Doe jij ook aan ‘micro-cheating’? Dit zijn de vijf signalen
In een tijd waar monogamie op het hakblok ligt, is ‘vreemdgaan’ vaak onderwerp van gesprek. En dan vooral de vraag: wanneer ga je nou precies vreemd? Volgens de nieuwe term micro-cheating is het allemaal niet zo zwart-wit. Er zijn namelijk verschillende gradaties van vreemdgaan. Maak jij je schuldig aan één van de vijf signalen?
Volgens deze nieuwe term zijn er een aantal handelingen die maken dat jij schuldig bent aan het bedriegen van je partner op microniveau. Vreemdgaan is erger, maar het is nog steeds niet helemaal netjes. Tenzij jullie doen aan open monogamie, natuurlijk.
Wat is micro-cheating?
Volgens onderzoek is micro-cheating niet echt ontrouw, maar ligt het wel op dat fijne lijntje. De term beschrijft het gedrag dat gewoonlijk niet als ontrouw wordt beschouwd, maar dat wel een aantal indicatoren van ontrouw bevat. Denk aan flirten tijdens een avondje uit. Het is in wezen emotioneel en psychologisch vreemdgaan dat kan leiden tot fysiek vreemdgaan.
Relatietherapeute Radhika Mohta legt uit waarom mensen vervallen in het gedrag van micro-cheating: “In the name of monogamy and being with the same person, people may find it to be a bit monotonous or too routine, so just finding a little escape here and there can be called micro-cheating.“
De vijf voorbeelden van micro-cheating
Maar hoe ziet dat micro-cheating er nu uit? Er zijn een aantal situaties die vallen onder micro-cheating. Wat echt vreemdgaan is, dat bepalen jij en je partner uiteindelijk altijd zelf.
- Je nummer geven aan willekeurige vreemden die je ontmoet in een bar of op reis.
- Flirterige sms’jes sturen naar anderen – wetende dat je partner het niet zou goedkeuren.
- Je relatiestatus verbergen onder het mom van privacy.
- Je online datingprofiel aanhouden, ondanks dat je monogaam bent.
- Interacties of vriendschappen met je ex verzwijgen.
Sophie (28): ‘Ik haat het dat mijn nieuwe vriend zijn ex nog spreekt’