Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Gesponsord 13 aug 2024
Leestijd: 4 minuten

Easy-peasy: verduurzaam je beautyroutine in een handomdraai

Douchen, geurtje, make-up en dan de deur uit. Of ga je liever au-naturel op pad? Hoe je beautyroutine er ook uit ziet, het kan misschien best wat duurzamer. Met een aantal snelle aanpassingen draag je op een eenvoudige manier je steentje bij. Want goed voor je lichaam én de planeet zorgen, dat kan best hand in hand gaan.

Wellicht heb je er nooit eerder over nagedacht, duurzaamheid en je beautyroutine lijken topics die mijlenver uit elkaar liggen. Toch kunnen ze weldegelijk naast elkaar bestaan. Daarom hier vier tips om je verzorgingsroutine te verduurzamen:

1. Meer halen uit minder

‘We want more!’  hoor je vaak. Maar is meer echt beter? We kunnen er kort over zijn: als het gaat om het in overvloede smeren van beautyproducten niet. Vaak kom je in de verleiding om een crème of serum rijkelijk aan te brengen, vooral als je last hebt van een droge huid. Maar bij producten uit kleine flesjes is dit helemaal niet nodig en kan het zelfs huidirritatie veroorzaken door de hoge concentratie aan werkzame ingrediënten. Gebruik dus niet meer van een product dan nodig is. Je bespaart niet alleen je zuurverdiende centen maar het zorgt ook voor minder afval. En verbranding van afval zorgt volgens Milieu Centraal voor een grote uitstoot van CO2 en het verlies van grondstoffen. Dat willen we dus voorkomen!

Als vuistregel geldt: smeer ongeveer twee á drie druppels van een serum. Ook van een dagcrème heb je maar een kleine hoeveelheid nodig om je huid van voldoende actieve bestanddelen te voorzien. Zo voorkom je dat jouw poriën verstopt raken, luidt het advies van L’Oréal.

2. Skip plastic

Kies voor producten verpakt in gerecycled materiaal. Door producten verpakt in plastic te vermijden, draag je bij aan de vermindering van kunststofafval. Plastics zijn volgens het RIVM niet of slecht afbreekbaar. Kies daarom voor producten verpakt in gerecycled materiaal. Daarnaast is het aan te raden cosmetica en andere verzorgingsproducten met microplastic te skippen. Waterdiertjes en algen, maar ook planten en grotere dieren zoals vissen kunnen er last van hebben wanneer microplastics in het milieu terechtkomen.

Neem als alternatief bijvoorbeeld de Loving Blends Shampoo Bar van Garnier: verpakt in volledig recyclebaar karton waardoor er geen plastic fles nodig is. Doordat de verpakking daarnaast compacter is, neemt het minder ruimte in beslag tijdens het transport. Minder ritjes met de vrachtwagen = minder CO2-uitstoot.

Daarnaast bestaat deze haarzeep tot 94% uit ingrediënten van natuurlijke oorsprong en is het veganistisch. Het product is grotendeels biologische afbreekbaar en daardoor minder schadelijk voor het waterleven en ecosystemen. En wist je dat een shampoo bar tot wel twee keer zo lang meegaat als een traditionele fles shampoo? Scheelt weer in de aanschaf van een nieuw product.

Bron: L’Oréal Groupe

3. Refillen of hergebruiken maar!

Koop producten die je opnieuw kunt vullen, zo verminder je verpakkingsafval. En ook voor de productie van nieuw glas en plastic zijn veel energie en grondstoffen nodig. Kies daarom voor een parfum die je kunt refillen. De geurtjes Alien Mugler, Lancome La vie est Belle, YSL Libre en Armani My Way bijvoorbeeld. Tevens good to know: in september lanceert Kérastase navulverpakkingen voor de shampoos van 500 milliliter. En wie is er nu geen fan van dit fijne haarproduct!

Bron: L’Oréal Groupe

Hergebruik wat je kunt, zoals de duurzamere EcoPads van Garnier. Deze wattenschijfjes doe je gemakkelijk in de was waardoor je ze meerdere keren kunt gebruiken en ze niet linea recta in de prullenbak belanden. Dit bespaart aanzienlijk op het waterverbruik dat gepaard gaat met de productie de wegwerpvariant. De biologisch afbreekbare wattenschijfjes van bamboe laten geen schadelijke microplastics achter in het milieu en zijn vrij van schadelijke chemicaliën die in sommige wegwerp wattenschijfjes voorkomen. Win-win.

4. Race tegen de klok

Probeer bewust en niet te lang onder de douche te stappen. Een wasbeurt van vijf tot tien minuten moet voldoende zijn om fris voor de dag te komen. Op die manier bespaar je behoorlijk wat water en gas. Zo’n 25% van ons gasverbruik gaat volgens Milieu Centraal op aan warm water voor de badkamer en keuken. Wil je makkelijk water besparen? Kies dan voor een waterbesparende douchekop: die laat maximaal 7,2 liter per minuut door. Daarmee bespaar je ook nog wat money, jaarlijks zo’n 32 euro per persoon.

Laat het bad daarnaast liever linksliggen. In een gemiddeld bad kan 110 liter water. Even badderen kost ruim drie keer zoveel water en energie als een douchebeurt van vijf minuten, zo berekende Milieu Centraal.

L’Oréal Groupe zet zich in om de schoonheid van de planeet te helpen beschermen. ”85% gerecycled PET-plastic in onze verpakkingen in 2023.”

In samenwerking met L'Oréal

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.