Dry brushing: alles over de voordelen van het borstelen van je huid
Het internet is in de ban van dry brushing. Maar wat het is, hoe doe je het precies en welke borstel heb je er voor nodig? We praten je bij in onze dry brush guide.
Het voelt in eerste instantie een beetje raar om met een droge borstel over je huid te kammen – honestly, ik voelde me net een paard – maar binnen een aantal dagen merk je al significant verschil. Mijn huid werd zachter, ik had minder last van tintelende benen (ook wel rusteloze benen genoemd) en ik voelde dat mijn huid steviger werd.
De voordelen van dry brushing
De voordelen van dry brushen zijn eindeloos en we zetten ze graag voor je op een rijtje:
1. Stevige huid
Hartstikke fijn: met dry brushing verstevig je de huidcellen en daardoor is bijvoorbeeld cellulitis minder zichtbaar, mocht je dat vervelend vinden. Borstelen met een droge borstel kan er nooit voor zorgen dat jouw cellulitis helemaal verdwijnt, maar als je consistent de borstel blijft gebruiken dan kan je zeker aantoonbaar verschil zien.
2. Je krijgt er energie van
Yes, dat lees je goed. Je kunt die dubbele koffie ‘s morgens links laten liggen want van dry brushen krijg je energie. Dat komt doordat het borstelen het jouw bloedcirculatie stimuleert en dat is enorm goed voor je energy levels.
3. Een boost voor je immuunsysteem
Dry brushen is niet alleen voor het zacht maken van de huid, maar wordt ook vaak gebruikt als manier om gif- en afvalstoffen van binnenuit uit jouw lichaam te verwijderen. Hallo boost voor je immuunsysteem.
4. Geef ingegroeide haartjes geen kans meer
Er is niets vervelenders dan ingegroeide haartjes en gelukkig is dat ook een van de voordelen van dry brushen: het voorkomt dat jouw haartjes kunnen ingroeien. Regelmatig een dry brush gebruiken stimuleert celvernieuwing en vermindert het verstoppen van poriën, wat normaal gesproken zorgt voor die vervelende ingegroeide haartjes.
5. Het is een goede vervanging van scrubs
Het resultaat wat je met een dry brush kunt bereiken ligt een beetje in lijn met het resultaat van een scrub – alleen kan je met een dry brush jouw huid op een nog dieper niveau bereiken. Dit zorgt er dus voor dat je hardnekkige scrubs links kan laten liggen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een dry brush?
Er zijn tegenwoordig ontzettend veel verschillende borstels op de markt, dus hoe weet je of je de juiste hebt? Ons advies: als je nog niet zeker weet of dry brushen iets voor jou is, probeer het dan eerst met een goedkopere. Als je merkt dat jouw lichaam er echt baat bij heeft, dan kan je investeren in een duurdere variant. Kies wel altijd voor een borstel gemaakt van natuurlijke materialen.
Over het algemeen heb je twee soorten borstels: een met alleen haren, en een versie waar ook rubberen punten op te vinden zijn. Deze laatste variant geeft jouw lichaam meteen een massage en dat kan heel ontspannend werken.
En de vorm van de borstel? Je kunt vaak kiezen uit een borstel met een lange steel, en een borstel die je gemakkelijk om je hand kunt doen. Persoonlijk vind ik die borstel met een handvat het makkelijkste. Je kunt ook een dry brush met een lange steel kopen, zodat je gemakkelijk bij bijvoorbeeld je rug kan, maar ik vind dit zelf lastiger in gebruik en geen toegevoegde waarde hebben.
Dit zeggen de moedervlekken op je gezicht over jouw persoonlijkheid
Dry brushen, hoe doe je dat nou eigenlijk?
Nu je de voordelen van dry brushen weet, wil je waarschijnlijk meteen aan de slag. Je hebt een borstel gekocht, en nu? Hoe gaat dat dry brushen eigenlijk in zijn werk?
Het belangrijkste is om te onthouden dat je altijd richting je hart moet borstelen. Dit is in verband met je bloedsomloop. We hebben hieronder een stappenplan uitgewerkt waarmee je jouw hele lichaam meeneemt.
- Begin met je voeten. Borstel eerst de onderkant van je rechtervoet en vervolg daarna met de bovenkant van je voet. Herhaal met links. Vind je het (nog) niet prettig om je voeten te borstelen, dan kan je deze stap overslaan.
- Na je voeten ga je verder met je benen. Borstel met lange stroken over je scheenbeen, van je voet tot een je knie. Herhaal daarna deze stap bij de achterkant van je been, over je kuiten. Herhaal met links.
- De volgende stap is je bovenbeen. Begin bij je knie en borstel met lange stroken richting je heup. Doe eerst de voorkant van je been, en herhaal daarna bij de achterkant van je been. Bij deze stap kan je ook je billen meenemen. Herhaal met links.
- Je kunt ook je zij meepakken. Begin weer met rechts, borstel van je heup tot ongeveer je oksel, en herhaal met links. Als je dit te gevoelig vindt, kan je deze stap ook overslaan.
- Je armen kan je in één keer doen. Begin bij je rechterhand en borstel met lange stroken tot aan je schouder. Zorg ervoor dat je zowel de voorkant als de achterkant van je arm meeneemt. Herhaal bij je linkerarm.
- De laatste stap is het borstelen van je nek en keel. Ook hierbij geldt: dit kan onprettig aanvoelen en dan kan je deze stap gewoon overslaan. Zorg er ook hier voor dat je richting je hart borstelt, dus naar beneden in plaats van omhoog (zoals je bij de vorige stappen gedaan hebt).
Je zult ongeveer twee minuten bezig zijn met de volledige routine. Daarna spring je lekker onder de douche om die dode huidcellen weg te spoelen, en daar krijg je een babyzacht huidje voor terug.
Enne, het kan zijn dat jouw huid de eerste weken wat rood wordt door het borstelen. Dat kan in principe geen kwaad – maar zorg er wel voor dat je niet té hard met de borstel op je huid duwt. Het moet ontspannend zijn, en vooral geen pijn doen.
Skin-positivity: 6 influencers die je vandaag nog wil volgen op Instagram