5 tips voor het kopen van je eerste auto
Je rijbewijs is in de pocket en je hebt de afgelopen tijd flink gespaard: je kunt je eerste auto kopen. Dat is best spannend. Want waar moet je in hemelsnaam allemaal op letten? We zetten de belangrijkste vijf tips voor het kopen van je eerste auto op een rijtje.
Zo cross jij binnen de kortste keren in je eigen auto door Nederland.
Eerste auto kopen tips
Deze tips om een auto te kopen zijn altijd handig, maar zeker als je voor het eerst een auto aanschaft. Dan weet je namelijk nog niet goed waar je op moet letten en op hoeveel kosten je moet rekenen.
1. Bepaal je budget
Hoeveel geld wil je uitgeven aan de auto? Het bepalen van je budget is de allereerste stap die je moet nemen als je een auto wil kopen. Anders heb je voordat je het weet je oog laten vallen op een auto die eigenlijk te duur voor je is.
Bij het bepalen van je budget is het namelijk belangrijk om ook op een rij te zetten hoeveel kosten de auto ná aankoop met zich mee gaat brengen. Elke maand zal je moeten tanken, belasting moeten betalen en je verzekering moeten betalen. Volgens het Nibud kun je bij een auto in de compacte klasse al gauw rekenen op een maandbedrag van 351 euro. Kun jij dit elke maand neerleggen?
Tip: een grote auto is misschien fijn om al je vrienden in mee te nemen, maar over het algemeen geldt: hoe groter de auto, hoe duurder. Niet alleen bij de aankoop zelf, maar ook bij de kosten die volgen. Zo is een grote auto vaak zwaarder in gewicht, waardoor hij meer brandstof verbruikt. Ook moet je voor een grote auto vaak meer betalen aan belasting en aan de verzekering.
2. Behoud een autopotje
Je hebt een mooi bedrag gespaard om een auto te kopen. Hoewel je dat geld het liefst allemaal in je eerste auto zou willen steken, is het verstandig om een gedeelte in een apart potje te laten staan. Zo weet je zeker dat je jouw maandkosten kan blijven betalen als je bijvoorbeeld je baan kwijtraakt. Of dat je jouw auto kan laten maken als er iets mis blijkt te zijn.
3. Doe goed je research
Je wilt natuurlijk geen miskoop doen, zeker omdat je veel geld neerlegt voor je eerste auto. Het lijkt wel alsof je tegenwoordig op iedere straathoek een auto kunt kopen. Daarom is het belangrijk goed research te doen naar de verkoper. Google de verkoper eens en lees recensies. Wil je kopen bij een dealer? Check of hij is aangesloten bij BOVAG.
4. Test de auto
Ook is het belangrijk om de auto altijd zelf te controleren. Wanneer je niet echt verstand van auto’s hebt, is het – zeker bij je eerste auto – een goed idee om iemand mee te nemen die dat wel heeft. Deze persoon kan ook een kritische en objectieve blik behouden als jij jezelf al stiekem in de auto ziet rijden.
Vraag de verkoper letterlijk of er iets aan de auto mankeert. Hij of zij is namelijk wettelijk verplicht om bekende gebreken te vermelden, maar dan moet je er natuurlijk wel naar vragen.
Extra tips:
- Vraag om de Nationale Autopas. Hierop is de kilometergeschiedenis van de auto te zien. In andere woorden: als er is gesjoemeld met de kilometerstand, wordt dat zo duidelijk.
- Op de website van het RDW kun je checken wanneer de auto voor het laatst een APK heeft gehad.
- Een hele belangrijke: maak een proefrit. Het BOVAG heeft een handige checklist die je kunt gebruiken bij een proefrit voor een tweedehands auto.
- Wat is de staat van de auto? Als de auto nieuwe banden, een nieuwe accu en een nieuwe uitlaat heeft en bovendien altijd goed is onderhouden in een garage, is de kans groot dat de onderhoudskosten niet te hoog worden.
5. Onderhandel
Je bent enthousiast over de auto. Nu moet je ‘m nog daadwerkelijk gaan kopen. En daar hoort een onderhandeling bij. Breekt het zweet je al uit? Weet dat de andere persoon verwacht dat je gaat onderhandelen. Zeker bij de dealer moet je nooit ingaan op het eerste bod. Hier is het normaal om rond de 8 tot 10 procent van de verkoopprijs af te krijgen. Daarnaast kun je vaak onderhandelen over de extra’s, een set winterbanden of een gratis APK-beurt bijvoorbeeld.
Is onderhandelen niet jouw ding? Neem dan iemand mee die dit wel leuk vindt. Onderhandelen kan je namelijk zo tientallen of honderden euro’s besparen!
Tip: op de website van de ANWB vind je onderhandeltips voor bij de dealer én bij een particulier.