overkomen: ze beschermen je, doen met een beetje mazzel ook je was én passen zelfs hun looptempo aan, als het even moet. Voor een hond zijn wij mensen hun alles. Maar, we kunnen ook behoorlijk irritant voor ze zijn.
Deze elf zaken kun je volgens Mother Nature Network maar beter niet doen, als je geen ruzie met een viervoeter wil krijgen.
Honden en mensen
Honden zijn je altijd trouw, houden unconditionally van je en spreken je vrijwel nooit tegen. Toch moet dat laatste geen reden zijn om te denken dat honden zich niet kunnen irriteren. In tegendeel zelfs. Aan de volgende dingen heeft je doggo hoogstwaarschijnlijk een hekel.
1. Meer woorden dan lichaamstaal
Kijk, honden hebben niet zo’n brede woordenschat als mensen. ‘Zit’, ‘lig’ en ‘blijf’ zijn termen die de meeste beesten wel snappen, maar een hele zin tegen ze opzeggen en dan verwachten dat ze het snappen? Ho maar. Veel meer hebben de harige vrienden aan lichaamstaal: als je ‘blijf’ zegt terwijl je weg loopt, is dat duidelijker dan wanneer je ‘blijf’ zegt terwijl je steeds dichterbij komt.
2. Je hond omhelzen
Wij mensen vinden omhelzen een uitstekende manier om onze liefde, blijdschap of emotie te delen met soortgenoten. Maar, honden zijn niet onze soortgenoten: ze hebben geen armen om mee te knuffelen en delen geen emoties door een ander even lekker stevig vast te pakken. Een omhelzing kan zelfs heel bedreigend overkomen, omdat ze zo intens worden vastgepakt. Sommige honden leggen weleens hun poot op een andere hond, maar dat is eigenlijk gewoon een teken van dominantie.
3. De kop of het gezicht aaien
Aaien is natuurlijk heerlijk, en honden zijn er vaak gek op. Maar, constant op je hoofd geaaid worden, of in je gezicht aangeraakt worden is iets wat wij mensen net als honden waarschijnlijk niet kunnen waarderen: het is gewoon irritant. Wat ze wel lekker vinden? Een aai net boven hun staart.
4. Op een onbekende hond aflopen terwijl je ‘m recht in de ogen aankijkt
We weten allemaal hoe krachtig oogcontact is. Je bekeken voelen is dan ook extra vervelend als een wildvreemde het doet, die recht op je af loopt. Als mens kun je nog vragen wat de bedoeling is, maar een hond heeft geen idee wat hij of zij kan verwachten. Wat je het beste kunt doen als je toch wil kennismaken, is de hond rustig benaderen, iets gebogen, kijk af en toe weg en gebruik je stem op een geruststellende manier.
5. Geen regels en structuur
Als er iets is wat een hond nodig heeft is het wel structuur. Wees duidelijk en consequent. Regels maken het leven voorspelbaar, veel minder verwarrend én een stuk minder stressvol. Ook belangrijk: een hond kent geen uitzonderingen. Hun logica: Als hij op schoot mag springen wanneer je aangekleed bent, mag het ook als je naakt bent… Of: als ze op de bank mogen wanneer ze schoon zijn, mag het toch ook als ze net door de modder hebben gerold?!
6. Verplicht met soortgenoten omgaan die ze niet kennen
Net als veel andere dieren hebben honden BFF’s en vijanden. Als je een hond pusht om leuk om te gaan met een wildvreemde man, vrouw of soortgenoot, kan het zijn dat hij pislink wordt en de wildvreemde probeert weg te jagen door te blaffen of te bijten. Let goed op de lichaamstaal van een hond, voor je besluit dat je hond een nieuwe vriend erbij heeft.
7. Niet mogen ruiken
Stel je voor: je bent je hele leven afhankelijk van anderen én dol op beweging en buiten zijn. Hoe erg is het leven dan als je met een flink tempo over de straat wordt getrokken, er voor snuffelen geen tijd is en je ook nog eens snel je ding moet doen? Heel erg. Geef een hond daarom de kans om hier en daar wat te snuffelen, die neus zit er niet voor niets.
8. Strak aan de lijn houden
Een heel strakke riem zorgt ervoor dat een hond meer gestrest en gefrustreerd is. In principe is het ook helemaal niet nodig om hem zo dicht bij je te houden: met een hondencursus kun je je hond keurig aan een losse lijn leren lopen.
9. Gespannen zijn
Een hond spiegelt vaak zijn gevoel met dat van zijn baas. Ben je dus enorm gespannen? Dan zal je viervoeter dat vanzelf ook worden. Als jij relaxed bent, is de hond dat ook veel meer.
10. Saai zijn
Kan je je nog herinneren dat je als kind soms met je ouders mee moest naar afspraken die intens saai waren? Wachten, wachten en nog eens wachten. Vreselijk toch? Wat je het beste kunt doen als een hond een saaie periode tegemoet gaat (bijvoorbeeld een middag alleen zijn), is zorgen dat de hond van tevoren genoeg beweging krijgt. Op die manier hoeft hij niet te wachten, maar kan hij gewoon een lekker tukje doen.
11. Pesten en plagen
Vind jij het leuk om aan je haren getrokken te worden of om nageaapt te worden? Niet echt toch? Hetzelfde geldt voor honden: ze vinden er niks aan. Het kan zelfs gebeuren dat hij/zij gedragsproblemen krijgt van pesterijtjes. Dat moet je natuurlijk niet willen.