Karlijn van Spankeren
Karlijn van Spankeren Love & Life 9 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Een vriendschap verbreken? Het internet is boos om de ‘HR-ificatie’ van vriendschappen

Vriendschappen komen en gaan: dat is iets wat onze moeders ons al van jongs af aan vertellen. Zeker in de tijd van nu, waar het bewaken van je eigen grenzen op één staat, beleven de vriendschappelijke break-ups een nieuwe piek. Maar zullen we dat wel met een beetje compassie doen?

Selfcare is populairder dan ooit. En dat is maar goed ook, want zo worden we allemaal een stukje gelukkiger. Soms moet je voor dat geluk vriendschappen loslaten die je niet meer dienen. Wanneer je hoog in emotie zit is het fijn om dat met weinig worden te doen. Maar is dat wel eerlijk naar de ander?

De HR-ificatie van vriendschappen

Misschien ben je weleens op deze manier gedumpt door een vriend, misschien heb je het zelf eens gedaan: het afbreken van vriendschappen met berichtjes gebeurt steeds vaker. Niet uit luiheid, maar door de mentaliteit ‘ik geef mijn grenzen aan en ben niemand iets verschuldigd’. Bustle noemde het onlangs de HR-ificatie van vriendschappen. Ex-vrienden worden de laan uitgestuurd met een korte memo, zonder compassie of uitleg.

De TikTok die de trend startte

Dr. Arianna Brandolini plaatste deze video over hoe je vriendschappen beëindigt, in plaats van het laat verwateren. Maar TikTok is het er unaniem over eens: als je het op deze manier wil beëindigen, dan is verwateren beter. En wij moeten toegeven: ‘our season of friendship’ klinkt ook wel érg apart.

@answeranxiety

Here is how you break up with a friend 👍 #mentalhealth #relationships #breakups #friendbreakup #psychology #mentalhealthtips #selfhelptips #psychologist #friendship #healthyrelationships #emotionalhealth #selfesteem #boundaries

♬ original sound – Dr. Arianna Brandolini

Het gesprek in de video lijkt meer op een gesprek met HR, dan een gesprek met een vriend. Het is daarom ook door deze video geweest dat de term ‘HR-ificatie’ in het leven werd geroepen.

De discussie begint

Rekening houden met jezelf is belangrijk, maar geeft dat je het recht om anderen op een botte manier te behandelen? Kan het met aan twee kanten snijden? Op Internet is een vurige discussie ontstaan om het ‘HR-ificeren’ van vriendschappen.

”People found out about boundaries and decided to misuse the term to be horrible to others without feeling selfish or bad” schrijft een jonge vrouw onder de post van Saint Hoax. ”Okay, but if someone doesn’t want to have a relationship with you… let them. Trying to judge and control the behavior of others is a losing game. The language they use to do it is of no consequence. Reflect on your own behavior and responses” schrijft iemand anders, die er tegenin gaat.

Wanneer doe je het nou goed?

De boodschap is duidelijk: wat meer compassie is op z’n plaats. Grenzen aangeven is belangrijk. Deze zou je nooit aan de kant moeten zetten om een ander te plezieren. Maar als je dit gaat aangeven, verdient de persoon aan de andere kant dan niet iets meer woorden? Als het antwoord ja is, dan is een vriendschappelijk gesprek een goed idee.

 

Meld je nu aan voor de NSMBL NEWS CLUB! 💘

Jij wilt vast nog meer juicy news, handige tips & tricks en hééél veel inspiratie ontvangen... toch?! Elke vrijdag in je mailbox.