Emma Heesters deelt dat kanker is uitgezaaid en roept op: ‘Laat uitstrijkje maken!’
Emma Heesters heeft haar laatste chemobehandeling achter de rug, maar zegt wel dat de kanker in haar lichaam is uitgezaaid. Een grote klap voor de zangeres, die vorig jaar ontdekte dat ze ziek was. Maar dat het uitgezaaid is, dat is nieuw.
Daarom heeft ze, nobel als ze is, een belangrijke boodschap voor haar volgers.
Emma Heesters is zieker dan ze dacht
Heesters is blij dat haar laatste chemo erop zit, maar haar behandeltraject is nog niet klaar. “Eerst wees alles erop dat ik in stadium 1 zat, maar na een operatie van het verwijderen van lymfeklieren kreeg ik te horen dat mijn kanker uitgezaaid was (stadium 3)”, laat de zangeres in de update weten. “Ik heb de afgelopen weken dus niet alleen elke week chemotherapie gehad, maar ook 5x per week bestraling/radiotherapie. De komende weken worden de laatste, zware, loodjes!” Ze roept haar volgers ten slotte op om een uitstrijkje te laten maken.
De 28-jarige Heesters maakte in november bekend dat ze baarmoederhalskanker heeft en dat ze dus de komende tijd zich focust op het chemotraject en beter worden.
Laat een uitstrijkje maken
Emma roept meiden dan ook op om een uitstrijkje te laten maken, zodat mocht iets niet goed zitten, dat je hier op tijd achter komt. “ps. Laat je uitstrijkje maken!”, zet ze onder haar Instagrambericht. In Nederland is het zo dat je een uitnodiging krijgt als je 30, 35, 40, 50 en 60 jaar wordt, dus dat meiden die jonger zijn niet onderzocht worden. Het duurt meestal 10 tot 15 jaar voordat baarmoederhalskanker ontstaat. Daarom is vaker testen niet nodig, aldus het RIVM.
Ook zeggen ze dat het bijna altijd zo is dat het lichaam zelf HPV en de afwijkende cellen zelf opruimt. Een te grote groep mensen zou onterecht behandeld worden of zich onnodig ongerust maken. Daarom ontvangen vrouwen in Nederland pas vanaf hun 30e jaar een uitnodiging.
Kan je op jongere leeftijd een uitstrijkje laten maken?
Ja dat kan – maar dat wordt altijd wel in overleg met de huisarts gedaan. Vaak wordt deze handeling uitgevoerd omdat er bepaalde klachten zijn. Denk aan tussentijds bloedverlies, bloederige afscheiding of bloedverlies na gemeenschap.
Emma Heesters komt met verdrietig nieuws: baarmoederhalskanker ontdekt