Deze 7 feiten en fabels over je nagels moet je kennen
Heb je ook wel eens witte stipjes op je nagel? Het eerste waar je dan aan denkt is het drinken van meer melk. Dit is echter één grote fabel: het heeft allesbehalve te maken met je calciumgehalte. Zo zijn er nog veel meer fabels (en feiten) over nagels die je wilt kennen.
We hebben de zeven belangrijkste op een rij gezet.
Feiten en fabels over nagels
Over allerlei onderwerpen zijn er wel fabels ontstaan. Zo zijn er over de anticonceptiepil genoeg te vertellen, maar zijn er ook op het gebied van huid, zoals acne, genoeg fabels ontstaan. Ook bestaan er veel fabels over nagels, onder andere de ‘witte stipjes’-fabel.
Om zo goed mogelijk voor je nagels te zorgen en zeker te weten of we het nu hebben over een feit of fabel, hebben we de 7 belangrijkste en meest voorkomende feiten en fabels over jouw nails op een rij gezet.
1. Fabel: je moet je nagels laten ademen
Net als je lokken is het grootste gedeelte van je nagel dood. Je nagel wordt dan ook onderhouden doormiddel van bloed, zuurstof uit dat bloed en nutriënten. Een fabel die je vaak hoort is dat je je nagels moet laten ademen, maar dit hoeft helemaal niet per sé. Wanneer een nagelspecialist zegt dat je dat moet doen, wordt vaak bedoelt dat je een break moet nemen van nagellak.
2. Feit: de nagels van mannen groeien sneller dan die van vrouwen
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom de nagels van je broer of goede vriend sneller groeien dan die van jou? Same. Volgens een studie van de European Academy of Dermatology and Venereology groeien de nagels van mannen sneller dan die van vrouwen. Veel verschil zit er niet in, maar toch. Uit datzelfde onderzoek bleek ook dat de pinknagel het sloomst groeit en onze vingernagels een stuk sneller groeien dan teennagels.
3. Fabel: koud water laat je nagellak sneller opdrogen
Je nagellak sneller laten opdrogen door je hand even een paar minuten onder de koude kraan te steken doen we bijna allemaal, toch? Deze hack werkt echter minder goed dan je misschien dacht. De nagellak lijkt droger omdat het een chemische reactie krijgt en hierdoor dikker wordt. De juiste manier om je nagels op te laten drogen is gewoon door te wachten, koud water gaat daar helaas niet bij helpen.
4. Fabel: acrylnagels beschadigen je natuurlijke nagels
Veel nagelexperts zijn het erover eens dat een acrylnagel je nagel allesbehalve beschadigd. Waar het hem echter wel in zit, is het verwijderen van de acrylnagel. Hierbij komt vaak veel trekken en pulken aan te pas en het kan ook nog wel eens voorkomen dat er teveel product op zit. Hiervan worden je natuurlijke nagels zwak, en dat is alles wat we niet willen.
5. Fabel: het drinken van melk zorgt ervoor dat de witte stipjes verdwijnen
Voordat je gelijk denkt dat je een calciumtekort hebt wanneer je een paar witte stipjes op je nagel ziet, is het misschien handig te weten dat het hier niet van komt. Die witte stipjes ontstaan namelijk door jouw nagellak. Deze stipjes noemen ze ook wel keratinegranulaties – deze ontstaan wanneer jouw nagellak er een lange tijd op heeft gezeten en er op een ruwe manier wordt afgehaald.
Wanneer je je nagellak eraf haalt, neem je bepaalde cellen van je nagel mee. De witte stipjes ontstaan omdat jouw nagel eigenlijk een soort ‘trauma’ heeft aan de manier waarop jij je nagellak eraf haalt. De stipjes blijven er ook wel even zitten, want ze bevinden zich in de nagelplaat waardoor ze eruit moeten groeien. Je kunt daarom beter je nagellak er zo voorzichtig mogelijk afhalen.
6. Feit: nagels spelen een grote rol in onze gezondheid
Wanneer je een operatie ondergaat, wordt je vast wel eens gevraagd of je je nagellak eraf wilt halen. Dit wordt gevraagd omdat je nails een grote rol spelen in jouw gezondheid. Doktoren kunnen al veel zien aan onze vingers en nagels, maar vragen dit ook zodat er genoeg zuurstof in ons bloed komt. Dit komt namelijk vaak binnen via onze vingers en een nagel.
7. Fabel: je moet je nagels naar één kant vijlen
Velen hebben je vast wel eens verteld dat je je nagels één richting op moet vijlen. Dit is een fabel, aangezien het niks uitmaakt. Wat echter meer uitmaakt is welke vijl je gebruikt en hoeveel druk je op je nagels zet. Het werkt het beste voor jouw nails om een fijne vijl te gebruiken en weinig druk te zetten. Hierdoor groeien ze sneller en blijven ze mooi.