Jij, ik en de rekeningen: op deze drie manieren verdelen de meeste stellen de kosten
Geld blijft een lastig onderwerp – ook in relaties. Of wat zeggen we? Juíst in relaties. Als je nog niet samenwoont met je liefde kan je heel romantisch af en toe een rekening oppakken, maar wanneer de maandelijkse lasten betaald moeten worden, moet je toch echt samen afspraken maken.
Laten we daar vandaag eens in duiken. Want welke manieren zijn er allemaal om de maandelijkse kosten te verdelen als je gaat samenwonen? En hoe kom je erachter welke manier het beste bij jullie past?
De rekeningen verdelen met je partner als je samen woont
Samenwonen klinkt romantisch, totdat de eerste rekening op de mat ligt en jullie je ineens afvragen: wie betaalt wat? Geen paniek, het geheim zit ‘m in goede afspraken. Zet jullie gezamenlijke (én individuele) kosten op een rijtje: huur, boodschappen en Netflix vallen onder ‘samen’. Maar die peperdure pilateslessen of het Spotify-abonnement? Die vallen toch echt onder ‘individueel’.
Kies vervolgens een systeem dat bij jullie past. De een gooit alles op één hoop en verdeelt, de ander houdt het liever strikt gescheiden. Schrijf alles even op zodat je precies weet wat er maandelijks betaald moet worden, voordat je bespreekt hoe je dat samen aanpakt.
@nsmbl.nl Hoe verdelen jullie de kosten met je partner of huisgenoot? Tips?! Nieuwe aflevering van de GroepsApp op Spotify! #kostendelen #samenwonen #geld #samenwonenbelike #nsmbl #askaguy #podcast #voorjou
Welke manieren zijn er?
Zodra jullie hebben bepaald welke kosten gezamenlijk zijn, kun je besluiten hoe je deze gaat verdelen. Er zijn talloze manieren om dit te doen, maar er zijn drie manieren het populairste.
50/50 verdeling
Bij deze methode betaal je alle gezamenlijke kosten precies in gelijke delen. Dit kan via een gezamenlijke rekening waar jullie beiden hetzelfde bedrag op storten en automatische betalingen instellen. Of je kiest een ‘roommate’-benadering, waarbij één persoon de rekeningen betaalt en de ander elke maand hun helft overmaakt. Dit werkt vooral goed als de naam van één persoon op de huur- of hypotheekovereenkomst staat, maar het nadeel is dat de ander minder zicht heeft op de betalingen.
Percentage op basis van inkomen
Niet iedereen verdient evenveel – en deze methode houdt daar rekening mee. Stel: jij verdient €40.000 en je partner €65.000. Jouw bijdrage zou 38 procent van het totaalinkomen zijn en die van je partner 62 procent. Deel de gezamenlijke kosten op volgens deze verhouding. Zo betaalt iedereen naar draagkracht, wat voor veel koppels als eerlijker voelt dan een strikte 50/50-verdeling.
Gezamenlijke rekening voor alles
Bij deze aanpak storten jullie alle inkomsten op één gezamenlijke rekening en betalen daar zowel gezamenlijke als individuele kosten van. Het grootste voordeel? Volledige transparantie over wat er in- en uitgaat. Je kunt hierbij kiezen voor automatische betalingen of handmatig afrekenen via de gezamenlijke rekening.
De beste manier om te bepalen welke methode voor het verdelen van rekeningen werkt, is door een eerlijke en open gesprek over geld te voeren met je partner. Bottom line: kies wat bij jullie leven (en bankrekening) past, en maak het bespreekbaar.
Jasmijn (27): ‘Sinds we samenwonen, zijn mijn vriend en ik het oneens over het boodschappengeld’