De lente is begonnen: dit kan je alvast doen tegen hooikoorts
Het pollenseizoen is begonnen en daar staat lang niet iedereen om te springen. Want hoe lekker dat beginnende lentezonnetje ook is, het is wel zo prettig om nu een keer wél ongeschonden uit de strijd te komen. Daarom: zeven tips om het pollenseizoen – zo ongeschonden als mogelijk – door te komen.
Zie jij ieder jaar ook weer als een berg tegen de start van het pollenseizoen op? Schrale troost: je bent lang niet de enige, want naar schatting is 1 op de 5 Nederlanders overgevoelig voor het stuifmeel van grassen, kruiden en bomen. Oftewel, 1 op 5 heeft hooikoorts. Bij hen ‘vecht’ het afweersysteem tegen pollen die door de lucht zweven en komt het stofje histamine vrij en daar zijn veel mensen overgevoelig voor. Dat resulteert in veel snot, jeukende ogen (daar hebben we tips voor!) en een kriebelend gehemelte.
De grootste boosdoeners zijn de berk (die grofweg vanaf april bloeit) en de grassen, die vanaf (eind) mei voor problemen zorgen. Dus we hebben nog eventjes om ons voor te bereiden…
Wanneer komen de eerste pollen in de lucht?
Wanneer de eerste pollen precies ons luchtruim vullen hangt van meerdere factoren af. Het weer is één van de belangrijkste. Als de winter zacht is, begint het welbekende pollenseizoen ook eerder. Om je een idee te geven: meestal begint de eerste flora rond februari te bloeien. Daarna komen de eerste stuifmeelkorrels in de lucht en dit duurt tot juni/juli. Je zou denken dat het daarna voorbij is, maar niets is minder waar. Nederland staat natuurlijk bekend als een land waar veel regen valt. Hierdoor blijven ook in juli en augustus veel pollen in de lucht hangen.
Wat kan je doen tegen hooikoorts?
Zeven tips voor tijdens het pollenseizoen én daarvoor…
- Eet dagelijks een theelepel rauwe honing van de lokale imker uit jouw omgeving.
- Neem een douche voordat je gaat slapen om de pollen van je af te spoelen.
- Smeer vaseline of kokosolie aan de binnenkant van en rondom je neus zodat de pollen je slijmvliezen moeilijker bereiken.
- Vermijd histaminerijke voeding zoals zuivel, oude/belegen kaas, tomaten, spinazie, champignons, droge worst, varkensvlees en sojasaus.
- Eet meer histamineverlagende voeding zoals wilde vis, verse biologische groenten en fruit, jonge kaas, eidooiers, kokosolie en glutenvrije granen.
- Check de pollenkalender. Hier kan je bijhouden wanneer de pollenplanten bloeien, hoe ze eruitzien en hoeveel stuifmeel er vandaag in de lucht is.
- Vermijd pollen/contact met stuifmeel zoveel mogelijk, zet een zonnebril op bij mooi weer de pollen je ogen niet kunnen bereiken en ga een dagje naar het strand in plaats van naar het bos als het stuifmeel rondvliegt door de lucht.
Ontdek ook eens het voedings- en suppletieadvies voor en tijdens de pollenperiode. Van Gebufferde Vitamine C® en Quercetine 250 met Phytosome® tot Ribes Nigrum tinctuur en Symflora®Basis: er is van alles om jouw lichaam tijdens de pollenperiode te ondersteunen. Variërend van producten voor een goede voorbereiding tot maximale ondersteuning in het pollenseizoen.
Bye hooikoorts: 5 voedingsmiddelen om in te zetten zodat je er minder last van hebt