Van Franse frietjes tot croissants: hier wil jij heen voor jouw favoriete vakantiegerechten
Ga jij graag naar Italië voor de pizza of naar Frankrijk voor de croissants? Da’s niet zo gek, want vaak zijn gerechten in het land van herkomst het lekkerst… #chefskiss. Voor meer dan de helft van de Nederlandse reizigers is het uitproberen van lokale gerechten de belangrijkste motivatie om naar een bestemming af te reizen.. moet je nagaan. Hoewel de oorsprong van sommige lokale gerechten voor de hand liggen, kan de naam toch misleiden. Komen bijvoorbeeld de Zweedse gehaktballetjes echt uit Zweden? Om de hongerige reizigers op weg te helpen deelt Booking.com de ware oorsprong van vijf vakantiegerechten door de échte bestemmingen achter de lekkernijen te onthullen.
Als je fan bent van eten (just like us), dan is onderstaand lijstje echt wat voor jou. Want waar haal je nou de lekkerste lokale lekkernijen? En waar komen deze maaltijd precies vandaan? Altijd handig om te weten: zo kom je weer met leuke #funfacts op verjaardagen.
Franse frietjes – Brugge, België
Zacht van binnen en knapperig van buiten: wie houdt er niet van een lekker frietje? Hoewel de naam doet vermoeden dat dit klassieke gefrituurde aardappelsnack uit Frankrijk komt, ligt de oorsprong ervan in België. Het is dan ook niet verrassend dat je in België op bijna elke hoek van de straat een zelfgemaakt knapperig frietje kan halen. Naar verluid werd friet in België uitgevonden in de winter van 1680 in Namen, de hoofdstad van de provincie Wallonië. Ook claimt het land het eerste en enige museum ter wereld gewijd aan frieten: het Frietmuseum in Brugge.
Overnachten:
Op slechts een korte wandeling van het Frietmuseum is B&B Chester. Dit is een gezellige bed & breakfast met een moderne inrichting. Met de centrale ligging is het een perfecte uitvalsbasis om de hoogtepunten van de stad te verkennen. Proef meer van de fijnste Belgische delicatessen dan alleen frietjes, waaronder Belgische bieren en Belgische chocolade. Zowel de Bruges Beer Experience als Choco-Story: Het Chocolademuseum zijn slechts een paar minuten lopen.
Zweedse gehaktballetjes – Istanbul, Turkije
De Zweedse gehaktballetjes, die overal ter wereld bekend staan als de typische snack tijdens een bezoek aan Ikea, zouden doen vermoeden dat het een van de meest succesvolle exportproducten van Zweden is. Het oorspronkelijke recept heeft echter niet veel met Scandinavië te maken. Uhhhh.. WHAT?! Het is in feite afkomstig uit Turkije – of althans het recept ervan. Het Turkse recept werd in de 18e eeuw door koning Karel XII naar Scandinavië gebracht. The more you know.De gehaktballen in Turkije staan bekend als köfte, een populair streetfood gerecht gemaakt van rund- en lamsvlees.
Overnachten:
Walton Gardens Pera ligt in het hart van Istanbul, met populaire bezienswaardigheden op loopafstand, waaronder het Taksimplein en de Galatatoren.
Donut – Athene, Griekenland
Hoewel donuts heel gewoon en populair zijn in de Verenigde Staten, vooral bij menig politieagent, gaat de donutgeschiedenis ver terug in de tijd. Het waren eigenlijk de oude Grieken die de eerste donuts uitvonden, ook bekend als loukoumades. Deze pluizige gebakken deegballetjes, overgoten met stroop of honing, werden oorspronkelijk als prijs uitgereikt aan de winnaars van de oude Olympische spelen. Dat is dan wel weer cool – een soort Olympisch hapje.
Tegenwoordig zijn ze in het hele land op bijna elke hoek van de straat te vinden, zo ook in de hoofdstad Athene. Om de authentieke loukoumades en andere lokale delicatessen te proeven kun je er voor kiezen om mee te gaan met de Koukaki Food and Culture Tour.
Overnachten:
Het Heritage Hill Hotel ligt in één van de meest trendy buurten van Athene, Koukaki. Daarmee is het een perfect verblijf voor reizigers die liever een beetje buiten de drukte van het stadscentrum verblijven, maar toch in de buurt zijn van belangrijke bezienswaardigheden zoals de Akropolis.
Croissants – Wenen, Oostenrijk
Croissants zijn een hoofdbestanddeel van de Franse keuken, maar dat is niet hoe het allemaal begon. Deze delicatesse is namelijk eigenlijk geïnspireerd op de Oostenrijkse lekkernij bekend als kipferl. Dit is een traditioneel gistbroodje dat wordt gerold en gevormd tot een halve maan voordat het werd gebakken en geserveerd als koekje. De kipferl verscheen waarschijnlijk voor het eerst in Frankrijk. Toen werd de eerste Weense bakkerij in Parijs geopend in 1838. De Parijzenaars waren er zo dol op en begonnen daarom hun eigen versies te maken. De kipferl werd pas echt Frans toen het van bladerdeeg werd gemaakt. Dit is namelijk een Franse innovatie en daarmee werden de wereldberoemde croissants geboren. Dus je zou kunnen zeggen dat de croissant zoals we hem nu kennen wel Frans is.
Overnachten:
Johannesgasse Apartments is een echte moderne en comfortabele accommodatie in het hart van Wenen, op slechts een klein eindje lopen van de Stephansdom en de Weense Staatsopera. Gasten kunnen genieten van een prachtig uitzicht op de groene binnenplaats van het pand, terwijl ze wakker worden en elke dag genieten van een vers gemaakt ontbijt. Voor gasten die de ‘originele’ croissants willen proberen, zijn er meerdere bakkerijen in de omgeving waar gasten makkelijk hun Oostenrijkse lekkernij kunnen halen voordat ze op de fiets stappen om de stad te verkennen tijdens een fietstocht langs de hoogtepunten van de stad.
Vakantiegerechten zijn heerlijk – maar welke is jouw favoriet?
De populaire Netflix-serie Emily in Paris krijgt een derde en vierde seizoen