Dit zijn tekenen dat je te veel sport – ja, dat kan echt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.nsmbl.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2F14.-NSMBL-HEADERS-81.png)
Deze winter zaten we met z’n allen volledig in de winter arc, nu lijkt iedereen zomaar een marathon te rennen. Eén ding is zeker: sporten is hotter dan ooit. Maar kan je ook te veel bewegen? En zo ja, hoe geeft je lichaam aan dat je aan het overtrainen bent?
Stox, macro’s, mind-muscle connection, proteïne, Strava, intervaltrainingen, Hyrox: allemaal termen die op wekelijkse basis vallen in de meeste gesprekken. Het is allemaal wat, dat hevige gesport. Kan je het ook overdrijven?
Zijn we te veel aan het sporten?
De sportcultuur in Nederland is aan het pieken. In grote steden sporten mensen massaal met classpass: maandag Shred, dinsdag pilates om woensdag weer vijf kilometer te rennen. Is dat gezond of kan je ook te ver gaan?
Blijkbaar vragen we dat ons allemaal af, want volgens Google Trends is de zoekterm “ben ik aan het overtrainen” de afgelopen maand met maar liefst 9900% gestegen. Het lijkt er dus op dat je inderdaad té veel van het goede kunt hebben.
Tekenen dat je aan het overtrainen bent
In een tijd als deze is net niet zo gek dat we doorslaan in het sporten en trainen, maar als dat het geval is, geeft je lichaam dat aan. Want já, je kan dus overtrainen. Als je je lichaam niet de tijd gunt om te herstellen, kan het in de paniekmodus gaan. Dat merk je – naast overduidelijke blessures – aan de volgende signalen.
Je komt aan in gewicht
Dit klinkt misschien tegenstrijdig, maar is echt zo: de stofwisseling wordt traag, waardoor je niet meer kunt afvallen of op hetzelfde gewicht kunt blijven. Herhaalde trainingen met een hoge intensiteit of langdurige inspanning verhogen de lichaamsproductie van cortisol, dit is het stresshormoon dat de vecht-of-vluchtreactie in gang zet. En dat vertraagt vervolgens dus het metabolisme.
Je slaapt slechter
Een gezonde hoeveelheid lichaamsbeweging bevordert je slaap, maar te veel sporten werkt juist averechts. Dit is weer te wijten aan datzelfde stresshormoon dat je lichaam aanmaakt als je er te veel van vraagt, namelijk cortisol.
Onregelmatige menstruatie of het uitblijven ervan
Als je menstruatie onregelmatig is of zelfs helemaal uitblijft, kan dat komen door te veel sporten. Wanneer vrouwen extreem veel trainen, weinig lichaamsvet hebben én te weinig calorieën binnenkrijgen, raakt het deel van je lichaam dat je hormonen voor vruchtbaarheid regelt, verstoord – dit wordt ook wel amenorroe genoemd.
Een lager libido
Ook hier spelen je hormonen weer een rol. Testosteron is van vitaal belang voor de seksuele gesteldheid. Overtrainen kan de productie van testosteron verminderen, waardoor je een lager libido kan krijgen.
Van voornemen naar volhouden: tips om dit jaar blessurevrij te blijven rennen