EK leidt tot toename huiselijk geweld in Engeland: hoe gaat het met vrouwen in Nederland?
Waar het EK voetbal voor velen een vreugdevolle periode is met hier en daar wat spanning, is het voor sommige vrouwen ook een droevige tijd. Huiselijk geweld neemt namelijk toe in tijden van grote sporttoernooien, zo blijkt uit onderzoek uit Engeland.
De uitkomst van de wedstrijd, de tegenstander en de tijd van het jaar; ze hebben allemaal invloed. Onderzoek wijst uit dat een deel van de mannen de spanning thuis afreageert. De slachtoffers zijn nagenoeg allemaal vrouw.
Trigger warning: dit artikel gaat over huiselijk geweld.
Geweld tegen vrouwen neemt toe tijdens sporttoernooien
Nu de Oranje Leeuwen steeds verder komen op het EK voetbal, bouwt ook de spanning steeds verder op – en wordt de teleurstelling groter als we verliezen. Voor velen blijft het zo’n verlies bij een emotionele kater, maar dat geldt niet voor iedereen. Uit Brits onderzoek blijkt dat er 26 procent meer kans was op geweld wanneer het Engelse team won of gelijk speelde, maar 38 procent wanneer ze verloren.
Helaas geld dit verband niet alleen in Engeland, maar zijn soortgelijke onderzoeken uitgevoerd in Colombia, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Allemaal bevestigen ze het verband. De reden van het verband tussen sportwedstrijden en huiselijk geweld is volgens experts een combinatie van spanning, emotie en eventueel alcohol en/of drugs. De onderzoekers benadrukken dat daders nagenoeg altijd man zijn en slachtoffers vrouw.
‘Geen blessuretijd meer’
Tijdens het wereldkampioenschap voetbal in 2018 plaatste het Engelse centrum voor huiselijk geweld advertenties met de tekst: ‘If England gets beaten, so will she.’ Dit jaar voert National Centre for Domestic Violence (NCDV) en Solace Women’s Aid in Engeland campagne met de slogan #NoMoreInjurytTime.
In Costa Rica is ook al eens actie gevoerd tegen dit probleem. Niet ervoor, maar tijdens de wedstrijd. Naast het scorebord hing een bord het met aantal meldingen van huiselijk geweld. Dat leidde tot een daling van 33% in het aantal meldingen. Dus hé UEFA, waarom hangt er nog niet bij elke wedstrijd zo’n bord?
Hoe zit dit in Nederland?
De meldingen van huiselijk geweld komen binnen bij Veilig Thuis. Wij spraken met Karin Jobse en Kimberley van den Berg over de signalen en het handelen met huiselijk geweld in Nederland rondom het EK. Het verband dat in het buitenland gezien wordt, is in Nederland nog niet gemeten. Veilig Thuis ziet geen stijging in het aantal meldingen en signalen van huiselijk geweld. ”Het eerlijke antwoord op de vraag of de meldingen zijn toegenomen is ‘nee’. we hebben daar ook geen onderzoek naar gedaan, maar we hebben geen signalen van een stijging”, legt Jobse uit.
Hoe handel je als het escaleert thuis, na de voetbalwedstrijd?
Dat er geen signalen van een stijging zijn, betekent niet dat een stijging achter gesloten deuren uitgesloten is. Daarom spraken we Kimberley van den Berg van Veilig Thuis over hoe te handelen met huiselijk geweld. ”Weet dat je veel kan doen. Het is een beetje een open deur, maar zelf vind ik het belangrijk dat mensen weten dat ze er met iemand over kunnen praten. Allereerst met de persoon met wie je samenleeft, als dat kan – en anders met een derde. Zorg in ieder geval dat het geen taboe wordt”, legt van den Berg uit. ”Je kan met ons altijd anoniem contact opnemen om advies te vragen. Dat kan via chat of telefoon. Dan kan je de situatie voorleggen en advies inwinnen.”
En als het vanavond na de wedstrijd escaleert na de wedstrijd? Dan is het volgens Kimberley van den Berg zaak om te de-esacaleren of om de situatie te voorkomen. Acht jij de kans groot dat jouw partner gefrustreerd en beschonken thuiskomt, dan kun je vooraf (in een rustige situatie) alvast afspreken dat jullie op een andere plek slapen. ”Ik denk dat het voor iedereen anders is, wat zij nodig hebben om te de-escaleren”, stelt van den Berg. ”Als je merkt dat spanningen oplopen en je wil de-escaleren, pas dan op met opmerkingen als ‘het is maar voetbal’. Soms zijn dit soort opmerkingen, hoe goed bedoeld ook, juist spanningverhogend. En ja, als het toch ter plekke misgaat, bel altijd 112.”
Veilig Thuis is 24/7 te bereiken per telefoon op 0800 2000 en tijdens kantooruren per chat op veiligthuis.nl.