Katja: ‘Na twee jaar sparen gingen we voor 20.000 euro op reis’
De één maakt voor iedere aankoop een nieuwe spaarpot, terwijl de ander smijt met geld alsof het niets is. Hoe je uitgavepatroon er ook uit mag zien, de duurste aankoop uit je leven vergeet je niet zomaar. Daarom stellen wij – nieuwsgierig als we zijn – iedere week de vraag: voor welke aankoop heb jij ooit je spaarrekening geplunderd? Katja verliet Nederland, en ging samen met haar partner op reis.
De duurste aankoop van Katja
Leeftijd: 38
Beroep: GGZ-agoog/Coordinator ouderen- en mantelzorg
Wat is de duurste aankoop die jij ooit hebt gedaan?
“Mijn duurste aankoop is een reis van Noord-Oost Australië naar het Zuiden van Australië, inclusief Kangaroo Island. Deze reis hebben we in 2019 gemaakt.
Hoeveel heeft deze aankoop gekost?
“Ik heb deze reis samen met mijn partner gemaakt. Ik denk dat we per persoon ongeveer 10.000 euro hebben uitgegeven, samen dus 20.000 euro. Dat is inclusief vliegtickets, camperhuur, camperverzekering, benzine, campingaccomodaties, overnachtingen in accomodaties bij aankomst en vertrek, eten en drinken, activiteiten, excursies zoals een helikoptervlucht boven de Whitesunday eilanden en een overtocht naar Kangeroo Island.
Hoe lang heb je voor die reis gespaard?
“We hebben twee jaar voor deze reis gespaard.”
Heb je er speciaal een spaarplan voor gemaakt?
“Voordat we begonnen met sparen voor deze reis gaven we behoorlijk wat geld uit aan ontbijtjes en lunches buiten de deur. We kochten ook redelijk was nieuwe schoenen en kleding. Daarnaast gingen we minimaal één keer per jaar twee à drie weken op vakantie én nog minstens een keer op citytrip.”
“Tijdens die twee jaar sparen hebben we dat niet of nauwelijks gedaan. Heel af en toe dronken we nog een kop koffie buiten de deur, maar verder hebben we iedere euro opzij gezet. Daardoor werd ik me ook ontzettend bewust van hoeveel geld daar normaal gesproken eigenlijk naartoe gaat. Daarnaast overleed mijn vader in 2016. Een deel van de erfenis heb ik ook voor deze reis gebruikt.”
Hoe heeft je omgeving op deze uitgave gereageerd?
“We kregen bijna alleen maar positieve reacties. Wel hadden bepaalde familieleden überhaupt al een mening over onze leefstijl. We hadden toen nog geen kind en leefden redelijk vrij en luxe met z’n tweeën. Als we wat wilden kopen deden we dat. We spaarden wel, maar niet zoveel als tijdens de twee jaar dat we spaarden voor deze reis. In de optiek van deze familieleden hadden we misschien minder luxe kunnen leven. Geld besteden aan deze reis vonden ze dan een betere uitgave.”
“Zelf vind ik dat je je niet moet laten beïnvloeden door de mening van een ander. Bedenk ‘verstandig’ voor jezelf waar je voor wil sparen en waaraan je het wil uitgeven. Geld uitgeven gaat nu eenmaal sneller dan geld verdienen, maar je spaardoel moet jóú blij maken en niemand anders. Ik denk wel dat het goed is om eerst te sparen voordat je uitgeeft.”
Zou je nog een keer zo’n bedrag neertellen voor een reis?
“In 2021 zijn we voor het eerst ouders geworden. We dromen ervan om ooit samen met ons zoontje opnieuw naar Australië te reizen. Dat continent heeft ons hart veroverd. Ik heb geen moment spijt gehad van de kosten die we hebben gemaakt voor deze reis en ik zou het zo weer doen.”
Heb je tips voor mensen die zo’n zelfde uitgave willen gaan doen?
“Mocht je beginnen met sparen voor een reis, reken op voorhand zo goed mogelijk uit wat het gaat kosten. Tel daar eventueel nog 1.000 euro bij op, zodat je altijd genoeg achter de hand hebt, in geval van nood. Kijk dan hoe je wil reizen. Je kunt tijdens zo’n reis bijvoorbeeld ook backpacken, slapen in hostels en heel zuinig leven. Dan ben je veel minder geld kwijt.”
“Wij kozen voor een camper met eigen keuken, toilet en douche. We hebben best dure activiteiten en excursies gedaan, zoals een helikoptervlucht en boottochten. Daarnaast hebben we vaak bij leuke tentjes gegeten en gedronken, wat ook best wat kost. Daarnaast is benzine ook duur, dus bedenk vooraf goed wat voor reis je wilt maken.”
“Laat je tijdens het spaarproces niet verleiden door koopjes en shop alleen in je eigen kledingkast. En mocht je in de verleiding komen om geld aan andere zaken uit te geven, bekijk dan foto’s en filmpjes van het land dat je wil bezoeken. Soms is de voorpret net zo leuk als de reis. Dat maakt het makkelijker om verleidingen van onnodige aankopen te weerstaan.”
Linda: ‘Ik heb 40.000 euro betaald voor een ivf-behandeling’